NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Kosovska Mitrovica

      U Kosovskoj Mitrovici, koja se doskora zvala i Titova Mitrovica, imamo i naš Mostar i naš Belfast, podeljen po etničkoj granici.
       Obe Mitrovice u našoj zemlji, i Sremska i Kosovska, zovu se po hrišćanskom velikomučeniku sv. Dimitriju. Dok se Kosovska Mitrovica zove po istoimenoj crkvi oko koje se razvilo naselje negde u 15. veku, Sremska Mitrovica, to jest Sirmijum, po jednoj verziji je rodno mesto sv. Dimitrija.
       Međutim, po hrišćanskoj tradiciji, sv. Dimitrije je rođen kao jedinac, u porodici solunskog gradonačelnika, koga još spominju kao vojvodu ili stratega. On je jednoga dana nasledio položaj, navodno, po nalogu cara Maksimilijana, koji je vladao od 286. do 305. godine i bio progonitelj hrišćana. Dimitrije nije od oca samo nasledio položaj, već i veru u Hrista, zbog čega je došao u sukob sa carem.
       Car ga baca u tamnicu, a on pred hapšenje izda nalog svom robu da imanje razdeli sirotinji. U tamnici ga ubiju kopljima dok se molio Bogu.
       Dimitrije Bogdanović (imenjak svetitelja) piše da je "istorijska nauka izmenila neke naše predstave o sv. Dimitriju, bar što se tiče okolnosti njegovog života. Ona ga smešta u naše krajeve, u Srem. Dimitrije bi bio sirmijumski mučenik, ne vojvoda, već vojnik. I njegovo mučeništvo nije bilo, po tome, tako spektakularno, ali je telo kasnije preneto u Solun i u Solunu dobilo svoj današnji kult."
       Dimitrije Bogdanović se zatim opredeljuje tako što kaže da se "spokojno može poštovati Dimitrije Solunac, jer je Solun sad čuvar njegove uspomene svakako više i bolje nego Mitrovica (Dmitrovica), nekada možda njegova. Lik sv. Dimitrija ne zahteva tačnu nacionalnu ili regionalnu identifikaciju. On je, poput svih svetih mučenika, prevazišao svaku granicu - političku i etničku. Dimitrije je bio Grk, možda i Rimljanin. Nikako Sloven, jer su Sloveni tek dvesta godina posle toga dolazili pod zidine Dimitrijevog grada (bilo Sirmijuma ili Soluna)..."
       Ime Dimitrije dolazi od grčkog imena Demetrius, poštovalac boginje Demetre, boginje plodnosti i zemljoradnje, kao i zaštitnice braka i vaspitanja dece.
       Što se Kosova tiče, još sam juna 1987. godine objasnio da se ovo slavno polje tako zove još za vlade Nemanje u 12. veku po ptici kosu iz reda pevačica.
       Jedan od najpoznatijih mlađih glumaca u Parizu zove se Redžep Mitrovica, albanskog porekla. Ne znam da li mu je to prezime po rođenju ili umetničko ime.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu