Svet

"Bez reči“: Priča Džoa Bajdena o kanibalima naljutila stanovnike Papue Nove Gvineje

Gardijan | 20. april 2024 | 10:17
"Bez reči“: Priča Džoa Bajdena o kanibalima naljutila stanovnike Papue Nove Gvineje
TANJUG / AP / Matt Rourke (STF)

Izjava predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena kako postoji mogućnost da su njegovog ujaka pojeli kanibali u Papui Novoj Gvineji tokom Drugog svetskog rata naišla je na mešavinu zbunjenosti i kritike u zemlji.

Bajden je govorio o svom ujaku tokom kampanje u Pitsburgu u sredu, opisujući kako je "ujka Bosi" leteo jednomotornim avionima u izviđačkim letovima tokom rata, dodajući da je ubijen u Novoj Gvineji i da njegovo telo nikada nije pronađeno, jer je u tom delu Nove Gvineje nekada bilo "mnogo kanibala", piše Gardijan.

Zvanični ratni zapisi kažu da je on poginuo kada je avion u kojem je bio putnik doživeo kvar na motoru i srušio se u Tihi okean. U zapisima se ne pominje kanibalizam niti se navodi da je avion oboren.

PROFIMEDIA / Alex Brandon / PA Images
PROFIMEDIA / Alex Brandon / PA Images

Analitičari u Papui Novoj Gvineji, kojima su predočeni Bajdenove tvrdnje, opisali su ih kao nepotkrepljene i loše procenjene, ističući da dolaze u trenutku kada SAD pokušavaju da ojačaju svoje veze sa zemljom i da se suprotstave kineskom uticaju u pacifičkom regionu.

"Melanezijska grupa, čiji je deo Papua Nova Gvineja, predstavlja grupu veoma ponosnih ljudi“, rekao je Majkl Kabuni, predavač političkih nauka na Univerzitetu Papua Nova Gvineja. "I ti ljudi bi smatrali da je ovakva kategorizacija veoma uvredljiva. Ne zato što neko kaže 'o, nekada je bilo kanibalizma u PNG-u' – da, znamo to, to je činjenica, ali vađenje iz konteksta i impliciranje da je vaš ujak iskočio iz aviona, a da je neko pomislio da je 'dobar obrok' je neprihvatljivo", dodao je on. 

"Kanibalizam su neke zajednice praktikovale u prošlosti u određenim kontekstima, kada se, na primer, jelo telo pokojnih rođaka iz poštovanja da bi se sprečilo raspadanje tela. Dakle, postojao je kontekst i ne bi tek tako pojeli belca koji je pao sa neba", rekao je Kabuni.

"Do ove prakse nije došlo zbog nedostatka hrane", dodao je on, ističući da arheološki dokazi ilustruju da se poljoprivreda u Papui Novoj Gvineji praktikovala pre više od 10.000 godina.

PROFIMEDIA / SAEED KHAN / AFP
PROFIMEDIA / SAEED KHAN / AFP

"Oko 79.000 američkih vojnika i dalje se vodi kao nestalo nakon Drugog svetskog rata. Oni su rasprostranjeni od jugoistočne Azije do Korejskog poluostrva i Evrope. Šta Bajden implicira? Svih 79.000 onih koji nikada nisu pronađeni su pojedeni?", upitao je Kabuni, dok su drugi lokalni stručnjaci bili jednostavno zbunjeni Bajdenovim tvrdnjama

"Zapravo nemam reči", rekao je Alan Brd, guverner provincije Istočni Sepik, koji je nedavno izabran za opozicionog zamenika premijera. "Ne osećam se uvređenim. Zaista je urnebesno. Siguran sam da su pitanju stvari koje je Bajden, kada je bio dete, čuo od svojih roditelja, što se zadržalo tokom njegovom života.”

Maholopa Lavejil, predavač ekonomije na Univerzitetu Papua Nova Gvineja, rekao je da su tvrdnje prednika SAD "beskorisne", i istakao da one dolazi nakon što je Bajden prošle godine otkazao kratku posetu ovoj zemlji.

"Izrečeno oslikava Papua Novu Gvineju u lošem svetlu, koja se već mnogo puta borila sa negativnim vestima oko nereda i plemenskih borbi, tako da ovo ne pomaže, pritom radi se o nepotkrepljenim tvrdnjama", rekao je on.

"Mislim da američki predsednik to uopšte nije trebalo da izgovori – posebno nakon što je sklopljeno mnogo poslova sa PNG-om i posla koji SAD obavljaju u Pacifiku – čak i bez pripreme", dodao je Maholopa.

Prema Pentagonovoj računovodstvenoj agenciji za ratne zarobljenike i nestale u akciji, Bajdenov ujak je umro 14. maja 1944, kao putnik u avionu A-20, koji je poleteo sa aerodroma Momot ostrva Los Negros na putu ka aerodromu Nadžab u Novoj Gvineji.

"Iz nepoznatih razloga, ovaj avion je bio prinuđen da se spusti u okean kod severne obale Nove Gvineje", navela je agencija i dodala:

"Oba motora su otkazala na maloj visini, a nos aviona je snažno udario u vodu. Trojica muškaraca nisu uspela da izađu iz olupine koja je tonula, tako da su nestala u nesreći. Jedan član posade je preživeo i spasila ga je barža koja je tada prolazila. Vazdušna potraga sledećeg dana nije pronašla tragove nestale letelice ili izgubljenih članova posade."