NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana novog broja

ODJECI
LJUDI
NEDELJNIK
POLITIKA
DRUŠTVO
KULTURA
NINTERNET
SVET
PANORAMA
DOKUMENTARNA SERIJA
FELJTON
ŠAH

ŠTA DA SE RADI
REC NEDELJE
JUNACI NASEG DOBA
ŠTA MI SE DEŠAVA

Naslovna tema

Ja kao Lenjin

Postoji opšta saglasnost među vodećim liderima svetske politike da se više ne može kažnjavati srpski narod jer niko nije protiv Srba. Svi su protiv vladajućeg režima, odnosno protiv Slobodana Miloševića. I to je, za nas Srbe, veoma dobro. Time se totalno opovrgava ideja da je Milošević američki čovek. On nije ničiji čovek, on je optužen za ratne zločine i mora da ode u Hag. Niko od zapadnih političara više ne želi da pregovara sa njim jer bi se sada sami obrukali pred svetom. Za njih je Milošević u zatvoru koji se zove beogradski pašaluk. U stvari, ima dosta njih koji smatraju da ga treba, poput drugih, uhapsiti i odvesti u Hag, ali ja smatram da bi to za nas Srbe bila velika bruka. Bolje je da sami Srbi to urade

Kompletna prica
Politika
Prinudna uprava?
Ako se odluči da osvoji prestonicu, koalicija SPS-SRS-JUL će to učiniti pre izbora zbog zauzimanja medija i pravljenja biračkih spiskova

Ostali tekstovi

  • Neman na lancu
  • Cipela na drugoj nozi
  • Poljubac smrti
  • Diplomatija odlaska

  • Društvo
    Teško vlaško pitanje
    Dimitrije Kračunović, predsednik pokreta Rumuna-Vlaha u istočnoj Srbiji, kaže da njegovi sunarodnici nisu zadovoljni sadašnjim društvenim položajem, ali da, ipak, ne traže autonomiju

    Ostali tekstovi

  • Sloveni s Atlantide
  • Obećana zemlja OVK
  • Sveska puna života

  • Kultura
    Pisci i mikrofoni
    Strani pisci na otvaranju sajma izreknu više pohvala ovdašnjem režimu i vođi nacije nego knjizi i onima koji je mukotrpno proizvode Ovogodišnji međunarodni sajam knjiga u Beogradu imao je, što se položaja i sudbine jugoizdavaštva tiče, neveselu uvertiru.

    Ostali tekstovi

  • Njegoš u 499 primeraka
  • Pohvala reči
  • Sva bogatstva Terija Pračeta
  • Artisti i modeli
  • Ljudi iz "Male pjesme"
  • Pečat vremena
  • Estetički pristup
  • Moć glume

  • Svet
    Sve više posla, sve manje vremena
    Tekuća američka ekonomska ekspanzija koja traje već sedam godina, blagoslovila je Amerikance znatnim porastom zarada


    Feljton
    Čudne kape i crne naočari
    Uvreženo je mišljenje kako je Sarajevo bilo pakao i kako su Srbi po okolnim planinama bili crni đavoli. Svima najpre pada na um slika pisca i egzibicioniste Eduarda Limonova kako onako turistički i sadistički ispali dve-tri granate dole na grad a da nije ni cipele isprljao. Tako je, po tom stereotipu, izgledalo hiljadu dana srpskog ratovanja. Knjiga Neđe Šipovca "Rat 1992-96. preispitivanja" (samostalno autorsko izdanje, Beograd 1998) donosi drugu vizuru: pakao je bio svuda - u kotlini ali i na okolnim brdima. Knjigu je ilustrovao Milić od Mačve. Ilustracije uz feljton su otud.


    Reč nedelje
    Jovan Ćirilov

    Pakistan

    Taman se kolumnistima učini da se sve vrti oko istih reči i da je nastupila nedelja bez novih tema, kada se u svetu desi zemljotres gde ga davno nije bilo ili se u nekoj zemlji sveta izvrši vojni udar.

    Junaci našeg doba
    Milivoje Glišić

    Levi antifašista

    Zašto se mr Ivan Marković ne bi složio da mu neko uzme ministarsko mesto na ulici

    Šta mi se dešava
    Brana Petrović

    Partija

    U demokratskom, višepartijskom sistemu, političke partije nisu u poziciji da budu "strogo selektive" u izboru sledbenika. Taj luksuz odnosi se samo na jednopartijski sistem.


    Poziv na linč
    Predsednica Direkcije JUL-a Mirjana Marković, u intervjuu vatikanskom nedeljniku "Familja kristijana", nesebičnu pažnju posvetila je predsedniku Demokratske stranke Zoranu Đinđiću nazvavši ga predvodnikom kolaboracionista NATO-a u Srbiji:

    S grafikom u svet
    Na četvrtoj "Koši međunarodnoj izložbi grafike", koja se od devedesete godine održava u Japanu, ove godine su prikazani radovi grafičara iz sedamdeset zemalja.

    Osuda manipulacije
    Međunarodni Salon antiratne karikature, jedini te vrste u svetu, okupio je karikaturiste iz tridesetak zemalja povodom obeležavanja kragujevačkog Oktobra. Na ovogodišnjem Salonu koji je proslavio desetogodišnji jubilej okupilo se 130 karikaturista.

    Ženske istorije
    Nedavno je izašla iz štampe knjiga "Plava čarapa". To je prva knjiga u ediciji "Sećanje žena... traganje za identitetom žena u socijalizmu".

    Satirični duh
    Nagrada za novinarsku satiru "Jovan Hadzi-Kostić" koju dodeljuju "Večernje novosti", pripala je kolumnisti NIN-a i autoru rubrike "Junaci našeg doba" Milivoju Glišiću. Tim povodom je rekao:


    Mistifikacije lažnim dilemama
    ("Sve je dozvoljeno", NIN br. 2546) Nakon čitanja teksta gospodina Jovanovića o Portoroškom festivalu, moram reći da se osećam obaveznom da na neki način reagujem.

    I mi kondom za trku imamo
    ("Ne/kultura seksa", NIN br. 2546) Kao prvi proizvođač prezervativa u Jugoslaviji, u obavezi smo da, nažalost, negiramo tvrdnju vašeg novinara da se "TO" ne proizvodi u našoj zemlji, jer je "Benepharm" iz Leskovca sa pripremama za proizvodnju počeo krajem 1998. godine, da bi se prvi domaći prezervativ pojavio na tržištu već sredinom ove godine.

    Kada je "srbovanje" bilo greh
    ("Partija", NIN br. 2546) U svome napisu posvećenom našim (sic) partijskim kadrovima suđenim i nesuđenim, g. Brana Petrović ne pominje jednu kategoriju građana (drugog reda), one koje je Partija pokušavala da uvuče u svoje redove, ali bezuspešno.

    Istine i zablude
    ("Zloupotreba psihijatrije", NIN br. 2546) Psihijatri, i srpski i hrvatski, i to oni najistaknutiji, piše g. Dušan Kecmanović, "dali su važan doprinos sveopštoj produkciji iskrivljene slike o Srbima i Hrvatima", a svojim komentarima i izborom autora i sam je bitno doprineo iskrivljenoj slici o Srbima i Hrvatima.

    Developed by EUnet Copyright © 1999 NIN - redakcija@nin.co.yu