NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Sigurna smrt

Kadmijum ubija sporo ali sigurno. Tisa će, posle ovog zagađenja, zaista biti mrtva reka i to neće biti pesnička metafora

      U petak 10.marta krenuo je Tisom iz Rumunije novi talas zagađenja, ovog puta iz rudnika obojenih metala "Reminu" u Baji Borsi. Vlasnici rudnika "Reminu" inače imaju akcije i u rudniku zlata "Aurul" odakle je Tisa, nedavno, ubijana cijanidom. Opet pukla brana na jalovištu, stvorila se rupa u prečniku od 25 metara i iz rudničkog jezera pošao je talas dugačak 70 kilometara noseći 20 000 tona mulja zagađenog cinkom, bakrom i - kadmijumom. A kadmijum ne ubija brzo kao cijanid. Kadmijum ubija sporo ali sigurno. Tisa će, posle ovog zagađenja, zaista biti mrtva reka i to neće biti pesnička metafora nekog novog Vaska Pope, Steve Raičkovića ili Danila Kiša...
       Mađarska ambasada u Beogradu saopštila je u ponedeljak da je sadržaj gvožđa, cinka i olova u rekama Vaser, Viso i Tisa povećan višestruko posle izlivanja jalovine iz rudnika Baji Borsa. Količina cinka bila je 16 puta veća, a u litri vode koncentracija olova iznosila je
       0, 156 miligrama umesto dozvoljenih 0,05 miligrama. Sadržaj gvožđa u Tisi kod grada Maramoš bio je tri puta veći od dozvoljenog.
       A šta kaže Romiko Tomesku, rumunski ministar ekologije?
       Po njemu, "ne radi se o nekoj novoj i većoj ekološkoj katastrofi"(!?)
       Branislav Blažić, srpski ministar ekologije, ne može da se načudi izjavi rumunskog kolege:"Zar je moguće da jedan ministar vlade i to susedne države, Rumunije, koja je u kratkom roku tri puta ugrozila Tisu, a samim tim i sve države u Potisju, izjavi da nije reč o ekološkoj katastrofi!? Ostajem bez reči! I samo se pitam zašto međunarodna zajednica koja tako gromoglasno propoveda jedinstvo,zajednički ekološki život u Centralnoj i Istočnoj Evropi, sada ćuti!?"
       A zašto bi međunarodna zajednica galamila oko Tise kad domaća javnost ćuti? Treba elda, odbraniti Studio B. I treba. A sme li taj Studio B da se toliko bavi sobom i stranačkim saopštenjima podrške a da, pri tom, ne pomene ni rečju, da nam Rumuni ubiše Tisu?Šta će nam i Studio B i RTS kad Rumuni tiho i podmuklo od Potisja, od Banata naprave mrtvu zemlju? Ne solidarišu li se, svesno ili ne,i naši "nezavisni" mediji i naša "demokratska opozicija" sa rumunskim ekocidom? Treba li Umberto Bosi, lider Lige za Lombardiju da nam brani Tisu u italijanskom parlamentu?
       Štaviše, mnogi su se i ovde ironično smeškali Bosijevoj ekološkoj teoriji zavere nad Vojvodinom. A na šta je Bosi upozorio? On je, još prilikom prvog trovanja Tise cijanidom, izjavio da "nije slučajno da posle rušenje vojvođanskih mostova od strane NATO avijacije sada Rumuni truju Tisu". Jer, trovanje Tise je samo perfidniji koncept stvaranja "puste zemlje" koji je sproveden prvo u Vijetnamskom ratu, a zatim u Persijskom zalivu,pa i u agresiji na SRJ. Jer, šta je, danas, Kosovo nego spržena zemlja? Spržena tromesečnim bombardovanjem NATO avijacije i to uranijumskom municijom i bombama.
       I još nešto; ekocid nad srpskim pokrajinama sprovodi se sinhronizovano. Jer, paralelno sa rumunskim ubijanjem Tise, sa Tajvana stiže brod pun opasnog otpada koji, kako saznaje agencija Beta, treba da "bude uskladišten u okolini Skoplja, na Kosovu i u Albaniji"(!?) Pitanje je samo da li je to tek prvi brod sa opasnim tovarom koji nam stiže posle priznavanja Tajvana od strane Makedonije? Ili je to prvi brod koji su novinari "uhvatili"?
       Sve to, naravno, zvuči šašavo kao i mnoge teorije zavere. Ali, istorija ljudske civilizacije može se čitati i kao istorija ljudskih zavera i ekoloških katastrofa. Na Uskršnjim ostrvima danas nema nikog živog sem džinovskih kamenih kipova posvećenih bogu-ptici koje su mukotrpno klesali pripadnici plemena Kratkih ušiju porobljeni od plemena Dugih ušiju. Klešući kamene kipove i gurajući ih na palminim stablima do obale, uništili su sve drveće i obradivu zemlju na ostrvu, a onda su se istrebili u bratoubilačkom ratu.
       Eto, zato su Uskršnja ostrva pusta. Potisje još nije. Ali, radi se. Radi se na tome.
      
       DRAGAN JOVANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu