NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Tehnologija atentata

Da li je u praksi uobičajeno da se jednoj terorističkoj grupi, konkretno nedavno uhvaćenoj grupi "Pauk", daje toliki broj različitih zadataka?

      Francuska je velika sila, samim tim ne liči mi na to da je njihova služba koristila neke prizemne igrače za akciju likvidacije predsednika Miloševića. Prvo, za to treba visokosofisticirana tehnologija, a to Francuzi imaju. Drugo, ako obaveštajne službe budu radile oko predsednika Miloševića, radiće sa ljudima koji su u njegovom neposrednom okruženju. Tako rade sve svetske službe. Treće, oni su prikazali da je reč o pokušaju da se, kada naiđe pored šahta ili parkiranog automobila, izvrši atentat. To može da se desi Kiri Gligorovu, gde je policijska organizacija mala i primitivna. Ako bi zapadne službe organizovale atentat, oni su to mogli u mnogim ranijim prilikama da urade, jer je predsednik Milošević ipak putovao po stranim zemljama. Velike službe raspolažu velikim novčanim sredstvima, a osim toga raspolažu i visokom tehnologijom.
      
       Da li se hapšenje Petrušića može shvatiti kao uspeh Službe DB?
       U svakom slučaju je to uspeh naše službe, jer je tu grupu neutralisala i strpala u zatvor. To je dobro za državu. Jedino, ako je to tako bilo kako se tvrdi, morate to da potkrepite nekim konkretnim dokazima, i ako prozivate neku konkretnu zemlju i službu, morate da stojite iza toga sa konkretnim dokazima, ne izjavama.
      
       Prema nekim pravilima, kada su u pitanju akcije te vrste, nijedna služba u svetu to ne obelodanjuje dok ne napravi sve moguće kombinacije takozvane kontraakcije. Svaka služba nastoji da uhapšene obradi u zatvoru da rade protiv druge službe koja ih je angažovala. Hapšenje se nikada ne otkriva dok ne odigrate sve kombinacije sa svim mogućim ucenama.
      
       Postoje li neki međudržavni ugovori u pogledu tajnih službi, konkretno između Francuske i Jugoslavije?
       U Titovo vreme radio sam dosta akcija koje su bile isprepletane u političkom smislu i u smislu povezanosti tajnih službi. Ispitivao sam ubistvo turskog ambasadora i akcije albanskih i ustaških terorista. Uvek se radilo na tome da pokušamo da napravimo kombinaciju. Nikada to ne eksponirate u javnosti dok ne napravite kombinaciju. Moje je mišljenje da je u pitanju ishitrena izjava, a da je to što se desilo sa tom grupom, u svakom slučaju uspeh Službe, jer ih je neutralisala.
      
       Da li je poznato koliko je pokušaja atentata do sada bilo na predsednika Miloševića?
       Moje je mišljenje da ozbiljnog angažovanja u pogledu atentata do sada nije bilo. Predsednik Milošević je putovao svuda po svetu, i bile su beskrajne mogućnosti da strane obaveštajne službe izvrše atentat na njega. Kada je Milošević bio na čelu CK SK Srbije ili tako nešto, čini mi se 1987. godine, pukle su mu dve prednje gume na kolima. Prilikom drugog saobraćajnog udesa auto je udario u ivičnjak i Milošević se povredio. To je bila greška njegovog vozača i obezbeđenja. Da su strane službe planirale atentat, one bi to i uradile. To uvek možete da pripišete Izetbegovićevim muslimanskim ekstremistima, ustaškim strukturama... Razne priče su mogle da pokriju tu akciju.
       Iluzija je ako neko misli da može da zaštiti predsednika kada su organizovane akcije u pitanju. Primera je mnogo. Anvar el Sadat, egipatski predsednik, Jicak Rabin, izraelski premijer... Mosad je služba koja je suvise ozbiljna da bi dopustila da im ubiju premijera, a to im se desilo.
      
       Kako službe organizuju atentat?
       Kada se organizuje atentat na šefa države, takva akcija se radi višeslojno i u više dimenzija. Uvek imate mnogo ekipa. Ta osmišljena akcija teško se može izbeći. Pitanje je spretnosti službe koja se brani i organizacije koja napada. U Indiji su ubijeni i Indira Gandi i njen sin Radživ, a njihovo obezbeđenje je radio, znači infrastrukturu, engleski Intelidžens servis koji je po moći treća služba u svetu. Nisu to tipovi premijera Ulofa Palmea koji je išao sam u bioskop. Predsednici ne idu u bioskop nikada. Organizuju se privatne projekcije.
      
       Je li uobičajeno da terorističke grupe ostavljaju pisane tragove o članovima, planovima...?
       Kada profesionalna organizacija nešto organizuje, nemate nikakvih pisanih tragova. Sve je u glavama ljudi. Sve obaveštajne službe sveta, terorističke organizacije, mafija, koriste pilulu pentotal koja deluje na podsvest čoveka i oslobađa je, tako da nema potrebe za fizičkom torturom da bi se saznali podaci. Otvorenih očiju pričate sve što znate, od rođenja.
      
       ALEKSANDAR RONKIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu