NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pucanj u Trajkovića

Napad na jedinog srpskog političara koji živi u Prištini pokazuje odnos Kfora prema Srbima

      (Beta specijalno za NIN)
       Deklarativna nastojanja međunarodne zajednice da na Kosovu stvore multinacionalnu zajednicu propala su, čini se, onog trenutka kada je, bar za sada nepoznati napadač, zakucao na vrata jednog od lidera kosovskih Srba Momčila Trajkovića, koji je, misleći da se radi o vojnicima Kfora, otvorio vrata. Nakon toga čuo se samo pucanj. Napadač (ili više njih) odmah je pobegao, a usput je razlupao i Trajkovićev automobil. Svedoka, kao i za mnoge stvari na Kosovu, nema. Trajković je, srećom, samo ranjen, ali taj pokušaj atentata otvara nekoliko ključnih pitanja o budućnosti Kosova.
       Iako je dobio mnogo bolji medijski tretman od ubistava, kidnapovanja i maltretiranja nealbanskog stanovništva koja se na Kosovu događaju svakodnevno, atentat na jedinog preostalog srpskog političara koji i dalje živi u Prištini, otvara sasvim logično pitanje: kakva sudbina čeka Srbe koji imaju mnogo manji značaj za međunarodnu zajednicu od Trajkovića?
       Napad na Momčila Trajkovića jasno pokazuje da na Kosovu ovog trenutka ne postoji ništa što bi pripadnicima manjinskih grupa podgrejalo nadu da je opstanak u toj pokrajini moguć. Ujedno, taj atentat jasno pokazuje nemoć međunarodnih faktora da obuzdaju talas nasilja koji na Kosovu traje već beznadežno dugo, ostavljajući umerene političare među Srbima i Albancima na milost i nemilost ekstremnim snagama.
       Srbija, izopštena iz međunarodne zajednice i glavnih svetskih tokova, nema ni snage ni uticaja da pomogne preostalom srpskom stanovništvu, već se u konačnom činu raspleta kosovske krize često pojavljuje samo kao komentator tamošnjih zbivanja. Stoga ne čudi izjava šefa gnjilanskih socijalista, inače jednog od onih mesta na Kosovu u kojima je danas veoma opasno biti Srbin, izvesnog Božidara Mitrovića, koji je atentat na Momčila Trajkovića nazvao "reklamnim trikom Tačijevog dobrog prijatelja - samozvanog predstavnika Srba sa Kosova, koji je umesto da pozove Hitnu pomoć, pozvao kamere da ga snime kako ćopa".
       Nesigurnost Srba na Kosovu pojačava i nesposobnost međunarodnih faktora da uhvate bar ponekog od počinioca brojnih zločina koji su se na Kosovu dogodili u prethodnih pet meseci, uključujući vinovnike slučaja Staro Gracko, odgovorne za nestanak nekoliko stotina Srba, kao i napadače na izbeglički konvoj u Peći i ubice nesrećnog Bugarina zaposlenog u misiji UN. Taj poslednji događaj na najbolji način ilustruje trenutni položaj Srba u mešovitim sredinama na Kosovu, pa nije iznenađujuća ni izjava administratora UN Bernara Kušnera koji je izjavio da je pomenuti Bugarin ubijen "greškom" zato što su Albanci mislili da se radi o osobi srpske nacionalnosti, upućujući na taj način poruku nealbanskom stanovništvu da međunarodna zajednica nema ni snage ni sredstava da njihov život u kosovskim gradovima učini bezbednim, što, kako se sada pokazalo, važi i za njihove lidere.
      
       RADE MAROEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu