Svet

Hapšenje direktorke crnogorske Agencije za sprečavanje korupcije: Za prekovremeni rad i varijable 12.500 evra

Glas Amerike | 19. april 2024 | 11:07
Hapšenje direktorke crnogorske Agencije za sprečavanje korupcije: Za prekovremeni rad i varijable 12.500 evra
PROFIMEDIA / Herrmann Agenturfotografie / Alamy / Alamy / Profimedia

Direktorka Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) u Crnoj Gori Jelena Perović uhapšena je u sredu, 17. aprila po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), zbog, kako je navedeno iz SDT-a, “osnova sumnje da je, tokom prošle i do aprila ove godine, učinila produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja”.

Perović se u trenutku hapšenja nalazila u prostorijama ASK-a, a nakon što je izvršen pretres prostorija Agencije, ona je sprovedena u SPO na saslušanje, prenosi Glas Amerike.

Kako je saopšteno iz SDT-a, policija je izvršila pretres "i njenog stana i drugih prostorija, radi pronalaska i drugih tragova i predmeta krivičnog dela".

Nikola Martinović, advokat Jelene Perović, kazao je za Glas Amerike da “Perović sada čeka saslušanje u SDT-u”.

“Njoj je sada određeno zadržavanje, policija je obavestila da je zadržana, nismo dobili rešenje o zadržavanju. Sada teku 72 sata u okviru kojih tužiteljka mora da je sasluša”, pojasnio je Martinović.

Za prekovremeni rad i varijable 12.500 evra

Budžetska inspekcija je, kako prenosi RTCG, kontrolisala Agenciju za sprečavanje korupcije u sklopu godišnjeg plana, a nalaz je objavljen 22. marta. Ministarstvo finansija je tada nalaz inspekcije uputio Specijalnom državnom tužilaštvu, koje je na osnovu dostavljene dokumentacije formiralo krivični predmet. Tada su iz inspekcije upozorili na to da je Perović tokom 2023. pisala sebi prekovremeni rad i varijabile, za šta je primila gotovo 13.500 evra što je, utvrdili su iz Budžetske inspekcije, suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je da su “hapšenja koja, po nalogu SDT sprovodi SPO, uključujući i današnje hapšenje direktorice Agencije za sprečavanje korupcije Jelene Perović, pokazatelj koliki je bio obim zarobljenosti i zloupotreba u brojnim crnogorskim institucijama koje je trebalo da štite vladavinu prava”.

On je poručio da više nema i neće biti privilegovanih.

“Puna podrška radu SDT-a i SPO-a. Nastavljamo snažnu i odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou”, naveo je Šaranović.