NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Basket u Beogradu

("Stvaranje košarke", NIN br. 2565)

      Neposredan povod za ovo moje javljanje je razgovor sa Borom Stankovićem, generalnim sekretarom Fibe. Slažem se da je on naš najznačajniji sportski funkcioner u svetu, ali o istoriji košarke i njenom razvoju u nas nije dovoljno informisan, što nije zamerka, jer je malo mlađi od nas (generacije 1920-22).
       Košarka se u Beogradu pre Drugog svetskog rata igrala u nekim školama i sokolskim društvima. Utakmice su se igrale uglavnom u dvorištu DIF-a, gde je bilo propisno igralište sa stabilnim koševima. Međutim, najsistematskije se treniralo i igralo u Gimnaziji kralja Aleksandra na Topčiderskom brdu.
       Naš profesor fiskulture Milan Vukotić vratio se 1936. sa Olimpijade u Berlinu oduševljen košarkom. Odmah je u dvorištu napravljeno propisno igralište sa prvim nagnutim koševima u Beogradu. Bila je šljaka, ali smo ipak imali patike (čak i duboke). O tome ni u jednoj knjizi o košarci u Beogradu nema ništa, samo zato što se naša Gimnazija zvala po imenu kralja Aleksandra.
       Šira beogradska publika se sa "novom igrom" upoznala 24. maja 1939. kad su na fudbalskom igralištu "Jugoslavije" (današnja "Marakana") ispred tribina postavljeni improvizovani koševi i krečom obeležen teren za košarku. Tu je odigrana finalna utakmica šampionata srednjih škola između Gimnazije kralja Aleksandra i Treće muške za pehar Nj.V. kralja Petra II. Pobedili smo i kraljev izaslanik je predao pehar našem kapitenu Miloradu Sokoloviću. Stanković je na njega zaboravio. Soko je bio "prvi srpski košarkaš". Igrač "Obilića", "Metalca" i "C. zvezde", 46 puta državni reprezentativac, savezni kapiten ženske reprezentacije Jugoslavije, predsednik KK "C. zvezda", zamenik glavnog urednika lista "Sport".
       Zanimljivo je da je u okviru srednjoškolskih igara na svesokolskom sletu u Pragu 1938. ekipa Gimnazije kralja Aleksandra igrala na košarkaškom turniru. Izgubili smo od Čeha, Poljaka i Bugara, ali smo stekli dragocena iskustva i mnogo naučili. Tamo se već igralo u dvoranama. Ne znam za neki raniji "međunarodni" susret naših košarkaša...
      
       Aleksandar Rževski,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu