NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Tragična godina

Deset najboljih - arhitektura

      U prošloj godini u našoj arhitekturi su dominirala dva izuzetna događaja. Tokom proleća u NATO-agresiji vandalski su uništeni ili teško oštećeni mnogi objekti iz naše graditeljske riznice kao što su Avalski toranj, zgrade Generalštaba, MUP-a Srbije, Vlade Srbije i pokrajinske administracije u Novom Sadu, zatim Dom vazduhoplovstva, hotel "Jugoslavija"... U drugoj polovini godine usledila je obnova oštećenih objekata u kojoj su građevinari, u krajnje teškim materijalnim uslovima, pokazali svoje visoke stručne kvalitete, radnu predanost i spremnost za rokovne podvige. U senci ovih događaja odvijala se jedna mirna arhitektonska godina sa nevelikim brojem značajnih ostvarenja od kojih smo i sastavili našu listu. U osvrtu na 1999. godinu nikako se ne može zaobići pogubno ubrzanje nekontrolisanog dograđivanja, nadgrađivanja i divljeg građenja koji Beograd pretvaraju u područje urbanističkog haosa. Posebno je tragično ono što se događa u Zemunu gde pod naletima domaćih nerazumnika nestaju ili se nenadoknadivo obezvređuju dragocene nasleđene arhitektonske celine.
      
       MILORAD H. JEVTIĆ
      

       1. Dvadeset drugi salon arhitekture. Održan je bukvalno pod bombama; bio je svojevrsni prkos rušiteljima.
       2. Poslovni objekat sa restoranom Mekdonalds u Kragujevcu, autorskog tima Z. Đorđević, D. Ivanović, B. Redžić. Građevina je brižljivo prilagođena sredini, uz niz pozitivnih odlika postignutih savremenim izražajnim sredstvima.
       3. "Pedeset godina rada Mihajla Mitrovića" - retrospektivna izložba u Muzeju savremene umetnosti na Ušću. Široka i plodna poluvekovna delatnost jednog od naših najznačajnijih arhitekata dobila je odgovarajuću prezentaciju.
       4. Kuća košarke u Sazonovoj ulici u Beogradu Gorana Vojvodića i Snežane Milovanović. Inventivnom rekonstrukcijom postojeće zgrade dobijeno je novo sedište Košarkaškog saveza Jugoslavije impresivne fasadne pojave, dobrog funkcionalnog rešenja i lepog unutrašnjeg uređenja.
       5. Poslovni objekat Belima na Zelenom vencu Tamare Škulić. Na dosad zapuštenoj terasi kojom se gornji plato Zelenog venca širi prema pijaci pojavio se relativno mali tržni centar odmerene savremene likovne ekspresije i skladnog odnosa sa okruženjem.
       6. Vila Latinović u Beogradu Miodraga Mirkovića. Među retkim uspelim individualnim kućama.
       7. Poslovni objekat Luksol u Zrenjaninu Ivana Zulevića. U našoj projektantskoj praksi neobičan pristup komponovanju poslovne zgrade sa zanimljivom primenom nekih dekonstruktivističkih iskustava.
       8. Enterijeri Dušana Tešića. Pored Pošte 3 u Beogradu, autor je dobio priliku da svojim prepoznatljivim načinom rada ostvari zapažene enterijere i u objektima Ceptera u Milanu i Monte Karlu.
       9. Kafe Fejs u Beogradu tima B. Slavice, S. Martinovića i Đ. Geca. Za razliku od novobaroknog Tešićevog rukopisa, autori ovog enterijera su svoj stvaralački stav iskazali minimalističkim sredstvima i ostvarili delo retke doslednosti.
       10. Konkursi za Kompleks u Rajićevoj ulici i za Terazijsku terasu. Ova dva takmičenja privukla su brojne učesnike, pa, iako nisu donela izrazito uspela idejna rešenja, izazvala su veliko interesovanje i burna sporenja u stručnim krugovima.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu