NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Profesionalna diskvalifikacija

("Bura u helsinškoj šolji", NIN br. 2562, "Za denacifikaciju", NIN br. 2563, "Osvešćenje", NIN br. 2564)

      Ideja o kolektivnoj krivici Srba je iz opštih istorijskih razloga, a posebno iz poznatog udela Srba u jugoslovenskom konfliktu, apsolutno neobjektivna i neprihvatljiva. Srpski zagovornici takvog tumačenja događaja pokazuju osnovno nepoznavanje pravno-istorijskih i moralnih kategorija pojmova krivice i odgovornosti kojima se bave. Zahvalnost pripada NIN-u za argumentovano tretiranje neizbežne tematike aktuelne srpske stvarnosti (vidi: "Unapred krivi", NIN br. 2545) kao i pitanje delovanja Sonje Biserko u ulozi predsednice jedne renomirane organizacije nadležne za ljudska prava. Izjave i stavovi S. Biserko u tumačenju srpske uloge stoje u neprihvatljivoj suprotnosti sa postulatima Helsinškog odbora kao i njene rukovodeće pozicije u toj humanitarnoj organizaciji.
       Odgovarajući na konkretna pitanja povodom svojih izjava, S. Biserko samo potvrđuje nediferencirano vrednovanje stvarnih događaja kao i nepoznavanje materije kojom se bavi. Iako, na primer, u odgovoru NIN-u (u br. 2563), koji je pre svega nepotpun, neprofesionalno formulisan i neprofesionalno potpisan za Helsinški odbor za ljudska prava, a ne lično i odgovorno, kaže se o njegovoj ulozi, da tu pripada "... i zalaganje da se sprovede denacifikacija (ili ako je prihvatljiviji drugačiji naziv - osvešćivanje, suočavanje sa samim sobom) društva u Srbiji".
       Denacifikacija je denacifikacija, gospođo Biserko, ako Vama nije jasno značenje termina ne možete nikome objašnjavati "drugačijim nazivima". Time ste se kao vodeća ličnost jedne organizacije profesionalno sami diskvalifikovali, pa bi bilo neophodno da bar u ime Odbora date ostavku na funkciju koju ste tako fundamentalno kompromitovali, ili da Vas Helsinški odbor u ime svojih načela smeni.
      
       Dr med. Živojin Dacić,
       Tibingen


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu