NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Srbijo, ne pomaži više!

Kako god da se okrene, tamo gde oficijelna vlast Republike Srbije ili njene vladajuće stranke nemaju odlučujući uticaj ili je on marginalizovan, Srbima počinje da biva bolje. Bar kada je reč o slozi. Formiranje Srpskog nacionalnog veća za čitavo područje Kosova i Metohije pokazalo je da Srbi ipak mogu da se slože, samo ako im u tome ne "pomaže" SPS, JUL i SRS.

      Ukratko, SNV Kosova i Metohije je sada postalo odlučujuća politička organizacija Srba na čitavom kosovskom prostoru koju, svako na svoj način, uvažavaju i međunarodna zajednica i većinski Albanci. Civilni administrator UN gospodin Kušner i novoimenovani komandant vojnih snaga na Kosovu i Metohiji general Rajnhard brojnim susretima sa predstavnicima ove srpske asocijacije jasno su pokazali da na njih ozbiljno računaju kao na relevantne pregovarače u zamršenoj kosovskoj drami koja još traje.
       Naravno, kao i u svakoj priči o srpskoj slozi ni formiranje jedinstvenog Srpskog nacionalnog veća nije prošlo bez međusobnih trzavica i pokušaja da se pojedinci nametnu kao lideri. Recept za način organizacije i delovanje Srba posle povlačenja vojske i policije SRJ sa Kosova i Metohije nastao je u Kosovskoj Mitrovici. Ova politička, ali ne i partijska organizacija, u ovom gradu nastala je još pre NATO agresije, u februaru ove godine, ali je sebe dokazala u odbrani mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici uprkos brojnim masovnim pokušajima Albanaca da silom pređu u severni deo i tako praktično ovladaju prostorom na kome još u kompaktnom sastavu živi više od 40 000 Srba. Regionalno Srpsko nacionalno veće Mitrovičog okruga koristilo je taktiku argumentovanog i odlučnog nepristajanja na albanske nasrtaje i stalnu kooperativnost sa međunarodnim snagama, prihvatajući ih kao nužnost i realnost.
       Izbor vladike Artemija za predsednika Skupštine i Momčila Trajkovića za predsednika Izvršnog odbora SNV za Kosovo i Metohiju na skupu u Gračanici nije baš lako prihvaćen u Kosovskoj Mitrovici, pogotovu među "prvoborcima" u odbrani mosta. Očekivalo se da će bar jedno od ova dva mesta pripasti predsedniku mitrovičkog Veća Vuku Antonijeviću ili medijski izuzetno eksponiranom predsedniku Izvršnog odbora Oliveru Ivanoviću.
       Momčilo Trajković i vladika Artemije su takođe morali da priznaju da u organizaciji Srpskog pokreta otpora nisu imali uspeha i da je model iz Kosovske Mitrovice delotvorniji.
       Skupu u Gračanici prisustvovali su predstavnici iz gotovo svih kosovskih sredina u kojima ih ima makar i po nekoliko stotina. I predstavnici SNV i međunarodne zajednice se slažu u proceni da u ovom trenutku na Kosovu i Metohiji i u ovakvim uslovima strahovite represije živi nešto više od 100 000 Srba. U severnom delu, u Mitrovičkom okrugu oni su u relativno povoljnijem položaju jer žive na celovitom prostoru i naslanjaju se na Republiku Srbiju, dok su u ostalim delovima uglavnom saterani u enklave okruženi Albancima. Svima njima sada predstoji dalja organizacija u pojedinim sredinama za pregovore sa međunarodnom zajednicom a kada dođe vreme i sa Albancima.
      
       LjubiŠa PopoviĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu