NIN
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Ekskurzija

Kada ova kolumna bude objavljena, možda će reč ekskurzija biti već neaktuelna. Uspeli štrajk maturanata protiv odluke ministra prosvete doskorašnji štrajkači možda već proslavljaju, slave negde na ostrvima Grčke ili na Crvenom trgu u Moskvi.

      Tinejdžeri na pragu zrelosti nisu hteli da se pomire sa uredbom po kojoj neće moći na ekskurziju u inostranstvo. Protestne šetnje njihove starije braće i roditelja imaju, kao jedan od srodnih poriva, protest protiv svekolike izolacije.
       Protivargument ministra je da se na ekskurzijama dešavaju tragični događaji: pogibija učenika od metka grčkog policajca i jedno samoubistvo. Argument učenika je da se samoubistvo đaka može desiti i u Beogradu.
       Među argumentima protiv ekskurzija u doba naše ekonomske krize najozbiljnije mi zvuči činjenica da nisu svi roditelji u stanju da svojoj deci priušte skup put "preko grane". Čini mi se da je deo sporazuma između ministra i maturanta da se ekskurzija može ostvariti ako se dovoljan broj roditelja sa tim pismeno saglasi.
       Reč ekskurzija je latinskog porekla i znači izbeći (ex iz, currere bežati). U 16. veku u Francuskoj reč excursion je značila napad na neprijateljsku teritoriju. Današnje značenje dobija bar vek kasnije. Za putovanja iz zadovoljstva obično se u evropskim jezicima dodavalo "ekskurzija iz zadovoljstva". Kod nas ekskurzija gotovo da znači jedino putovanje đaka i studenata na nastavnu ili zabavnu ekskurziju.
       Pre Drugog svetskog rata, naravno, nije se išlo na ekskurzije u inostranstvo, već do neke banje, planine, fabrike ili manastira.
       Mogu da posvedočim da se i moja generacija - čak i kada je, tokom okupacije ili neposredno posle rata, išla na ekskurziju do susednog sela ili grada - radovala tom putovanju punom žeđi za pustolovinom i saznanjem, izrazom slobode i tek probuđenog erosa.      


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu