Svet

Mesec će možda dobiti svoju vremensku zonu

Bi-Bi-Si | 4. april 2024 | 11:31
Mesec će možda dobiti svoju vremensku zonu
PROFIMEDIA / Florian Gaul / imageBROKER / Profimedia

Bela kuća želi da Američka svemirska agencija (NASA) razvije novu vremensku zonu za Mesec – Koordinisano lunarno vreme (LTC).

Zahvaljujući različitoj jačini gravitacionog polja na Mesecu, vreme tamo teče brže u odnosu na Zemlju, tačnije za 58,7 milisekundi svakog dana, prenosi Bi-Bi-Si.

Iako ne predstavlja značajnu razliku, ovo može značajno uticati na sinhronizovanje rada svemirskih letelica.

„Ova teorija gravitacije u našem svemiru ima važnu posledicu da vreme teče različito na različitim mestima u svemiru. Gravitacija na Mesecu je nešto slabija i satovi rade drugačije", rekla je Ketrin Hejmans, astrofizičarka i kraljevska astronomka za Škotsku, prenosi Bi-Bi-Si.

Vreme se trenutno meri na Zemlji pomoću više stotina atomskih satova, koji se nalaze širom naše planete, i koji mere promenjivo energetsko stanje atoma kako bi zabeležili tačno vreme. Da su bili postavljeni na Mesec, kroz 50 godina išli bi jednu sekundu brže.

„Atomski sat na Mesecu kucaće drugačijom brzinom nego sat na Zemlji. Ima smisla da kada odete na drugu planetu, poput Meseca ili Marsa, svako dobije svoj vlastiti otkucaj srca“, rekao je Kevin Kogins, najviši službenik za komunikacije i navigaciju iz NASA.

Međutim, NASA nije jedina koja pokušava ovo da postigne. Evropska svemirska agencija takođe već neko vreme razvija novu vremensku zonu. Biće potrebno da se usvoji sporazum između zemalja i Međunarodni biro za tegove i mere, centralizovanog koordinacionog tela.

Trenutno se na Međunarodnoj svemirskoj stanici koristi koordinisano univerzalno vreme, jer ostaje nisko u orbiti. Drugi momenat oko kojeg će države morati da se dogovore je odakle počinje novi vremenski okvir i gde se proteže.