NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Gor - Buš

      U izbornoj trci za 43. predsednika SAD boriće se dvojica kandidata čija prezimena se pišu kod nas sa tri, a u originalu sa četiri slova (Gore/Bush). Posle tzv. izbornog superutorka odustali su iz trke Gorov protivkandidat Bredli i Bušov Makej.
       Gore znači trouglast komad njive, a tako se zove i krojački trougao i neka vrsta dekoltea. Reč gore znači danas i zgrušana krv. Prezime potiče iz engleske grofovije Kent.
       Bush znači žbun, a i australijska šikara.
       Demokrata Al Gor (napuniće 31. marta 52 godine) diskretan je potpredsednik nestašnog predsednika. Sa Meri Elizabetom "Tiper" Ačeson ima četvoro dece. Pre danas osmogodišnjeg Alberta Trećeg (puni oblik od Al), još pre 17 godina dobili su najpre ćerku Karenu, a zatim Kristinu i Saru.
       Sin bivšeg američkog predsednika Džordža Buša - Džordž Voker Buš Mlađi nije više tako mlad. Napuniće 6. jula 54 godine. Lora Buš, rođena Velč, jednim porođajem prebrinula je brigu o potomstvu. Bušovi su tada dobili ćerke Barbaru i Dženi.
       Gor je baptist, a Buš metodist. U Gorovoj biografiji piše da je od 1971. do 1990. bio farmer, a Buš je studirao menadžment na Harvardu (kao i Gor, iako je zvanično seljak), istoriju na Jelu, a u armiji je služio kao pilot.
       Džordž Buš Mlađi, kako mi to kažemo "pljunuti tata" (a Englezi "kao dva zrna graška"), ima još jednu prednost - može da se konsultuje sa svojim iskusnim ocem, bivšim predsednikom, što on i redovno čini.
       Obojica kandidata su dovoljno bili u javnosti da ih birači znaju. Iako demokrati imaju svoga predsednika na čelu, republikanci kontrolišu i Predstavnički dom i Senat. U novembru, demokrati imaju izgleda da prilikom glasanja za pet kandidata Predstavničkog doma dobiju većinu.
       Ankete govore da je politika sadašnjeg predsednika Klintona na Kosovu hendikep za Gora, a ekonomija prednost. Ako bi izbori bili održani ovih dana, 54 odsto bi glasalo za republikanca Buša, a 40 odsto za demokratu Gora.
       Ako Buš Mlađi pobedi, a nekako ispada da je nama bolje kada je u Beloj kući republikanac, možda će se setiti očeve rečenice iz njegove inauguracione besede 20. januara 1989. godine: "Amerika nikada neće biti ono što je ukoliko se ne angažuje za visoke moralne principe. A to je da učini obzirnijim lice ove nacije, a blažim lice sveta."


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu