NIN
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Veliko spremanje

Vojislav Šešelj je odlučan u logističkoj podršci JUL-u u budućoj dekontaminaciji medija

      Neizbežan je kao rat. Zato naše misli stalno prate Vojislava Šešelja, doktora prava, čuvara naših granica (Karlobag - Ogulin - Karlovac - Virovitica), Gajgerovog brojača patriotizma (sa M. Bojićem i I. Markovićem), kremen kamena naše politike...
       Po energiji, od- lučnosti i tonu ravan mu je samo Milutin Mrkonjić.
       Politički pragmatičan, Šešelj je ceo Zemun načičkao kioscima.
       U patriotizmu šešeljevskih boja najdalje je otišla crvena "Borba", što je za svaku pohvalu: "Klinton je to što jeste zato što njegovi roditelji nisu mogli da imaju dece", piše "Borba". Klinton, ukratko, nije ni rođen. Strogo uzev, ni Šešelj nije rođen; nema krštenicu, a rodnu kuću su mu slikali u izmaglici. Identitet ostvaruje preko JUL-a: u Skupštini sedi do Milovana Bojića i svi u JUL-u znaju ko je Šešelj.
       U međuvremenu je isposlovao krštenicu.
       Jednom sam Šešelja ljubazno zamolio da za javnost ponovi ko je najveći kriminalac u Srbiji, a on je u svojstvu potpredsednika vlade, u svom kabinetu, razborito odgovorio:
       - Neću da ponovim! Sada sam na vlasti, druga je stvar kad sam (bio) u opoziciji. Sada se drukčije govori!
       Isti zahtev mu postavlja i Srpski pokret obnove: da ponovi ono što je jednom rekao, ko je najveći kriminalac u Srbiji. Neće!
       Srpski pokret obnove optužuje Šešelja za razne nedopštine preko Studija B, ali Studio B ometaju, pa se ne čuje. Na ometanje Studija B moj televizor reaguje spontano: sada ne vidim ni RTS. Sneg!
       Drugom prilikom, davno, usudio sam se da primetim kako Šešelj neprincipijelno napada Dobricu Ćosića, iako mu je Ćosić pomagao dok je bio na robiji. Gnevno je odgovorio da je naša malenkost politički primitivac, da se ne razume u političke odnose, i da će on pomoći Dobrici kada Dobrica bude na robiji!
       Naša politika je, zapravo, jedan veliki sudski proces koji se račva prema pojedinačnim krivičnim predmetima. Svako svakoga tuži; Parlament je prevaziđen kao institucija političkog sporenja, parlamentarna pitanja rešavaju se u sudnicama. Milovan Bojić i Leposava Milićević (oboje JUL) tužili su Savez za promene zato što ih je ismevao na Trgu. JUL će, uz logističku podršku radikala, da tuži nezavisne medije zbog kleveta i laži o herojima odbrane zemlje, dok Srpski pokret obnove piše prijavu protiv šefova DB Srbije i Beograda Radeta Markovića i Milana Radonjića. A Šešeljevi radikali neka u Skupštini dokažu, kaže SPO, da nisu učestvovali u planiranju atentata na Vuka Draškovića...
       U skladu sa idejom JUL-a za dekontaminaciju sredstava javnog informisanja, Šešelj se zalaže da pominjanje krivice postane krivično delo. Ko pomene krivicu - kriv je! Time se režim brani od unutrašnjeg i spoljašnjeg nepriajtelja koji diže glavu...
       I ja pominjem krivicu, ali u drugom kontekstu.
       Kamion s peskom ne pominjem.
       Kad zatreba, Šešelj kaže da je uz Slobodana Miloševića bio samo dok se Milošević borio za Srpstvo, inače nije. I sada se zajedno bore za Srpstvo, obnovu i izgradnju, s tim što je Šešelj ljut zbog okupacije Kosova, ali ne zna ko je kriv!
       Stevo Dragišić, adolescentni Šešelj, sledi misao svoga šefa kada se zalaže za izbore na lokalnom nivou, jer Zemun čvrsto drže, a beogradsku vlast žele da sruše, iz moralnih razloga. Gradska vlast Beograda, veli Dragišić, pokušava da preko neopravdanog povećanja cena iskoristi priliku da kroz to povećanje nadoknadi onaj iznos novca koji je pokrala tokom ove godine!
       Slaba tačka Dragišićeve optužbe je u tome što se još nije desilo da lopov pokradenoj strani ljubazno nadoknađuje štetu...
      
       Koliko su radikali Vojislava Šešelja i JUL Mire Marković sestrinski bliski govori i činjenica da se na Dragišića nadovezao Čerović. Biro Gradskog odbora JUL-a, čiji je Čerović predsednik, ocenjuje da Direkcija za obnovu Beograda nije do sada građanima ponudila ni program obnove, niti je prezentovala javnosti bilo kakve podatke o tome da su nekakvi radovi započeti, a kamoli završeni. Po sebi se razume da je to zato što je SPO u gradu u većini. Kaže Čerović: kadrovi su ključno pitanje privrede, a u beogradskoj privredi mladi i sposobni kadrovi, sposobni da rešavaju probleme sadašnjeg vremena, teško zauzimaju mesta na kojima treba da budu.
       Još nas je Staljin učio da kadrovi sve rešavaju, Čerović samo ponavlja misao.
       I kad smo kod kadrova, evo najnovije prognoze obično dobro obaveštenih kafanskih izvora. Kažu izvori da predstoji veliko spremanje. Iako je u Novom Sadu obećao "dogodine nastavak obnove, dvocifreni rast proizvodnje, održanje stabilnosti i reforme", Mirko Marjanović uskoro bi mogao da ode, zamenio bi ga Mrka (Milutin Mrkonjić) svom svojom energijom i pojavom, kao što bi Vlajka Stojiljkovića (policija) zamenio Milan Rodić ("Srbijašume", JUL). Načet je, sladostrasno tvrde izvori, i veliki mag našeg novinarstva, generalni direktor Politike AD Hadži Dragan Antić, koga od milošte zovu Struja. Prema tim verovatno zlim jezicima, i Mihalj Kertes se vraća u policiju, na visoko mesto.
       Jugoslavija ostaje jedina oaza slobode i nezavisnosti na Balkanu, čemu nas uči šef mladih socijalista Aleksandar Rastović.
       S tim u vezi, Vojislav Šešelj je našu intelektualnu klimu obogatio Zakonom o univerzitetu i Zakonom o informisanju; sada se pravilno studira i pravilno piše.
       Međutim, strepim.
       Ako se striktno sprovede dekontaminacija sredstava informisanja, i naša nevinost ostaće bez zaštite!


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu