NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Otrovni lek za "Haosovo"

Misija Unmik/Kfor bazirana je na nemoralnim, ako ne i na kriminalnim aktima. Kušner i UN biće žrtveni jarci kad veliki akteri više ne budu mogli da kriju fijasko

      Jan Oberg, Šveđanin, osnivač i direktor Transnacionalne fondacije za mir i istraživanje budućnosti, jedan je od najboljih zapadnih poznavalaca Kosova. Posle nedavnog boravka na Kosovu, u razgovoru za NIN Ober kaže:
       - Video sam međunarodnu zajednicu sa 45 000 teško naoružanih vojnika i valjda 20 000 do 30 000 civila. Ujedinjene nacije i sve njene organizacije, OEBS i više od 300 nevladinih organizacija razbacuju novac i njime privlače mafiju. Video sam Eldorado od čudne mešavine humanitarizma, militantnosti, čiste arogancije i okupacije utemeljene na kriminalnom bombardovanju. Video sam profiterstvo, igre oko vlasti i sveopštu konfuziju međunarodnih civila koji se pitaju zašto su tamo, zbog čega se dogodio ceo ovaj sukob pre nego što su tamo stupili nogom pre nekoliko dana i video da sasvim malo veruju da će ta njihova misija uspeti. Od 24. marta videli smo da za ratne svrhe postoje neograničeni resursi; politika bombardovanja košta SAD nekih 30 milijardi dolara, a razaranje Jugoslavije izašlo je na oko 60 milijardi - dok sam bio tamo, mnogi ljudi iz UN i OEBS-a još nisu imali ni telefone i sve je izgledalo pomalo neorganizovano.
      
       S kim ste se od Srba sreli? Šta su vam rekli?
       - Glavna svrha moga puta bila je da shvatim šta tamo rade misije UN i OEBS. Ali, razgovarao sam i sa ocem Savom. Kad sam sreo u predivnom manastiru Dečani, pitao sam da li bismo mogli da sednemo negde da porazgovaramo. "Ne mogu, mi idemo pod vojnom zaštitom pravo natrag u Gračanicu. Kad bih izašao na ulicu samo tako, verovatno bi me odmah ubili", rekao mi je. Ubrzo potom Kušner je izjavio da je, koliko god mu bilo žao što su se Srbi povukli iz Saveta, siguran da će se vratiti: "Vidite" - rekao je obraćajući se jednom novinaru i meni - "oni samo moraju da pokažu svom narodu da nisu zadovoljni sa Ujedinjenim nacijama."
       Čuo sam kad je Kušner, onako nervozan, rekao da "oni samo igraju sitne igre, ništa naročito". Možda nisam u pravu, ali ako jesam, ovo sigurno nije način na koji profesionalac treba da uvede mir.
       Kažu da je ambasador Holbruk rekao da Kušner ne treba da se mnogo obazire na otpor prema njegovim akcijama koji dolazi od birokratije u UN. Zapanjujuća izjava! Ako je tačna, ona potvrđuje da ono što sam nedavno napisao u izveštaju za TFF - da misija Unmik sama po sebi krši Rezoluciju Saveta bezbednosti 1244 i da oni koji izveštavaju Savet bezbednosti sa Kosova u ime generalnog sekretara ne daju pravu sliku.
       Drugo, nesposobnost Kfora da spreči OVK i druge da očiste prostor od doslovno svih nealbanaca je propust takvih razmera da ga treba prikriti. Svetska štampa bi ismejala UN za takav propust. Sad su Amerikanci i UN tamo, glavni mediji se i ne trude da razotkriju greške moćnih. Tako većina poreskih obveznika koji plaćaju ovu nezakonitu, neproduktivnu i nemiroljubivu politiku, danas, kao i do sada, može da učini vrlo malo.
      
       Ako Kfor i UN, očigledno, iz bilo kojih razloga, nisu sposobni da zaštite Srbe i druge nealbance na Kosovu, ko može?
       - Radim na razrešenju sukoba već 25 godina, na različite načine i na raznim mestima po celom svetu. Međunarodna zajednica je uvek zalupila otvorena vrata; liderima u Beogradu to je bio "interni problem", ali ni vlada ni opozicija nisu učinile ni jedan jedini predlog za mirno rešenje, koje bi značilo bilo šta drugo osim čuvanje pozicije ili igra. I na albanskoj strani su vrata zatvarana i stalno smo dobijali negativan odgovor za učestvovanje u izborima, za cenzus i dijaloge za pregovore ili bilo šta drugo osim čuvanja svoje pozicije: nezavisna država i ništa drugo! Danas nemam više ideja i ne vidim rešenje. Tužno, ali nevladine organizacije danas na Kosovu učestvuju u okupaciji i čak i ne misle o tome, a za to čak ima i novca. One nisu više nevladine - one su organizacije bliske vladama.
      
       Kako vidite Kušnerovu ulogu na Kosovu?
       - Nisam lično razgovarao s njim, samo sam ga malo posmatrao tokom posete. Mora da je vrlo hrabar čovek. Znam da je pre ovoga učinio mnogo dobrih dela. Ukoliko nije doživeo neku čudnu promenu, mora da mu neko daje instrukcije. Ali, neće sve biti Kušnerova greška; misija Unmik/Kfor je bazirana na nemoralnim, ako ne i na kriminalnim aktima, na diskriminaciji, na potpuno pogrešnoj dijagnozi konflikta - a lek je već ubio mnogo ljudskih bića, nada i opcija. Ali verujte: Kušner i UN biće žrtveni jarci kad veliki akteri više ne budu mogli da kriju fijasko! Ne zaboravite da je Kosovo, isto kao i Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Makedonija, pion u igri koja se zove: izbaciti UN - ubaciti NATO. Od toga svetu ili Kosovu/Jugoslaviji neće biti bolje.
      
       Bili ste Rugovin savetnik. Kako ocenjujete njegov politički uticaj na događaje danas?
       - I dalje verujem da je on legitimni vođa kosovskih Albanaca i da je najbolji vođa i za nealbance. Da bi on otišao, neko drugi treba da bude izabran demokratskim putem. Nikad nisam razumeo potpunu nezainteresovanost SAD i EU za značajan politički posao koji su obavili sami Albanci: politički proces, izbori, paralelno civilno društvo. Sjedinjene Države i EU dale su punu podršku OVK - jasno se videlo u Rambujeu - i to bi za mene bilo u redu samo da su imali mandat naroda. Ali nisu.
      
       MILENA DRAŽIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu