NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Komandovano je Razvaljuj!

Možda režim želi da nas zamrzne, pa da nas odmrzne kada u Kremlju ponovo budu komunisti, a u Americi trockisti. Ambiciozno najavljivan program Energija za demokratiju zakočen je na samom početku - prvih četrnaest cisterni sa mazutom već nedelju dana na graničnom prelazu kod Preševa čeka da naši carinski organi SRJ maksimalno savesno završe svu zakonsku proceduru. Pesimisti već počinju da sumnjaju kako ovdašnja vlast ovakvim ponašanjem još jednom šalje signal Evropskoj uniji, kao organizatoru i pošiljaocu pomoći, da ovoj zemlji nisu potrebne ni energija, a ni demokratija.

      O ovom najnovijem skandalu razgovarali smo sa Zoranom Živkovićem, gradonačelnikom Niša, grada koji uz Pirot, jedini treba da dobije prvu transu pomoći. Možda će, u trenutku kad ovaj tekst bude štampan, kamioni ipak uspeti da se probiju do odredišta.
      
       Dokle je stigla procedura carinjenja mazuta za ovih sedam dana od dolaska cisterni na makedonsko-jugoslovensku granicu?
       Kamioni stoje na istom mestu gde su bili kad su stigli rano posle podne 24. novembra. Tada su uzeti uzorci mazuta i odneti na ekspertizu u Beograd, Jugoinspekt je napravio analizu i utvrdio da je mazut sasvim u redu i da zadovoljava visoke kriterijume naših toplana. Onda su se setili da su od pristiglih četrnaest kamiona, njih šest teži nekoliko stotina kilograma od četrdeset tona, što je opet po visokim standardima naših zakona zabranjeno. Čudna je sudbina i onih osam cisterni koje su u redu, posto su carinici rekli da podležu tretmanu kao i ovih šest. One su sad kao neki taoci.
      
       Da razjasnimo: da li je ovaj mazut humanitarna pomoć i da li podleže carini?
       Ovo nije humanitarna pomoć u klasičnom smislu, ovo je pomoć Evropske unije srpskim gradovima. U slučaju naftnih derivata nije bitno da li je to humanitarna pomoć ili nije, tu nema carine. Plaća se samo jedan odsto carinskog evidentiranja. Roba se carini u carinarnici koja je najbliža mestu korišćenja, znači u Nišu i to ne kao humanitarna pomoć, nego kao repromaterijal za proizvodnju toplotne energije. Na to se ne plaća ni porez. Ne uzimaju se ni uzorci, više od dvesta hiljada tona mazuta ušlo je ove godine u zemlju, ni iz jedne cisterne nije uzet uzorak. Kamioni teži od četrdeset tona prolaze našim putevima bez ikakvih problema. Ovo je sve korišćenje zakona koji su takvi da služe samo ako neko treba da ih zloupotrebi.
      
       Ali, de fakto, nigde nisu prekršeni propisi?
      
       Tačno, nigde. Ali, kad neko hoće da opstruiše, onda se seti da primenjuje zakon.
      
       Državni mediji objavili su da se cela buka nepotrebno diže, jer je pristigla količina dovoljna tek za dva dana grejanja.
       To je tačan podatak, ali da nije bilo opstrukcije, već 25. novembra bi posla nova isporuka. Ukupna količina koja je dogovorena, dovoljna je za celu zimu. Niš i Pirot treba ukupno da dobiju 25 hiljada tona mazuta i oko dve hiljade tona lož-ulja. Ovo što je sada došlo, iznosi 350 tona, dakle takoreći stoti deo.
      
       Koji je, prema vašem mišljenju, motiv režima da blokira isporuke mazuta, kad je i njemu valjda u interesu da se narod zimus ne smrzava?
       Koji im je interes bio da razbiju državu? Koji je interes da se pošalje dvadeset hiljada Srba da poginu u nekim ratovima koje nismo vodili, ali smo ih izgubili? Koji je interes da uništavaju školstvo, zdravstvo, penzioni fond? To je interes bolesnih umova.
      
       Kad je direktor niške toplane uhapšen (pa pušten), objavljeno je da su inspekcija i policija pronašle rezerve mazuta za još četiri dana, u trenutku kad je on obustavio grejanje Niša?
       Nije tačno. Utvrđeno je da je u rezervama toplane ostalo 89 tona, što je dovoljno za pola dana. A onda su, kao i na izborima '96. godine, malo prepravili te rezultate, pa je ispalo da je ostalo 350 tona. To je dovoljno za dva dana, čak i da je tačno, a nije. Ovo je bilo jedno političko hapšenje bez ikakvog osnova. Dokaz je i to što je gospodin Zlatanović pušten posle dva-tri dana.
      
       Pošto ste vi zajedno sa stranim diplomatama na granici očekivali da carinici propuste cisterne, kakve su bile njihove reakcije kad se to nije dogodilo?
       Očekivali su, kao i ja, sve moguće opcije, ali su bili iznenađeni primitivizmom i brutalnošću carinika i policajaca koji su nas fizički sprečavali da postavimo pitanja. Mi nismo hteli da pravimo nikakve demonstracije, nego jednostavno da priđemo carinarnici i da pitamo šta se događa, ali su nas oni sprečavali da se približimo. Dan ranije sam razgovarao sa šeficom carine i ona mi je rekla da će cisterne proći bez ikakvih problema i tako su i počeli da spremaju papire kad su stigle na granicu. Onda je negde zazvonio neki crveni telefon i izdata naredba Razvaljuj, tako da je tad sve ovo počelo.
      
       Da li vi na kraju očekujete da u zemlju uđe i ova i sva ostala planirana pomoć?
       I mi i ljudi iz Evropske unije imamo nerava i spremni smo da sačekamo da ta pomoć dođe. Ostaje samo da vidimo da li režim ima bar malo samilosti prema narodu, ili je rešio da za ovu zimu pripremi novu nesreću za svoje građane, a to je smrzavanje. Možda žele da nas sve kolektivno zamrznu, pa da nas odmrznu kad se ostvari njihov san da u Kremlju ponovo budu komunisti, a u Americi trockisti.
      
       Da li vlast može sama da obezbedi mazut za grejanje, pa nam pomoć Evropske unije i nije potrebna?
       Neka obezbedi. Ali ta varijanta očigledno nije moguća, jer nama je Jugopetrol dužan skoro mesec dana oko petsto tona mazuta koji smo platili. Zvanična informacija je da mazuta nema, nezvanična je - i da ima, ne bi nam isporučio.
      
       BILjANA STEPANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu