NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bili je opet zabrljao

Levica je osnovala Komitet za najmlađe, kako bi se suprotstavila njihovoj političkoj zloupotrebi i odmah osudila Klintonovo ponašanje

      Političari, nosite decu u srcu ne uzimajte ih u naručje!
      
       (Ljubivoje Ršumović "Bukvar dečjih prava")
      
      
       Zaboravili smo decu, ja ne dam da se deca zaborave, kaže za NIN glumac Desimir Stanojević, predsednik novoformiranog Komiteta za decu koji je 10. novembra osnovala Direkcija Jugoslovenske levice.
       U novembru se navršila decenija otkad je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila konvenciju o pravima deteta, dokument koji je ratifikovala i naša zemlja. Ipak, u mesecu deteta - vest da je partija ozbiljnih namera (JUL) rešila da se specijalno pobrine i za decu dozirana je stidljivo, prošla je skoro nezapaženo.
       U šturom saopštenju naglašava se da će Komitet u svom radu polaziti od statuta JUL-a i Konvencije UN-a o pravima deteta. Na osnivačkoj sednici je konstatovano da je konstituisanje ovakvog komiteta "do sada nezabeleženo u praksi ostalih partija koje deluju u SRJ".
      
       Talenti
       To možda nije čudno kada se zna da je preko 40 političkih partija u Srbiji potpisalo Kodeks o zaštiti dece od političkih zloupotreba. Predsednik Komiteta, inače član Glavnog odbora JUL-a, ističe: "Mi smo se složili da deca ni u kom slučaju ne smeju da budu ispolitizovana. To je kažnjivo po našim propisima. Ali, srećom politika se bavi decom. Uz pomoć politike deci može da bude bolje. Naša je želja da se i ostale političke organizacije povedu našim primerom."
       Šta potencijalni uzor ima nameru da radi, šta će Komitet za decu razlikovati od ostalih sličnih uglavnom nepolitičkih organizacija?
       Naše je mišljenje da bi ova organizacija trebalo da se bavi decom na "nešto višem nivou", ističe Stanojević. Naravno neće bežati ni od humanitarne aktivnosti koja je sada najpotrebnija, ali kao prioritet članovi Komiteta i Direkcije vide rad na punoj afirmaciji naše talentovane dece: "Najbolji i najtalentovaniji ostaće ovde, otići će neki drugi. To je vrsta akcija na koje tipujemo. Da se ne preplićemo u radu sa već postojećim organizacijama. Nećemo osnivati nove fondove, fondovi za talentovanu decu već postoje. Animiraćemo i donatore, organizovaćemo humanitarne koncerte, pa ćemo ih tako popuniti".
       Osnovne oblasti u kojima će Komitet delovati jesu obrazovna, humanitarna, kulturna, zdravstvena, sportska i socijalna oblast. Članovi Komiteta su, po rečima svog predsednika, dokazani borci za dečja prava, stručnjaci u svojim oblastima. Za sada ih je 48, a široj javnosti je osim popularnog Deska najpoznatije ime Minje Subote.
      
       Moć
       Hoće li se Komitet koristiti političkom moći koju JUL poseduje?
       Gospodin Stanojević kaže da hoće. "Participiramo u vlasti i imamo mogućnost da delujemo preko svojih narodnih poslanika i funkcionera.". Komitet za decu boriće se protiv onih koji politički zloupotrebljavaju decu. Prvo saopštenje novoformiranog Komiteta osudilo je ponašanje predsednika SAD Bila Klintona na Kosovu jer je oko sebe okupio samo albansku decu, jer se samo njima obratio. Ali to nije sve.
       - Raspolažemo informacijama da su maloletnici u nekim gradovima u Srbiji izvođeni iz gimnazijskih klupa i odvođeni na demonstracije. Protiv toga ćemo se boriti na sve moguće načine. Naš način je da utičemo na naše narodne poslanike i, konačno, da utičemo na vlast čiji smo sastavni deo.
       S obzirom na pretnju koja se iz odgovora nazire nameće se paralela sa univerzitetom. Zakon o univerzitetu kaže da na fakultetima nije dozvoljeno političko, stranačko i versko organizovanje i delovanje. Međutim, uredno je konstituisan Komitet univerzitetske levice da bi "sistem obrazovanja bio zaštićen od svakog političkog, pa i partijskog uticaja". Da li se nešto slično planira i sa školama?
       - Malo me navodite na druge teme i ja u to neću da ulazim. Na univerzitetu je reč o punoletnim osobama - odsečan je i decidiran Stanojević.
      
       Sumnje
       Šta se sme a šta se ne sme, gde je granica između zloupotrebe dece u političke svrhe i prava deteta u političkom životu?
       Zanimljivo je da jedna od odredbi Konvencije o pravima deteta obavezuje države da "priznaju pravo deteta na slobodu udruživanja i mirnog okupljanja". Eksperti smatraju da je orijentaciona granica za uživanje ovog prava negde oko petnaeste godine života.
       Nevladine organizacije koje brinu o zaštiti dečjih prava nisu dovoljno obaveštene o predstojećem angažmanu Komiteta za decu i nerado komentarišu njegovo osnivanje. Izražavaju, ali i potiskuju sumnju.
       Ljubivoje Ršumović, član Odbora za zaštitu prava deteta u okviru nevladine organizacije "Prijatelji dece Srbije", kaže: "Deca su narod poseban, od strateškog značaja za državu i naciju, nisu partijska i nisu stranačka. Međutim, ne mora se apriori sumnjati da će JUL zloupotrebiti decu."
       Sa ovakvim mišljenjem slaže se i Tamara Orlandić, direktorka Jugoslovenskog centra za prava deteta, i dodaje: "Ako Komitet bazira aktivnost na Konvenciji, onda mora da zna da dete ima pravo da izrazi svoje mišljenje i da ono mora biti uzeto u obzir." Rezimirajući protekle godine, zaključuje naša sagovornica, da "kod nas nije bilo mnogo primera političke zloupotrebe dece, pogotovo od vremena kada su korišćena kao dekoracija. Po nekad se i danas omakne poneki takav slučaj. Na primer, priredba Radost Evrope i deca specijalno dovezena da mašu Miloševiću kada je posećivao Leskovac." Pretpostavljam da su tako, zahvaljujući već pomenutom Kodeksu o zaštiti dece od političkih zloupotreba i Kodeksu "deca i mediji", prava deteta poštovana i deca medijski zaštićena. Naši sagovornici još ističu da nekada i sam pokušaj optuživanja za zloupotrebu krije u sebi zloupotrebu.
      
       Glad
       Najskeptičnija je Divna Stefanović, predsednik IO Foruma roditelja: "Naslućujem da je osnivanje Komiteta povezano sa nekim političkim ciljem, ili ćemo se na kraju uveriti da je oformljen kako bi ga članovi JUL-a iskoristili za svoju decu. Volela bih da se pokaže da nisam u pravu."
       Suočen sa činjenicom da su mnogi sumnjičavi i preosetljivi kada pitanja vezana za decu potežu političke stranke umesto države, naš sagovornik skoro uvređeno odgovara: "Po toj logici ne bi trebalo da se osnuje nijedan komitet - za privredu, zdravstvo ili sport. Zašto bi deca bila hendikepirana u odnosu na sportiste, penzionere ili poljoprivrednike. Tokom naših političkih obračuna dete je postalo najmanje interesantno, valjda s toga što ne može da glasa."
       Na kraju pitamo Deska Stanojevića koliko ga brine teška situacija u zemlji. Stručnjaci tvrde da su nam deca pothranjena, da često gladna odlaze u školu, da ne mogu da se skoncentrišu, da loše pamte...
       - Ja imam informaciju da nijedno dete u našoj zemlji nije umrlo od gladi. S druge strane znam da su mnoga deca u Americi umrla od gladi. Sigurno je da će se Komitet truditi da roditelji imaju više uslova da svoju decu bolje othrane. Nemam informacije kojima vi raspolažete. One možda dolaze od stranih službi. Da nije to možda bacanje prašine u oči?
      
       MARIJANA MILOSAVLJEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu