NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Koristan poduhvat

(Serija: "Šta nam se to dogodilo")

      Dokumentarna serija "Šta nam se to dogodilo" dragocjen je materijal za sve one koji pokušavaju da shvate kako je moguće da se u raspadu SFRJ kola slome upravo na nama i da Srbija i Crna Gora ispadnu glavni gubitnici. Događaji su tekli kao na filmskoj traci, smjenjujući se takvom brzinom da su oni novi bacali u zasjenak prethodne, ne dozvoljavajući nam da ih opserviramo.
       Osim toga, malo je prosječnih čitalaca koji su bili u prilici da prate istupanja glavnih aktera jugoslovenske drame u raznim listovima, koji su citirani u ovoj seriji.
       Ova dokumentarna serija biće dragocjen materijal za istoričare i hroničare koji budu obrađivali zbivanja u posljednjoj deceniji dvadesetog vijeka. Obrađivači ove serije uložili su dosta napora u odabiranju karakterističnih zbivanja i ponašanja odgovornih pojedinaca koji su usmjeravali njihove tokove. To nije bio lak ni zahvalan posao, osobito ako se ima u vidu kako su se završili slični pokušaji drugih medija, kao, na primjer, televizijska storija Svetolika Mitića. Strahovao sam da će se i sa ovom vašom serijom nešto slično dogoditi. Nijedna aktuelna vlast ne voli da joj se kaže u lice istina o njenim sudbonosnim promašajima! Imam utisak (ne znam da li sam u pravu) da je kraj serije zbrzan. Ali i ovo što je objavljeno, za veliku je pohvalu i doprinijelo je visokom ugledu, po mom mišljenju, najboljeg nedjeljnika i u prethodnoj i u sadašnjoj Jugoslaviji pa stoga zaslužuje sve čestitke i priznanja.
       Tako visoku ocjenu neće mnogo umanjiti ni nedostaci kojih ima i ova dokumentarna serija. Jedan od tih nedostataka je i malo mjesta koje je dato zbivanjima u Crnoj Gori, a koja su u tijesnoj vezi sa događanjima u drugim područjima bivše SFRJ. Danas je svima jasno da je sve to dio jednog megalomanskog nacionalističkog plana usijanih glava, čija se neracionalnost obila o glave njegovih tvoraca.
       No, što je - tu je. Dobro je što je dokumentarna serija "Šta nam se to dogodilo" privedena kraju.
      
       Kosta Krušić,
       Podgorica


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu