NIN
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Vrška čuka

Dr Mira Marković objašnjava kakvi su rudari i ko može da ih učini srećnim

      Mali smo, ali smo veliki - saopštila je dr Mira Marković na Aktivu rudara JUL-a, što je sa oduševljenjem prihvaćeno, kako u Direkciji, tako i u jamama širom zemlje, od Rembasa do Vrške čuke!
       S tom mišlju JUL ulazi u naredno i u sva ostala stoleća; to mu je ključ za budućnost.
       Aforizam dr Mire Marković proveren je u praksi. JUL je, primerice, neznatna partija, na izborima se vrti oko jedan odsto, nikad sama ne bi dostigla cenzus, ali pokriva sve, jer ima tzv. moralni kapital; drži zdravstvo, Univerzitet, naftnu industriju, "Srbijašume", diplomatiju i druge resore, savezne i republičke, probrane upravne odbore, transcendentalnu meditaciju... JUL je, dakle, mali, ali veliki. Uostalom, da nije tako, ne bi dr Mira Marković priznala:
       - Ja lično nikada nisam smatrala da politika mora da bude sukobljena sa moralom, niti sam smatrala da sam u politici sukobljenom sa moralom učestvovala makar jedan jedini dan.
       (Pregaoci, pregaoci! Ovo je njihovo vreme.
       Uzmimo saveznog ministra Čedu Mirkovića. Čeda Mirković je Milutin Mrkonjić naše kulture: gradi mostove sa svetom, da nas spajaju, a ne razdvajaju. Piše, promoviše. Sve što napiše, nesebično objavi, ne misleći na zaostavštinu. Ništa mu neće naći...)
       A ne kao neki koji su se školovali u inostranstvu, daleko od Niša, i ostali nedovršeni. Sada, uprkos Zakonu o univerzitetu, predaju studentima tuđe ideje. "Umesto teorijskih, naučnih i filozofskih razgovora sa njima, nude im devize i drogu", primetila je dr Mira Marković. Devize i drogu nabavljaju u ambasadama nekih zemalja i od stranih obaveštajnih službi.
       Opozicija očekuje krivičnu prijavu dr Mire Marković protiv perfidnih izvršilaca i pozdravlja njenu spremnost da sarađuje u raskrinkavanju narkomafije na Univerzitetu!
       Rudari su došli u Direkciju JUL-a da se organizuju, i odatle su u svoje mesne aktive poneli dragocena iskustva i saznanja, pre svega patriotski nalog: volite JUL kao što on voli vas!
       Kao i dr Mira Marković, svi živimo teško već deset godina. Zato je profesorka Marković i rekla rudarima:
       - Kad naiđu teška vremena uvek je nekome više a nekome manje teško. Ako neko to treba da zna onda je to levica i ako neko treba da se trudi da se breme teškoća što ravnopravnije podeli onda je to levica... Jugoslovenska levica... nije opredeljena za bilo kakve promene, već za one promene koje će učiniti lakšim i lepšim život većine, a naročito onih koji su siromašni, koji žive teško.
       - To nam obećavaju oni koji nikada u životu nisu ništa radili, nikada videli kako izgleda rudarsko okno, udahnuli trunku ugljene prašine ili se spustili pod zemljinu površinu - nadovezao se rudar Joković, misleći na opoziciju.
       Niko ko nije hrabar neće pod zemlju. I niko neće pod zemlju ako ga ne nateraju. To je pronicljivo zaključila i dr Mira Marković. - Rudari su hrabri ljudi. Samo hrabar čovek može da izabere takvu profesiju. Kukavice i plašljivci ne mogu da budu rudari. Rudare krasi jedna naročita vrsta patriotizma. Raditi tako teško, ne živeti lako i uvek biti uz svoju zemlju, to mogu oni koji osećaju najdublju ljubav za nju i najveću brigu za nju...
       Raditi besplatno, to će uskoro biti ideal našega patriotizma. Para nema. Taj ideal Milutin Mrkonjić već primenjuje u praksi.
       Rudar Joković, ponovo:
       - Rudarima barem ne treba pričati o brigama i teškom životu, hlebu od devet kora i strahu za budućnost.
       Rudar Dragan Joković je i ovom prilikom mislio na takozvanu opoziciju, tako su mu, veli, bljutava, sramna i neprihvatljiva njena obećanja. Zato je na kraju izabran u rukovodstvo. I zato je, prema statistici Direkcije, deset odsto srpskih rudara u JUL-u.
       Na Komitetu univerzitetske levice (KUL, predsednik Milovan Bojić), koji se bori protiv politizacije visokog školstva, profesorka Marković je govorila, taksativno nabrajam, o jednoj obavezi, o dve pretpostavke, o jednoj nadi i o jednoj istini.
       Obaveza: Učešće studenata u definisanju nove levice, levice sledećeg veka. Većina evropskih vlada su levičarske i sve su učestvovale u agresiji na našu zemlju, rekla je dr Mira Marković; zato joj se (levici) mora kreirati novo lice.
       Pretpostavka prva: elektronska civilizacija, koja nam se sprema, može biti izvor patnji i poniženja; to će se sprečiti intenzivnijim razvojem društvenih nauka, u čemu se očekuje i naše učešće.
       Pretpostavka druga, kao i prva: društvene nauke preuzeće neke bitne funkcije politike; otuda, slutim, valja čitati sabrana dela profesorke Marković, naročito iz oblasti sociologije i zaštite na radu.
       Nada: rešiće se razlike između politike i morala u prilog morala, a ne na štetu politike, čemu će JUL dati, i već daje, u sferi morala, obrazac za ugled.
       Istina: neće kroz nekoliko noći dvadeset i prvi vek stići svima, neće čak najvećem delu čovečanstva, neki će tek ući u devetnaesti vek, a veliki deo sveta nastaviće da živi u petom veku ili u još daljoj prošlosti; nas u toj stvari koče oni što su se školovali u inostranstvu, pa sada studentima diluju devize i drogu. Profesorka Marković zamolila je (leve) studente da takvima ne veruju i nipošto od njih ne primaju pare stranih ambasada.
       Na kraju ove analize surovog sveta oko nas, nije zatajila ni poetska žica profesorke Marković:
       - Želim vam srećan novi vek. Pošto imam poverenja u vas, želim vam da dvadeset i prvi vek liči na vašu sliku srećnog sveta.
       Tako se dr Mira Marković uhvatila u koštac i sa astronomijom koja tvrdi da dvadeset i prvi vek počinje tek dve hiljade prve!
       Sekretarica KUL-a, u kome se sve ovo događalo, mlađana levičarka Aleksandra Joksimović zahvalila se profesorki Marković i profesoru Milovanu Bojiću zato što su oni mecene graditelja u ratu (!?) i pesnika u miru!
       Hleb je u međuvremenu poskupeo, ali to nema veze sa temom...


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu