NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pesme noći

Milovan Stanković

      U izdanju "Narodne knjige" nedavno je izašla zbirka pesama, druga po redu, "Noć u nama" tridesetogodišnjeg Milovana Stankovića. Prvu zbirku, "Pločnici ljubavi", ovaj pesnik, inženjer elektrotehnike po obrazovanju, objavio je 1996. godine.
       "Pesme u zbirci 'Noć u nama' mogu se podeliti na ljubavne, pesme koje izražavaju bunt protiv ljudske pohlepe i gramzivosti, pesme sa socijalnom tematikom", kaže Stanković. "Sve pesme, čak i one ljubavne, sadrže ono osnovno i egzistencijalno pitanje - ko sam ja. Čovek na kraju dvadesetog veka, sav u modricama ništavila, usled gubitka identiteta i nepoznavanja samog sebe, nije neko nasleđe i garancija za buduće naraštaje. Kao crna, zloslutna senka, naš antijunak, antiheroj, suočava se sa problemom koji ga izjeda iznutra."
       "Stihovi u zbirci građeni su po principu belih i tamnih ogledala", nastavlja Stanković. "Prava suština ovih stihova često se ne može shvatiti samo čulnom spoznajom, potrebno je da sva čula zamru, da se otvore oni skriveni, unutrašnji putevi i kanali, da se postigne organska povezanost, u kojoj će delić biti deo celine a da pri tom ne izgubi od svog identiteta."


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu