Svet

Lavrov ostao bez goriva: Najveća brazilska kompanija odbila da dopuni ruski avion u strahu od američkih sankcija

NIN | 24. februar 2024 | 13:48
Lavrov ostao bez goriva: Najveća brazilska kompanija odbila da dopuni ruski avion u strahu od američkih sankcija
PROFIMEDIA / Asatur Yesayants/Sputnik

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov suočio se direktno sa američkim sankcijama tokom posete Brazilu, iako je ta zemlja članica BRIKS-a, saveza u kom su i Rusija i Kina.

Lavrov je u Brazil došao na ministarski sastanak G20, grupe 19 najrazvijenijih zemalja i EU, i doleteo je u Rio de Žaneiro državnim "iljušinom IL-96". Do Rija je došao pošto se prethodno zaustavio na Kubi i u Venecueli, gde se sreo sa predsednicima i ministrima spoljnih poslova tih država.

Plan je predviđao da se Lavrov u Brazilu sastane sa Injasiom Lulom da Silvom, ali je naišao na neočekivanu prepreku – kompanije koje se bave aerodromskim uslugama u Riju odbile su da dopune njegov avion kerozinom kako bi odleteo do prestonice na sastanak sa predsednikom, tvrde brazilski mediji.

Kompanija "Vibra", najveća brazilska firma za snabdevanje avionskih prevoznika, navodno je to odbila kako se ne bi našla na udaru tzv. sekundarnih američkih sankcija, koje zabranjuju i firmama iz trećih zemalja saradnju sa kompanijama ili pojedincima koji su pod sankcijama SAD, kao što je Lavrov.

TANJUG / AP / Russian Foreign Ministry Press Service
TANJUG / AP / Russian Foreign Ministry Press Service Sergej Lavrov i Mauro Vieira na sastanku ministara G20

Dopunjavanje aviona gorivom bilo je neophodno, kako bi iz Brazilije mogao da doleti do Kazablanke u Maroku, budući da ruski državni avioni lete tom dužom rutom da bi izbegli evropski vazdušni prostor.

Da je dopunila ruski državni avion, "Vibra" je mogla da ugrozi svoje snabdevanje gorivom velikim američkim kompanijama, kao što su "Ameriken erlajnz", "Delta" i "Junajted", koje imaju veliki broj letova iz Brazila.

Potom je pomoć potražena od brazilske vojske, koja nije imala dovoljno kerozina u bazi Galeao za dopunu četvoromotornog "iljušina".

Sastanak Lavrova i Lule da Silve je umalo otkazan, tvrdi brazilski Aeroin, pozivajući se na informacije "Valor ekonomika", najtiražnijih brazilskih ekonomskih novina. Rešenje je nađeno tako što je Lavrov u Braziliju odleteo avionom FAB brazilskog ministra spoljnih poslova Maura Vieire.

TANJUG / AP / Russian Foreign Ministry Press Service
TANJUG / AP / Russian Foreign Ministry Press Service Lavrov je Kubi obećao novi ruski kredit i dao podršku u zahtevu za skidanje američkih sankcija

Lavrovljev "Iljušin" dopunila je kompanija "Džetflaj kombustieis", pa se ruski ministar vratio kasnije njime u Moskvu.

Inače, Lavrov je sa brazilskim predsednikom razgovarao o situaciji u Ukrajini, u Pojasu Gaze i saradnji na međunarodnoj sceni, budući da se brazilsko predsedavanje G20 poklapa sa ruskim predsedavanjem BRIKS-om.

Lavrov je u Venecueli predložio da dve zemlje zajedno "traže pravdu" povodom konfiskacije imovine, a na Kubi je najavio novi ruski kredit za tu zemlju i podršku zahtevu Havane za ukidanje američkog embarga i uklanjanje Kube sa liste američkog Stejt departmenta država sponzora terorizma.