NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dogodilo se, (ne)povratilo se

Svideo mi se napis druga Radmila Radovića kojim kao da nas podseća da smo "svi pomalo Miloševići". Njegovoj razornoj argumentaciji slobodan (sa malim s, razume se) sam da dodam nekoliko ugaraka.

      ("Dogodilo nam se, ali ne baš tako", NIN br. 2550)
       Potpuno se slažem da je sednica CK bila bez zakulisnih radnji čim je drug Milošević tražio prenos preko televizije. Jer i dete zna da se zakulisne radnje odigravaju na javnoj sceni, pa i na TV. Tako čitamo i "Ne verujem da se ikome pretilo da se opredeli za Miloševićevu 'struju'". U to se, naravno, ne može sumnjati. (Istina, ima i drugih svedočenja, kao ono druga Azema Vlasija, ali ko će njemu verovati - sama činjenica da je "Šiptar" dovoljno govori.)
       Dalje čitamo "I sve se to događalo kad se branio Knin i predstojale borbe u Slavoniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu. Sad se za krivce svih poraza proglašava samo vlast, a opozicija je bila mnogo rigidnija po nacionalnom pitanju (setimo se obećanja da će Srbija biti od Negotina do Knina...)". Ima ovde nekih sitnih nedoumica, ali drug Radović će to sigurno da razjasni. Kao prvo, ako je opozicija bila "još rigidnija" znači li to da je vlast bila rigidna? Još je interesantnije pitanje sinhronizacije. Opozicija je opstruirala državnu politiku (1987) iako su predstojali Knin, itd. Pošto opozicija i danas radi isto, bilo bi vrlo zanimljivo da čujemo od autora zašto to ne treba da radi (tj. šta nam predstoji u bliskoj, ili daljoj budućnosti). Uzgred, ako je tadašnja opozicija (sic) bila "rigidna", s obzirom na to da je njen deo sada "na vlasti" (sic), da li to znači da je postala "savitljiva" (da ima pihtije umesto kičme, kako je to rekao jedan političar za svoje protivnike)?
       Najzad, nekoliko reči u vezi sa završnicom druga Radovića: "Nisam član SPS-a, ali bih pre bio za bombardovanje moje kuće nego za autonomaše." Nije jasno na koga je mislio, na Krajišnike? Što se članstva tiče, malo je zagonetno zašto nije član partije koju očigledno obožava, ali to ne mora uvek biti tako, zar ne? Možda baš posle ovog napisa bude primljen?
       Mićun Stragarac, Zemun


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu