Svet

Borelj: Ne vide svi u EU Rusiju kao pretnju, takvih nema mnogo, ali ih ima nekoliko

Tanjug | 5. maj 2024 | 15:54
Borelj: Ne vide svi u EU Rusiju kao pretnju, takvih nema mnogo, ali ih ima nekoliko
TANJUG / AP / Christophe Ena (STF)

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je ne vidi svaka članica Evropske unije Rusiju kao "najveću pretnju" za globalnu stabilnost. Govoreći na Univerzitetu Oksford, Borelj je rekao da vidi sve više konfrontacije, a manje saradnje po svetskim pitanjima, i ukazao na primer Rusije i rata u Ukrajini, objavljeno je na sajtu Evropske unije.

"Putin je danas egzistencijalna pretnja za sve nas. Ukoliko uspe u Ukrajini, neće se tamo završiti. Međutim, znam da ne dele svi u Evropskoj uniji ovo mišljenje", rekao je Borelj i dodao da neki članovi Evropskog saveta kažu da Rusija nije egzistencijalna pretnja i da smatraju Rusiju dobrim prijateljem.

"Takvih nema mnogo, ali ih ima nekoliko", rekao je Borelj.

On je ukazao na Mađarsku.

"U Uniji, koja se vodi jednoglasnošću, naša politika prema Rusiji uvek je ugrožena jednim vetom - samo jedan je dovoljan - kao što je Viktor Orban, premijer Mađarske, što je dokazao odugovlačenjem našeg poslednjeg paketa pomoći Ukrajini. Istovremeno, u Sjedinjenim Američkim Državama, politička polarizacija odložila je paket vojne pomoći za pola godine. U sredini rata, pola godine je puno vremena. To može napraviti razliku između pobede ili poraza u ratu", dodao je Borelj.