Svet

Zelenski: Kad dobije rat, Ukrajina će ući u NATO

Tanjug | 30. april 2024 | 15:13
Zelenski: Kad dobije rat, Ukrajina će ući u NATO
TANJUG / AP / Ukrainian Presidential Press Office via AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uveren je da će Ukrajina ući u Severnoatlantski savez nakon pobede u ratu sa Rusijom.

Zelenski je to izjavio tokom zajedničkog sastanka sa oficirima koji prolaze kurseve profesionalnog vojnog obrazovanja po standardima NATO, uz učešće generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga, preneo je Unian.

"Po mom ličnom mišljenju, mi ćemo biti u NATO tek kada pobedimo", naglasio je Zelenski.

Predsednik Ukrajine je dodao da se odluka o pristupanju Ukrajine Alijansi donosi jednoglasnim konsenzusom svih zemalja članica Alijanse.

"A većina je političko pitanje, da bi Ukrajina bila politički primljena u Alijansu, potrebna je pobeda", dodao je Zelenski.

On je naveo da je jedan od razloga za rat Rusije protiv Ukrajine činjenica da Ukrajina nije ranije primljena u NATO.

"Pre mnogo godina je, takođe, postojao odgovarajući skepticizam među nekim članicama, a Rusija je veoma naporno radila sa našim sadašnjim partnerima, oni su vodili dijalog. Ona je učinila sve da Ukrajina ne bude primljena ne samo u NATO, već i u Evropsku uniju, tako da se Ukrajina jednostavno nije razvila i da nije bila odsečena od uticaja Ruske Federacije. Dakle, da bi se otrgla od ovog uticaja, potrebno je da zaštiti svoju nezavisnost pobedom", naglasio je Zelenski.