Svet

SAD produžile program elektronskog i telefonskog nadzora u inostranstvu

Beta | 20. april 2024 | 16:57
SAD produžile program elektronskog i telefonskog nadzora u inostranstvu
PROFIMEDIA / Sefa Kart / Alamy / Alamy / Profimedia

Američki Senat odobrio je produženje programa elektronskog i telefonskog nadzora u inostranstvu, koji naširoko koriste američke obaveštajne službe, ali ga kritikuju organizacije koje štite slobode.

Bela kuća je pozdravila proširenje programa "jednog od najvažnijih alata za prikupljanje obaveštajnih podataka u SAD", i najavila da će predsednik Džo Bajden brzo potpisati zakon o tome.

U pitanju je član 702 Zakona o stranom nadzoru koji američkim obaveštajnim službama dozvoljava da sprovode elektronske ili telefonske programe nadzora bez nužnog traženja sudskog naloga.

Program posebno cilja na ne-amerikance u inostranstvu, a moguć je nadzor i elektronske pošte.

Organizacije koje brane privatnost i slobode oštro osuđuju tekst.

Zakon o tome je pre nedelju dana usvojen u Predstavničkom domu Kongresa, ali je produženje njegovog važenja bilo predmet žučnih debata.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp, koji želi ponovo da bude izabran, pozvao je poslanike Kongresa da "ubiju taj propis".

Program je "korišćen protiv mene i mnogih drugih. Špijunirali su moj predizborni tim" - rekao je Tramp ne dajući dokaze za svoje tvrdnje.

Neimenovani visoki zvaničnik Bele kuće založio se polovinom decembra za produženje važenja zakona zbog "sukoba na Bliskom istoku, Ukrajini i pretnje koju Kina predstavlja, kao i zbog hakerskih napada".