NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ruska nostalgija

Koncert "Veče ruske klasike" obećava da bude jedan od muzičkih događaja koga će se Beograđani rado sećati i sledeće godine

      Ruski pijanista Naum Štarkman ponovo dolazi u Beograd 10. decembra kako bi u Centru "Sava" sa Beogradskom filharmonijom odsvirao Drugi klavirski koncert Sergeja Rahmanjinova u ce molu. Pored Štarkmana nastupiće violinistkinja Irina Bočkova i dirigent Leonid Nikolajev.
       Organizatori koncerta hvale se kako su prodali više od 1 000 karata po ceni od 60, 90 i 120 dinara.
       "Zadovoljni smo prodajom karata s obzirom da je reč o koncertu klasične muzike", kaže Đorđe Milutinović, direktor koncertne agencije Centra "Sava", dodajući da je koncert klasične muzike, u principu, teže prodati nego koncert popularne grupe kao što je bio koncert grupe "Kubanizmo". Međutim, za koncert "Veče ruske klasike" to se ne može reći. Ali se zato može reći da je Štarkman najzaslužniji što beogradska publika konačno ima zadovoljstvo da u svom gradu čuje jedan vrhunski koncert.
       Naum Štarkman, član Ruske amademije nauka i umetnosti, dekan Akademije umetnosti u Moskvi i profesor čuvenog konzervatorijuma P. I.Čajkovski, koji je pre dve godine držao majstorske kurseve na Višoj muzičkoj školi u Nišu još prvih dana bombardovanja NATO-a razgovarao je sa Ružicom Micić, direktorkom Više muzičke škole u Nišu, i zatražio da, čim to bude moguće, svira ponovo u Jugoslaviji.
       Drugi "veliki povratnik" koji će na koncertu "Veče ruske klasike" svirati Prvi violinski koncert Sergeja Prokofjeva jeste Irina Bočkova koja je još sedamdesetih godina svirala u Zadužbini Ilije M. Kolarca. Nekadašnja studentkinja čuvenog profesora Jurija Jankeleviča bila je laureat internacionalnih takmičenja Žak Tibo u Parizu i takmičenja Čajkovski. Irina Bočkova danas je jedan od najuglednijih profesora violine na Konzervatorijumu "Čajkovski" u Moskvi i predsednih međunarodnih takmičenja mladih muzičara.
       Po mnogima, zvezda večeri ruske klasike neće biti ni Štarkman ni Bočkova, već Leonid Nikolajev pod čijim će vođstvom Beogradska filharmonija izvesti uvertiru "Noć na golom brdu" Modesta Musorgskog. Još kao student Hansa Svarovskog, profesora dirigovanja na bečkoj akademiji, Nikolajev se nametnuo osvojivši 1974. godine Grand pri Karajanove fondacije za dirigovanje na Međunarodnom takmičenju simfonijskih orkestara u Berlinu. Zatim je Nikolajev postao glavni dirigent Orkestra moskovskog konzervatorijuma, a od 1988. zajedno sa Leonidom Slatkinom i Zubinom Mehtom bio je glavni dirigent Sovjetsko-američkog orkestra mladih.
       Ono što je Nikolajeva, s pravom, odvojilo od ostalih dirigenata njegove generacije, koja je imala "peh" da nastavi tamo gde je Mravinski stao, bila je njegova sposobnost da iz kompozicije izvuče svu snagu njenog muzičkog izraza. Poznat kao "specijalista" za dela ruskih i savremenih kompozitora, Nikolajev je odabrao da se u Beogradu predstavi uvertirom Musorgskog koju je pre nekoliko godina snimio za diskografsku kuću "Dojče gramofon".
      
       LIDIJA KUJUNDŽIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu