NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Noć svih zvezda

Nekoliko stotina miliona televizijskih gledalaca za desetak dana prisustvovaće još jednoj dodeli najpoželjnije figurice na svetu. Favorit je debitantski film pozorišnog reditelja Sema Mendisa - "Američka lepota"

      Najpoznatiji crveni tepih na svetu polako se odmotava, a junaci koji će 26. marta preći preko ove poslednje prepreke u potrazi za "holivudskim svetim gralom" poznati su. U pitanju je, naravno, dodela najprestižnije svetske filmske nagrade, Oskara, koju će 72. put dodeliti Američka akademija za filmsku umetnost i nauku. Scenario najgledanije predstave na svetu (nekoliko stotina miliona ljudi prati dodelu Oskara) dobro je poznat - noć kada se Holivud prikazuje u svom najglamuroznijem izdanju. Počevši od crvenog tepiha pa do tradicionalnog bala po završetku zvaničnog dela dodele, na kome se opijena uspehom tetura holivudska elita oko stolova sa specijalitetima iz snova u bleštavo dekorisanoj sali, na sve strane cakle se dekoltei, limuzine, nakit, zubi "made in Holldžnjood", znatiželjne oči, baš kao i pozlata na najpoželjnijoj figurici na planeti.
      
       Favoriti
       Pripreme, međutim, ne teku tako glatko kao što bi se to očekivalo. Pre nedelju dana, na dodeli nagrada za naučna i tehnička dostignuća, oko 4000 članova Akademije koji žive u Kaliforniji ima ih 5600) pitalo se zašto nisu dobili listiće za glasanje, da bi se ubrzo ustanovilo da su džakovi sa listićima zalutali u depou pošte u gradiću nedaleko od Los Anđelesa.
       Nominacije, koje su poznate još od 15. februara, ove godine su relativno jednako podeljene, tako da je neizvesnost zagarantovana. Najviše razloga za strepnju imaju oni koji će se naći u konkurenciji za glavnu nagradu - film godine - "Američka lepota", "The Cider House rules" (kod nas preveden kao "Život nema pravila", "The Green mile" (u slobodnom prevodu "Zelena milja"), "The Insider" (preveden kao "Izdajnik") i "Šesto čulo".
       Ako među njima treba da izdvojimo ovogodišnjeg favorita, to je svakako filmski rediteljski debi Sema Mendisa (inače pozorišnog reditelja), "Američka lepota", sa relativno malim brojem nominacija (osam) - među kojima za najbolji film, režiju, glumicu (Aneta Bening) i glumca (Kevin Spejsi). Film govori o drugoj strani "american njadž of life", o neizdržljivoj jednoličnosti života u predgrađu i tihom očajanju u kome živi glavni antijunak Lester (Kevin Spejsi), koje će eksplodirati u neartikulisani klimakterični bunt, sa svim zakasnelim impulsima neiživljene seksualnosti. U konačni sunovrat povlači svoje najbliže okruženje - ambicioznu, dobrodržeću ženu, koja radi kao agent za nekretnine, turobnu ćerku koja se sprema da sprovede tinejdžerski san o bekstvu od kuće, njenu drugaricu u kojoj vidi oličenje adolescentske opsesije i mračnog suseda, nekadašnjeg vojnika i prikrivenog homoseksualca. Intimna tragedija glavnog junaka deluje kao domino efekat na ceo taj uglađeni svet.
       "Insider" ("Izdajnik"), pored nominacije za najbolji film, nalazi se u još šest drugih kategorija među kojima i za najbolju adaptaciju. Scenario je zasnovan na jednom članku iz "Njujorkera" o borbi producenta Lovela Bergmana (Al Paćino) sa ljudima iz CBS-a da emituju intervju sa Džefrijem Vidžendom, bivšim istražiteljem koji je otkrio laži jedne duvanske kompanije o veličini opasnosti od pušenja. Zanimljiva poludokumentarna drama o pozadini jedne od najgolicljivijih američkih priča u protekloj deceniji koja otkriva uticaj velikog biznisa na televiziju. Adaptacija istoimenog bestselera Džona Irvinga,"Život nema pravila", takođe se takmiči u sedam kategorija. Film govori o tome kako svako od nas mora da pronađe sopstveno mesto koje mu pripada. Iako mnogi ovo sentimentalno ostvarenje smatraju autsajderom, prošlogodišnji pobednik, "Zaljubljeni Šekspir", govori da ne treba olako odbaciti film koji zastupa Miramaksova marketinška kampanja.
       Blok-baster "Šesto čulo" jedini je film sa spiska nominovanih za glavnu nagradu Američke akademije koji je i naša bioskopska publika do sada mogla da vidi, ali zarada od 280 miliona dolara nije i odlučujuća kada su izgledi za dobijanje Oskara u pitanju. "Zelena milja", još jedna američka zatvorska drama sa tri nominacije, suviše asocira na "Bekstvo iz Šošenka" da bismo se kladili na njega za najbolji film.
      
       Denzel ili Krou
       Veliki broj nominacija za "Život nema pravila" i "Šesto čulo" prilično je iznenađujući, ali i izuzimanje nedavnog pobednika sa Berlinskog filmskog festivala - "Magnolije"- iz glavne konkurencije (iako ga ima u nizu drugih kategorija) ili Meta Dejmona, kome su prognozirali nominaciju za ulogu u uzbudljivom trileru "Talentovani gospodin Ripli", ili Džima Kerija za ulogu u Formanovom "Čoveku na Mesecu", za koju je dobio Zlatni globus (mora se priznati da je Akademija ove godine dobro promislila pre nego što je napravila izbor), Tom Henks za "Zelenu milju" ili Kristofer Plamer za "Izdajnika". Apsolutni hit tehno generacije, odličan SF triler "Matriks", sa Kianu Rivsom u glavnoj ulozi, našao se u konkurenciji za najbolja tehnička dostignuća, uključujući zvučne i vizuelne efekte.Film "Topsdž-Tarvdž" Majka Leija, ima osam nominacija, uključujući za originalni scenario i kostime, ali izostaju one glavne.
       Denzel Vošington, koji je na festivalu u Berlinu proglašen za najboljeg glumca, nalazi se među nominovanim za glavnu mušku ulogu u kontroverznom "Uraganu". Denzel je donedavno bio glavni favorit, ali pošto se u američkoj štampi digla prašina oko istorijskih netačnosti u filmu, nominacija je usledila samo u ovoj kategoriji. Poslednji koji je dobio Oskara za najboljeg glumca u filmu koji je na sličan način ignorisan jeste Majkl Daglas ("Volstrit"), što verovatno nema veze sa činjenicom da mu se otac zove Kirk. U ovoj kategoriji nalaze se još i pomenuti Kevin Spejsi, koji iza sebe već ima Oskara, Rasel Krou za ulogu u "Izdajniku", zatim sedamdesetdevetogodišnji Ričard Farnsvort, koji bi mogao da postane najstariji dobitnik u istoriji Oskara (pored Džordža Bernsa), za igru u Linčovoj "Strejt priči", a kao iznenađenje došla je nominacija Šona Pena (ranije bio u konkurenciji za "Mrtav čovek hoda"), za ulogu u Vudi Alenovom "Snjeet and Lonjdonjn" (u slobodnom prevodu "Slatko i pokvareno"), kome niko ne prognozira veći uspeh od ovog sadašnjeg. Na drugoj strani generacijskog spektra je jedanaestogodišnji Osment, koji je za ulogu dečaka koji vidi mrtvake u "Šestom čulu" nominovan za najbolju mušku sporednu ulogu, što je on mudro ocenio kao "veliko iznenađenje". U istoj kategoriji našli su se još i Majkl Kejn ("Život nema pravila"), koji iza sebe ima Oskara za ulogu u Vudi Alanovom filmu "Hana i njene sestre", Majkl Klark Dankan ("Zelena milja"), Džud Lo ("Talentovani gospodin Ripli") i Tom Kruz, koji je za odličnu ulogu u "Magnoliji" nagrađen Zlatnim globusom. Na odlučujuće pitanje američkog novinara šta će obući za ovu priliku, Tom Kruz, poznat po ležernoj garderobi, lakonski je odgovorio da će izvući nešto iz ormara.
      
       Anet ili Meril
       Očekivanu nominaciju za najbolju glumicu Anet Bening prokomentarisala je CNN-u kao "uzbudljivu", i dodala da je "Američka lepota" plod ljubavi. Bening, koja upravo čeka četvrto dete sa mužem Vorenom Bitijem (zajedno igrali u "Diku Trejsiju" i "Ljubavnoj aferi"), dodatno je motivisana da prisustvuje dodeli pošto ovaj poznati američki producent, reditelj i glumac, odnedavno političar, treba da primi počasnog Oskara za svoj producentski rad. Tehnički direktor Roderik Rajan i poljski reditelj Andžej Vajda takođe su među dobitnicima ovogodišnjeg počasnog Oskara za životno delo.
       Meril Strip će se kao kandidatkinja za najbolju glumicu dvanaesti put pojaviti u Šrajn auditorijumu ("Muzika moga srca"), čime je dostigla rekord koji je držala Ketrin Hepbern kao glumica sa najviše nominacija u istoriji Oskara. Kuriozitet je da je Meril Strip u ovoj ulozi zamenila Madonu, posle neslaganja sa rediteljem Vesom Krejvenom. Džulijan Mur, koja igra u pet filmova iz prošlogodišnje produkcije, nominovana je za ulogu u romansi "Kraj afere". S njima će se suočiti debitantkinje Dženet Mektir ("Tumblenjeeds") i Hilari Svenk ("Dečaci ne plaču"), koja je, sudeći prema reakcijama kritike, najozbiljniji kandidat pomenutoj Anet Bening.
       U kategoriji najbolja ženska sporedna uloga prvi put nalaze se Angelina Džoli, takođe dobitnica uglednog Globusa za "Neprilagođena", Klo Sevinji ("Dečaci ne plaču"), Samanta Morton ("Slatko i pokvareno"), Ketrin Kiner ("U koži Džona Malkoviča") i Toni Kolet ("Šesto čulo").
       Uz najozbiljnijeg kandidata, Sema Mendisa, za najboljeg reditelja nominovani su Najt Šaemalan, koji se nalazi i u nominaciji za najbolji originalni scenario za "Šesto čulo", Majkl Man ("Poslednji Mohikanac", "Vrelina") za "Izdajnika", Lasea Halštrema za "Život nema pravila" i Spajk Džonzi, koji se pojavio niotkuda sa filmom "U koži Džona Malkoviča", "komičnoj kafkijanskoj fantaziji sa mnoštvom neobičnih obrta", kako ga je opisao jedan američki kritičar, koji je, međutim, izostao u konkurenciji za najbolji film. U društvu najboljih reditelja, prema mišljenju članova Američke filmske akademije, nije se našao Frenk Darabont, koji se utešio nominacijom za najbolju ekranizaciju ("Zelena milja"), po romanu Stefana Kinga.
       Svi očekuju da Oskara za najbolji strani film dobije famozni Almodovarov "Sve o mojoj majci", a i on sam uveren je da je zlatna statuica ove godine njegova. Da li onda uopšte pominjati ostale filmove u ovoj kategoriji? Možda samo onaj koji je poznat našoj publici, tj. "Istok-zapad".
       "Buena Vista" je, međutim, favorit znatnog dela filmskih kritičara u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma. Venders i kubanska kompanija osvojili su gotovo sve značajne nagrade koje su filmske asocijacije podelile u Americi prošle godine.
       Za zabavljanje i tešenje publike na samoj dodeli Oskara sedmu godinu zaredom zadužen je simpatični Bili Kristal ("Baci mamu iz voza", "Kad je Hari sreo Seli", "Analiziraj ovo"), jedan od najtalentovanijih ljudi Holivuda, sa odmerenim smislom za humor (što nije čest slučaj na tom brdu). On je trenutno u centru holivudske mašinerije koja reditelje, producente, kostimografe, šminkere, stiliste uključuje u ogroman posao osmišljavanja i sprovođenja u delo same ceremonije.
      
       ANA OTAŠEVIĆ
      
      

       Nj. V. Oskar


       Visina: 35 sm
       Težina: 3,5 kg
       Broj dodeljenih figurica: 2 328
       Broj ljudi potreban za njegovu izradu: 12
       Vreme koje je potrebno
       za njegovu izradu: 20 sati
       Broj Oskara koji se izradi
       godišnje: 50-60
       Broj odbijenih Oskara: 3
       Oskar sa pokretnom vilicom: specijalna statua dodeljena Edgaru Bergenu 1937, za "Čarlija Mekartija"


      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu