NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Rastegljivi pritvor

Iako je od hapšenja Bože Spasića, bivšeg visokog funkcionera Službe državne bezbednosti i vlasnika detektivske agencije SIA proteklo više od nedelju dana, prema tvrdnjama njegovog advokata Borivoja Borovića, Spasić je još u pritvoru. O brojnim propustima u postupku, Borović za NIN kaže:

"Spasiću je određen osmodnevni pritvor koji ističe osmog decembra, na osnovu odredbe Zakona o krivičnom postupku (ZKP) koja u ovom slučaju ne stoji, jer je Boža Spasić težak srčani bolesnik.

      Sa druge strane, prošlo je više od sedam dana a da Spasić nije dao izjavu istražnom sudiji, što je nezabeleženo u pravnoj praksi posleratne Jugoslavije. Zatim, o uloženoj žalbi na određivanje pritvora nije odlučivano ni posle 48 časova, što je krajnji zakonski rok.
       Krivično delo koje se Spasiću stavlja na teret je širenje lažnih vesti - član 218. KZ Republike Srbije - sa zaprećenom kaznom do tri godine zatvora. Inače, ono je takvog karaktera da se za njega ne određuje pritvor i ne sprovodi istraga već se direktno podiže optužni predlog, tako da će se najverovatnije desiti da sud pusti Spasića da se brani sa slobode", smatra Borović.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu