Svet

Asanžu odobreno pravo na žalbu protiv izručenja u SAD

Tanjug, Gardijan | 20. maj 2024 | 14:02
Asanžu odobreno pravo na žalbu protiv izručenja u SAD
TANJUG / AP / Frank Augstein

Viši sud u Londonu odobrio je osnivaču Vikilisa Džulijanu Asanžu pravo na žalbu protiv izručenja u Sjedinjene Američke Države. Asanž se zbog zdravstvenog stanja danas nije pojavio pred sudom, ali su njegovi advokati poručili da ne bi trebalo da bude izručen SAD, koje ga sumnjiče za masovno curenje tajnih dokumenata, što bi potencijalno ugrozilo njegovo pravo na slobodu govora.

Odluka znači da će Asanž moći da ospori američka uveravanja o tome kako će se voditi njegovo buduće suđenje i da li će njegovo pravo na slobodu govora biti povređeno.

Današnje ročište bilo je fokusirano na to da li će Asanž imati zaštitu na osnovu prvog amandmana, a njegov pravni tim nije osporio uveravanja oko smrtne kazne, rekavši da je izvršna vlast "nedvosmisleno obećala" da do toga neće doći.

Ispred suda u Londonu organizovan je i manji protest na kojem su demonstranti skandirali "Sloboda za Džulijana Asanža". Na jednom transparentu upućenom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu napisano je: "Pusti ga, Džo".

TANJUG / AP  / Lucy North
TANJUG / AP / Lucy North

Vikiliks je objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima SAD u Avganistanu i Iraku, kao i niz diplomatskih depeša, zbog čega američko tužilaštvo Asanža tereti za kršenje Zakona o špijunaži. Asanžove brojne pristalice u svetu ocenjuju da je tužba protiv njega napad na novinarstvo i slobodu govora i osveta. Brojne grupe za ljudska prava, ali i političari, među kojima je australijski premijer Entoni Albaneze, zatražili su oslobađanje Asanža.

Džulijan Asanž je 2006. godine osnovao Vikiliks preko koga je objavljivao poverljive ili osetljive informacije. Vikiliks je 5. aprila 2010. godine objavio video snimak koji pokazuje američki helikopterski napad u kojem su ubijeni civili u Bagdadu, među njima i dvojica novinara Rojtersa. Asanž je preko Vikiliksa 25. jula 2010. godine objavio više od 91.000 dokumenata, uglavnom tajnih američkih vojnih izveštaja o ratu u Avganistanu.

U oktobru 2010. godine Vikiliks je objavio 400.000 poverljivih vojnih dosijea koji govore o ratu u Iraku, a sledećeg meseca i hiljade američkih diplomatskih depeša, uključujući i stavove stranih lidera i procene bezbednosnih pretnji. Asanž je uhapšen 2010. u Velikoj Britaniji, ali je u februaru 2011. godine pušten uz kauciju. Prekršajni sud u Vestminsteru u Londonu naredio je izručenje Asanža u Švedsku po optužnici za silovanje, ali on se žalio na tu odluku.

Britanski Vrhovni sud odbacio je Asanžovu žalbu, a pet dana kasnije on nalazi utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu i zatražio je politički azil. Asanž je uhapšen 11. aprila 2019. godine nakon što mu je Ekvador ukinuo politički azil, a 1. maja je osuđen na 50 nedelja zatvora od strane britanskog suda zbog kršenja kaucije.