NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Treniranje strogoće

Ovih dana Nezavisna komisija za medije u Bosni i Hercegovini kaznila je Nezavisnu RTV Banjaluka...

      ...globom od hiljadu maraka zbog emitovanja dokumentarnog materijala iz Čečenije, smatrajući ga "neprikladnim za djecu i starije ljude" i ocenjujući ga "ozbiljnim i teškim kršenjem Kodeksa o medijima". Reč je, inače, o snimcima na kojima čečenski teroristi brutalno kasape svoje zarobljenike, a mogli su ih nedavno videti (bez posledica po TV kanal) i gledaoci TV Politike (koja je unapred upozorila na drastičnost snimljenih sekvenci).
       Nezavisna komisija za medije (IMC), zadužena je da kontroliše kako mediji poštuju propisani im Kodeks ponašanja. Sadašnji Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Volfgang Petrič, izjavio je ovih dana da je odlučan da sprovede restrukturisanje medija i da ga na tom putu ništa neće zaustaviti. Mnogi se pribojavaju da taj put i u medijskoj sferi vodi unitarnoj državi. Upravo je, naime, u toku formiranje javne RTV BiH (PBS - Public Broadcasting Sistem) koja će biti kapa ili krov entitetskim RTV kućama, Radio-televiziji Republike Srpske i Radio-televiziji Federacije BiH. Petrič to, međutim, predstavlja ovako: dve odgovorne, samoodržive i entitetske RTV kuće imaće podršku moćnog centralnog stuba državne javne RTV službe.
       Bilo kako bilo, do sredine dvehiljadite mediji u BiH radiće onako kako su im propisali predstavnici međunarodne zajednice, dakle ne po zakonima nego po specijalnim privremenim aranžmanima (koji sadrže Kodeks, Statut, Novinarsku povelju), a entitetsko-državni, koji se izdržavaju od pretplate, i uz stalno prisustvo i monitorisanje međunarodnog administratora.
       Negde zakoni negde kodeksi, negde domaći ministri, negde strani administratori - ali svi spremni da na medijima treniraju strogoću.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu