Svet

Nova hit serija ruši rekorde: Folaut je totalna eksplozija

Gardijan | 18. april 2024 | 15:24
Nova hit serija ruši rekorde: Folaut je totalna eksplozija
PROFIMEDIA / Profimedia

Serija „Folaut“ je za jako kratko vreme osvojila srca gledalaca – u pitanju je izuzetno duhovita postapokaliptička drama, i predstavlja još jednu adaptaciju popularne video igre. Strani mediji i fanovi igrice je kuju u zvezde, a o čemu se tu zapravo radi.

Za ovu seriju, isto kao i za „Poslednji od nas“, nema potrebe da gledalac zna za istoimenu igricu.

Radnja serije se odigrava u Sjedinjenim Američkim državama tokom 50-ih, na vrhuncu Hladnog rata. Bivša televizijska zvezda Kuper Hauard, kojeg glumi Valton Gogins, otvara seriju, a ispred njega se, poput pečurke, nad horizontom nadvio oblak, početak apokalipse.

Svi oni koji mogu da priušte spas, žure u sigurne trezore ispod zemlje. Radnja serije premotava se do života u trezorima 33 veka kasnije, a ostala je sva naivnost iz 50-ih godina, kao i neka pravila ponašanja – učtivost, obzirnost, saradnja, skromnost i suzdržanost. Iz podzemlja se ne može, na površini divljaju ogromne bube, morska čudovišta, radijacija pa i ostali preživeli.

PROFIMEDIA / Supplied by LMK / Landmark / Profimedia
PROFIMEDIA / Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Podzemna idila se prekida kada ih brutalno napadnu stanovnici sa površine, i otmu nadzornika trezora. Njegova ćerka Lusi, iako joj je bilo zabranjeno, odlazi na površinu i pokušava da pronađe otetog oca.

Za pridošlice klubu ljubitelja ove igrice, serija vrlo brzo osvaja, zabavlja i ne ostavlja ravnodušnim, prenosi Gardijan. Scenario je besprekorno napisan, a zapanjujući balans napetosti i samosvesti oduševio je gledaoce.

Kreatori Ženeva Robertson-Dvoret i Grejam Vegner nekako su uspeli da iskombinuju tradicionalnu postapokaliptičnu scenu i poluironične motive iz 50-ih. To je priča uravnotežene dinamike koja je istovremeno i smešna i samosvesna bez namigivanja u kameru.

Glumci su fenomenalno prikazali likove u seriji, a priča se neprestano razgrađuje tokom svih osam epizoda.

"Serija je, izvinite na izrazu, prava eksplozija. Glumci su sjajni i čitava misterija Trezora 32 je odrađena fenomenalno a napetost samo raste. Moja ocena za seriju 'Folaut' je, dakle - ja sam apsolutno za", zaključuje kritičar.

Tagovi