Svet

Izraelski ministar odbrane: Izrael nema izbora, mora da pokrene ofanzivu u Rafi

Beta | 6. maj 2024 | 10:24
Izraelski ministar odbrane: Izrael nema izbora, mora da pokrene ofanzivu u Rafi
TANJUG / AP / Ismael Abu Dayyah

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je američkom kolegi, ministru odbrane SAD, Lojdu Ostinu da Izrael nema više izbora i mora da pokrene ofanzivu u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze.

Galant je u telefonskom razgovoru obavestio Ostina o jučerašenjem smrtonosnom raketiranju iz Rafe na pozicije izraelske vojske, saopštio je njegov kabinet.

Ministar je naveo koje sve napore ulaže država Izrael da postigne sporazum o oslobađanju talaca i privremeni prekid vatre i da Hamas odbija svaki predlog koji bi to omogućio.

Galant je rekao Ostinu da "nema izbora" i da to znači "početak izraelske operacije u Rafi".

Uz to se zahvalio za blisku saradnju i naglasio da SAD imaju važnu ulogu u napredovanju dijaloga za oslobađanje talaca koje drži Hamas u zatočeništvu, preneli su izraelski mediji.

Izraelska vojska počela je jutros da poziva Palestince da se evakuišu iz istočnih kvartova grada Rafe, onih blizu izraelske granice pred planiranu ofanzivu u tom području na jugu Pojasa Gaze.

Time je signalizirano da je neminovna ofanziva na taj grad, u koji se od sukoba sklonilo više od milion Palestinaca, javlja Asošiejted pres.