NIN
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Lični transfer

Zašto je glumac Aleksandar Berček promenio scenu: ND umesto SPS

      Svako kome ovo vreme polazi za rukom može da se obogati. Tim rečima propraćena je politička karijera vrhunskog umetnika Aleksandra Berčeka; pominjani su šleperi, akcize, cement i drugi materijali. Ispostavilo se, pak, da tri godine niotkud ne prima platu,kako mi je rekao na ulici. Pošto se on nije promenio (njegove su reči), odlučio je da promeni stranku. Transfer na liniji SPS - Nova demokratija prošao je bez obeštećenja. Nije Nova demokratija toliko dobila, koliko je SPS izgubio - jedan glumac manje!
      
       A može da bude i zarazno...
       Lider ND Dušan Mihajlović tvrdi, naime, da ND, kojoj je pristupio Berček, održava dalje kontakte sa mnogim istaknutim članovima SPS: "Imam utisak da su neki od njih u velikim teškoćama, pre svega zato što se osećaju izneverenim, jer vide da se izvorni program SPS napušta i da se odluke u vladajućoj koaliciji ne donose na osnovu programa, već ideološih i robinhudovskih demagoških kriterijuma".
       S Berčekom je osvanuo DAN. Nova demokratija (Dušan Mihajlović), Demokratska alternativa (Nebojša Čović) i Demokratski centar (Dragoljub Mićunović), skraćeno DAN, udružili su se u novu izbornu koaliciju, da bi,kaže Mihajlović, i Srbiji svanulo...
       Berček je osveta njegovoj bivšoj partiji što je od njegove sadašnje partije uzela saveznog ministra Čedu Mirkovića, subotnjeg kolumnistu, koji nam je u poslednjem eseju razradio muke prepoznavanja; nije mogao da se seti imena nekog marginalnog poznanika, što zaslužuje da se baci na papir...
       Lični transfer Aleksandra Berčeka potvrđuje njegovu misao da namerava ozbiljno da se bavi politikom, kao što se i dosad bavio: kao socijalistički poslanik i socijalistički upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, na vrhu Knjaz Mihailovog zdanja držao je stalno državnu zastavu, a u naročito svečanim prilikama i partijsku!
      
       Epizodistima i članovima hora točeno je samo pivo.
       - Pusto Berčekovo! - vapiju sada u Narodnom pozorištu. Niko nije toliko loš, da ne može da se nađe gori. Berček je, kažu, bio bolji. Majstor glume, jedan od najboljih koje imamo, Aca Berček nije se libio da, kad treba, tumači epizode, ali se nešto u njemu pobunilo kada je prinuđen da postane politički epizodista. Nije hteo da unosi tacne...
       Bivši član Izvršnog odbora SPS-a za početak je dobio mesto savetnika predsednika Nove demokratije za kulturu; Mihajlović će, veli, uskoro lično da ga predloži za najviše funkcije u novom rukovodstvu stranke i koalicije, kao tvrdog nacionalistu i srpskog patriotu.
       - Sa nacionalizmom ja nemam veze! - izjavio je Berček, ali to je bilo pre dvanaest godina.
       Sada u realističkom tonu kaže (misli, pretpostavljam, na NATO agresore):
       - Ne možete nekoga da ubijate i maltretirate, a da vam ništa ne bude, neka ravnoteža u prirodi i kosmosu sigurno postoji. Neka ta bolja vremena dočekaju moja deca, ja ću biti srećan. I ne treba kukati. Naprotiv, ko god može treba da radi, zapne i stvara bilo šta. Samo da se radi...
      
       I dalje (izvod iz dužeg izlaganja):
       - ...Stvarno mogu da tvrdim da smo mi predivan narod. Tih sedamdeset i koliko već dana je sve to trajalo, dosta sam se kretao, a nisam naišao ni na jednu incidentnu situaciju: da neko na nekog viče, da nema razumevanja. Iako su dosta željenih ciljeva i pogodili, promašili su najvažnije. Verovatno su mislili da ćemo u međuvremenu međusobno da se iskidamo, ali su se prešli. Kad baš o tome govorimo, osećam da mi je nekako toplo oko srca. Mada je bilo jako teško, ipak smo mi divni i nismo zaslužili da nas ovako maltretiraju. Ostaje da čekamo šta dalje smeraju. Nemaju samo Srbi taj problem. Dobro, sada se to ovde pooštrilo sa bombardovanjem, ali pogledajte, ceo svet vrvi. Svuda se događaju užasne stvari - od ratova do prirodnih nepogoda! Zato ja nisam nešto posebno uznemiren ni oko ovih dešavanja kod nas. To je prosto tako. Svakih pedeset godina u Evropi dolazi do incidenta.
       Kao i pre, Berček je i ovoga leta nagrađen za filmske role ("Nož", "Lajanje na zvezde") i tim povodom šaljivo je izjavio:
       - Dobio sam nagrade za dve uloge, jedna je komična druga dramska. Kada se tome doda i "Bure baruta", vidi se koliko su to različite uloge i koliko sam ja, u stvari, talentovan!
       Na pitanje šta sada sprema, uzvraća:
       - Nemam nikakvih planova. Planiram da idem u kafanu...
       Situacija se naglo preokrenula Berčekovim prelaskom u Novu demokratiju, čekaju ga velika dela, teško da će biti vremena za kafanu, ako ne računamo skupštinski bife. Jer predsednik ND Mihajlović upozorava da bi vlast trebalo da shvati da je u njenom interesu raspisivanje izbora na svim nivoima, kako bi se izlaskom iz ove krize i prelaskom u opoziciju sačuvala kao politička organizacija koja bi na nekim budućim izborima mogla da se vrati na vlast.
       Tako je u Evropi, kako misli Mihajlović, ali nije kod nas. Ne otvara vlast mostove da bi otišla s vlasti! Jedna drugarica je rekla da će vlast braniti svim sredstvima!
      
       S druge strane, Berček podvikuje novinarima:
       - Kakav nacionalni poraz? Vi ne znate srpsku istoriju!
      
       Zatim poentira, neočekivano:
       - Samo da više ne pobeđujemo. Ovde mi je više naših pobeda (udara se šakom po temenu)!
      
       Dok je to govorio, još je bio član SPS.
       Aleksandar Berček (1950, Vrdnik) ostvario je mnoštvo složenih uloga na pozorišnoj sceni, u majstorskom stilu, i noseće role u filmovima "Specijalno vaspitanje", "Kvar", "Nacionalna klasa", "Majstori, majstori", "Variola vera", "Dečko koji obećava", "Ko to tamo peva"... Zapažen je i u televizijskim serijama.
       Najplastičniji Berčekov lik je lik Miloša Obrenovića. Tumačio ga je nekoliko puta. I ne bi Berček mogao tako uverljivo da predstavlja Miloša, da i sam nije pomalo Miloš: lukav, ćudljiv, prgav, poteže pesnicu...
      
       Neko pomenu i žene.
       Kao veliki glumac, Aleksandar Berček je morao da uđe u Milošev lik.
      
       S ljubavlju i do kraja...


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu