Svet

Zaharova: NATO se priprema za potencijalni sukob sa Rusijom

Tanjug | 4. maj 2024 | 15:41
Zaharova: NATO se priprema za potencijalni sukob sa Rusijom
PROFIMEDIA / Stanislav Krasilnikov / Sputnik /

Vežbe NATO "Stameni branilac" ukazuju na to da se alijansa priprema za "potencijalni sukob" sa Rusijom, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Trenutno se u blizini granica Rusije odvija najveća NATO vežba 'Stameni branilac'", navela je Zaharova u saopštenju koje je objavilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova. 

Ona je navela da se prema njihovom scenariju, uvežbavaju koalicione akcije protiv Rusije korišćenjem svih instrumenata, uključujući hibridno i konvencionalno naoružanje. 

"Moramo priznati da se članice NATO ozbiljno spremaju za 'potencijalni sukob' sa nama, o čemu, inače, otvoreno govore visoki predstavnici NATO", istakla je Zaharova.

Na severu Švedske u četvrtak je počela velika NATO vežba "Stameni branilac" u okviru koje se uvežbava podrška američkim jedinicama u uslovima njihovog prebacivanja u severni deo Skandinavije.

Američke jedinice prebacivaće se iz Norveške preko Švedske u Finsku u roku od nekoliko dana. 

Severnim putevima Švedske kretaće se vojne kolone duge nekoliko kilometara, koje se sastoje od približno 200 vojnih vozila i 1.600 vojnika. 

Istovremeno, Šveđani moraju da obezbede transport i bezbednost na putu trupa preko Atlantskog okeana do severnog dela Skandinavije.

Vežbe ''Stameni branilac'' najveća su vojna vežba od Drugog svetskog rata, u kojima učestvuje oko 90.000 vojnika iz zemalja članica NATO.