NIN
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Dunav

Kako vreme odmiče, na Zapadu sve više preovlađuje mišljenje da je rušenje mostova na Dunavu kod Novog Sada isto toliko naškodilo Evropi koliko Srbiji.

      Ekonomska šteta po Evropu dostiže astronomske cifre. A cena vaspostavljanja plovnosti Dunava daleko prevazilazi mogućnosti Jugoslavije.
       Svakodnevno se na Zapadu pravi pritisak da se hitno odobre sredstva za čišćenje Dunava.
       Osim toga, zemljama uzvodno od Beograda ove zime prete poplave ukoliko sante leda naprave branu na ostacima mostova.
       Etimolozi smatraju da je Dunav sarmatska reč anu avi - reka ovaca.
       Ruska reka Don ima slično poreklo; na keltskom znači reka, voda.
       Savremeni mađarski prozaist Peter Esterhazi ispisao je o Dunavu 1991. godine u romanu "Pogled grofice Han-Han" ove reči: "Dunav je istorija, mudra reka, reka vremena, štaviše: život sam. Vrtlog metafora, poput virova zagađene budimpeštanske vode iza stubova Margitinog mosta".
       Poznati francuski istraživač okeana i drugih voda Žan-Iv Kusto uočio je raznolikost kultura pokraj Dunava. On je ostavio u Donjem Milanovcu 1991. ovaj zapis: "Zamislimo Dunav kao soliter od osam spratova u kom na prvom neko svira violinu, na drugom trubu, na trećem bi hteo da spava i tako redom sve do osmog."
       Mađarski pesnik Atila Jožef bio je opsednut željom da se prevaziđu razlike o kojima govori Kusto i da Dunav postane simbol jedinstva nacija koje uz njega žive. Zato je pozivao da se Mađari odreknu svog šovinizma koji je u prošlosti naneo toliko štete drugim narodima i samim Mađarima. Programsku pesmu "Kraj Dunava", koju je ispevao 1937, godinu dana pre nego što se bacio pod voz, ovaj veliki pesnik završava sledećom strofom:
       Hoću da delam. Dovoljan je rat
       da bi prošlost valjalo priznati.
       Grle se vali Dunava, prošlosti,
       sadašnjosti i budućnosti smena.
       Velike bitke predaka postaju pokoj uspomena.
       Da sredimo zajedničke poslove nama je stalo
       A to nije malo.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu