NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Smisao za meru

OBJEKAT: Tržni centar BELIM, Zeleni venac
AUTOR: arh. Tamara Škulic

      Milorad H. Jevtić
      
       Poslednjih godina postalo je uobičajeno da na našim ulicama, trgovima i u parkovima skoro svakodnevno niču raznovrsne "privremene" građevinske tvorevine koje naše gradove pretvaraju u haotične vašarske prostore. Kada se u takvoj sumornoj slici našeg urbanizma pojavi neki svetao akcenat, kao što se to desilo na Zelenom vencu, onda je to događaj vredan opšte pažnje.
       Na platou kojim se gornji nivo Zelenog venca širi prema pijaci, nedavno je sagrađen mali tržni centar BELIM sa restoranom "Mekdonalds" i lokalima za trgovačku i uslužnu namenu. Arhitekt Tamara Škulić, pripadnik srednje generacije naših graditelja, lokacijski je postavila objekat tako da se odmah uočava izbalansirani odnos spoljnih, slobodnih, i unutrašnjih, poslovnih, površina. Nova zgrada je i gabaritski pažljivo koncipirana pa je svojim položajem i veličinom sasvim prirodno prirasla postojećoj sredini. (U ovoj oceni izuzimamo gomilu susednih nepriličnih kioska koji će, nadamo se, u dogledno vreme odavde biti uklonjeni.)
       Na arhitektonskom planu Škulićeva je našla primeren i odmeren savremen izraz koji se, posebno u formi krova i pokrivnim pločicama, asocijativno vezuje za stare pijačne zgrade ostvarujući tako saradnički likovni dijalog starog i novog. U daljoj razradi, konstruktivni stubovi, neznatno izvučeni izvan fasadnih ravni, povoljno su olakšali kompaktan volumen, u čemu im uspešno pomaže i dobro nađeni pasaž kroz sredinu objekta. Isturena kolonada sa pergolom na južnoj strani zgrade je vešto oblikovan fasadni nastavak i predstavlja efektnu kompozicijsku poentu. S obzirom na to da se pergola nalazi na sunčanoj strani i da će se prostor pod njom leti koristiti kao restoranska terasa, svakako će se nametnuti potreba za zaštitnim pokrivačem, pa, bojeći se da će doći do nekog improvizovanog rešenja, sugerišemo da investitor i projektant osmisle stalnu ili montažno-demontažnu zaštitu koja će pristajati arhitekturi ovog poslovnog centra.
       Dobrom funkcionalnom i volumetrijskom postavkom, umešnom upotrebom materijala, te smišljenim izborom i inventivnom primenom likovnog jezika, arhitekt Škulić je pokazala kako se malim objektom i u relativno teškim lokacijskim uslovima može iskazati lepa arhitektonska priča.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu