NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Neka trči Srbija

Omaž jednog pacijenta ministarki zdravlja Leposavi Milićević

      Trenutno sam u centru zbivanja u zdravstvu; ležim u bolnici, mislim na Leposavu Milićević. Imamo Mrkonjića, nemamo lekova.
       Razmišljam o ženama naših života.
       S Goricom Gajević nisam imao čast.
       Nisam ni sa Leposavom, ali nju prosto osećam. Zatreba li aspirin, eto nje!
       Jednom sam Goricu Gajević video iz daljine, na konjskim trkama. Na prijemu kod Šešelja bili smo blizu, ali ne i sasvim bliski. Između nas je bila distanca. Tek iz novina vidim, a na TV čujem, da je pretkongresni teret SPS-a na njenim aktivnim plećima. I da hoće, ne bi imala vremena za mene...
       Maja Gojković je druga priča, ali ni ona nije u JUL-u, samo radi za JUL.
       JUL, ah, JUL! Žanje uspehe...
       Goran Matić se ućutao na određeno vreme, pa je mr Ivan Marković preuzeo ulogu vodeće zvezde. Mr Marković je u Kini, što se poklapa s poboljšanjem slike Studija B. Tamo je magistar i savezni ministar (telekomunikacije) dočekan s najvišim državničkim počastima, pre svega zato što je iz JUL-a. Kina čita knjige dr Mire Marković...
       Tanjug javlja: "Činjenica da je prijem za gosta iz Jugoslavije priređen u tom ekskluzivnom kineskom objektu, koji se izuzetno koristi za prijem stranih zvaničnika, kao i podatak da je predsednik najveće kineske kompanije za proizvodnju opreme za telekomunikacije doputovao specijalno iz Šendžena na sinoćnji susret s ministrom Markovićem, predstavlja znak velike pažnje i uvažavanja koji se ukazuje našoj državnoj delegaciji."
       U vezi je sa uspesima i naslov ovoga teksta; pozajmio sam ga od Radio televizije Srbije koja organizuje kros na snegu pod nazivom "Neka trči Srbija". Plagijat je potpuno opravdan, Srbija trči, najčešće bez cilja. Trčati se mora. Slutim da je idejni tvorac slogana - zato što je misao jedinstvena - generalni direktor RTS-a Dragoljub Milanović, patriota nazvan Boleme, jer ga za sve, ima običaj da kaže, boli ona stvar.
       A izbegava da se leči.
       Nekako sam predodređen, ovih dana u bolnici, za Leposavu Milićević. Ne zato što je druga (alternativa: Z. Brunclik) ili treća dama JUL-a (Buba Morina je negde u sredini, spisateljice Jara Ribnikar i Ljiljana Habjanović-Đurović, pozadinske radnice, više su posvećene samoj ideji) - ne, dakle, zbog njene težine u JUL-u, nego zato što nas leči svojim permanentnim radom.
       Leči rečima.
       "Prioritetnih lekova, od kojih može zavisiti život i koji spasavaju glavu, ima dovoljno" - izjavila je ministarka zdravlja. (Koji ne spasavaju glavu, nema.)
       Doktorka Milićević je neizbežna u dužem vremenskom periodu, ne dotiču je rekonstrukcije vlade, zbog uspeha na poslu.
       Doktorka Milićević često ume da kaže kako lekova ima, upravo da spasavaju glavu. I bi lekova - u kongresnim dokumentima. U praksi je drukčije, u praksi lekova nema, a grip navalio. Zato bi svaki domaćin - ne daj bože da se čeljad razboli - morao da napuni kućnu apoteku, ako ima otkud, vitalnim pilulama, plus flasteri i gaza.
       Ako nema lekova, kriv je Zapad. Leposava Milićević upozoriće na to, i pripretiti: "Poručujemo svima da mi ne gledamo kao oni na kalendar, da smo svesni da će i za njih i za nas novi milenijum početi kada se u glavama onih koji odlučuju o životu na planeti promene sadašnja shvatanja". Zatim: "Agresor bi možda bio pobednik kada bi Kosovo i Metohiju mogao da podigne sa naše zemlje i odnese ga negde u Ameriku."
      
       Ima trenutaka kada Leposava ne filozofira, nego jednostavno kaže, nema para. Otud je logično da zdravstveni radnici rade na poček.
       - Niko ko je trenutno u vlasti ne zastupa stav da neće da da novac ako ga ima - veli Leposava. - Ne trebaju pare nama. Dok je imalo čime, nalazili smo načina za redovniju isplatu zarada.
       Na to Bojić (Milovan, JUL) dodaje: "Videli ste šta nama, kao zemlji, rade."
       Leposava lično, kad sabere sve funkcije, prima 5 300 dinara, s toplim obrokom. Vozač joj diže dnevnice. Usput kupuje sendviče. Njeni neprijatelji pominjali su nekakva krzna od srebrne lisice i plastične operacije. Zato i jesu neprijatelji. Uostalom, svako ima pravo da se operiše, kad nabavi gazu.
       Leposavu teši misao:
       - JUL zna izlaz iz košmara!
       Savez za promene naziva Savezom za izdaju.
       Svečano je otvorila pokretnu hiperbaričnu komoru.
       Tesno sarađuje s joginskim letačima. Zagovara transcendentalnu meditaciju (u nedostatku lekova).
       Dr Leposava Milićević, ministarka srpskog zdravlja, blagovremeno je upozorila povereni joj narod na mogući smak sveta! Preporučila je da za vreme pomračenja Sunca nacija sedi kod kuće i da spusti roletne!
       I nacija je ostala u mraku...
       Ne bih se menjao s lekarima.
       Za ministarku i platu - ne!


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu