NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Rat Medlin Olbrajt

Nije se radilo o moralu. Nije se radilo čak ni o Kosovu. Radilo se o tome da se NATO spase raspada

      ALAN LITL
       Ovo je priča o gorkim deobama nastalim među onima čiji je zadatak bio da se bore protiv deoba...
      
       GENERAL-POTPUKOVNIK MAJK ŠORT,
       KOMANDANT SAVEZNIČKIH VAZDUHOPLOVNIH SNAGA

       Mislio sam kako baš ne mogu, ne mogu to nikako ponovo da radim. Ne, ne verujem da smo radili nešto ispravno.
      
       DUGI GORANI,
       PREGOVARAČ KOSOVSKIH ALBANACA

       Svi do poslednjeg Albanca shvatili su da što više civila nastrada, tim je intervencija bliža...
      
       LITL
       Ovo je priča o smelom eksperimentu da se vojna moć stavi naporedo s moralnim ciljem. Priča o tome kako je eksperiment opasno izmakao kontroli, i o tome kako su se uzvišene ideje, na kraju, našle ruku podruku s osvetom.
      
       DUGI GORANI,
       PREGOVARAČ KOSOVSKIH ALBANACA

       Što više civila bude ubijeno, izgledi za međunarodnu intervenciju sve više su rasli i OVK je to, naravno, shvatala. Jedan strani diplomata rekao mi je u nekoj prilici: 'Vidi, ako ne premašite brojku od pet hiljada mrtvih, nikada nećete imati stalno prisustvo strane diplomatije na Kosovu."
      
       LITL
       Milošević je pristao na momentalni prekid vatre. Pristao je da međunarodni posmatrači dođu na Kosovo i da brojčano ograniči prisustvo svojih trupa. Izgledalo je da pretnja silom deluje. Ali Milošević je imao i drugi razlog da pristane na prekid vatre: njegova bitka, smatrao je, za sada je gotova. On je svoj vojni zadatak obavio.
      
       GENERAL NEBOJŠA PAVKOVIĆ
       Sva teroristička uporišta bila su likvidirana a teroristi rasterani. Većina njih predala je oružje, a neki su ga bacili i razbežali se.
      
       RIČARD HOLBRUK
       Bila Vokera kao verifikatora izabrala je državni sekretar Medlin Olbrajt. Poznavala ga je... i sama je načinila taj izbor.
      
       KAPETAN RONALD KEJT,
       VERIFIKACIONA MISIJA NA KOSOVU

       Ambasador Voker nije radio samo za OEBS. Bio je deo američke diplomatske politike koja je uslovila ono što je ozloglasilo Slobodana Miloševića, demoniziralo srpsko vođstvo i generalno obezbeđivalo diplomatsku podršku UČK, to jest vođstvu OVK.
      
       GENERAL AGIM ČEKU,
       VOJNI VOĐA OVK

       Nama je prekid vatre bio vrlo koristan, to nam je pomoglo da se organizujemo, konsolidujemo i da ojačamo.
      
       GENERAL KLAUS NOJMAN,
       PREDSEDAVAJUĆI VOJNOG
       KOMITETA NATO-a

       Ambasador Voker je konstatovao u izveštaju da nasilje većinom potiče od OVK...
      
       LITL
       U ono vreme, Voker to nije priznao javno. I još ne priznaje.
      
       VILIJAM VOKER,
       ŠEF VERIFIKACIONE MISIJE
       ZA KOSOVO

       P (pitanje): Savetu Severnoatlantskog pakta izjavili ste da je OVK umnogome odgovorna.
       O (odgovor): Morao bih da se vratim na to vreme i ponovo pročitam svoje zabeleške. Ne sećam se. Mnoga od uputstava koja sam dao Savetu Pakta bila su da su i jedna i druga strana nepopustljive. Obe strane radile su nešto što je bilo pogrešno. Očigledno, bilo je lakše ukazati na vladu.
      
       LITL
       Mesec dana kasnije, Voker će to pravilo prekršiti na spektakularan način. S apsolutnom uverenošću izjasnio se o masakru koji se tu desio, u selu Račak. Čak i sada, više od godinu dana posle događaja, važna pitanja o tome šta se tamo desilo ostaju bez odgovora.
       Ovo je priča o tom masakru, o političkoj upotrebi u koju je stavljen, o tome kako je on naelektrisao Zapad da krene u rat, i o stožernoj ulozi koju je odigrao Vilijam Voker. O Račku nema ničeg posebnog. Osim to, da je do januara 1999. OVK ušla u mesto, da je većina seljana pobegla, i da su ivicom sela iskopani rovovi... ...
       S kamufliranih položaja u blizini Račka, OVK je lansirala dobro pripremljeni napad na srpske patrole i udar s povlačenjem. Početkom januara ubili su četiri srpska policajca.
      
       ZUMER LjUBOVCI,
       BORAC OVK

       Videli smo ih kako dolaze, onda smo se spremili i otvorili vatru. Ali, bilo je sigurno da će se svaki put kad mi preduzmemo akciju, oni osvetiti na civilima.
      
       LITL
       Račak nije morao dugo čekati na odmazdu. Napad je počeo ujutro 15. januara.
      
       HAŠIM TAČI,
       VOĐA OVK

       Nastala je žestoka bitka. Pretrpeli smo teške gubitke, ali su ih pretrpeli i Srbi. Krenuli su da čine zverstva, jer se ključna jedinica OVK nalazila u tom pojasu.
      
       LITL
       Međunarodni posmatrači gledali su s bezbedne visine kako kontrolu nad selom preuzimaju srpske snage. Kretale su se od kuće do kuće. U većini nije bilo nikog, OVK se bila povukla. Kad su se srpske snage povukle tokom popodneva, objavile su da je u akciji ubijeno 15 pripadnika OVK. Međunarodni posmatrači ušli su u selo i nisu prijavili ništa neobično. Tek sledećeg jutra srpska odmazda postala je vidna u punoj meri. Vilijam Voker je lično otišao da vidi...
      
       VILIJAM VOKER
       Napredovali smo uz brdo i otprilike na svakih petnaestak do dvadeset metara nailazili smo na novu trupinu, i ne znam koliko smo takvih tela prošli dok nismo naišli na gomilu leševa.
      
       LITL
       Drugim rečima, optužio je (Voker, prim. red.) srpsku policiju i vojsku. A po pretpostavkama je bio nezavisan međunarodni zvaničnik. No, da li je sada već tražio neposredne instrukcije od Amerikanaca?
      
       VILIJAM VOKER
       Ne pozivajući nikog od svojih pretpostavljenih, rekao sam šta mislim da sam video od masakra.
      
       RIČARD HOLBRUK
       Vilijam Voker, šef Verifikacione misije za Kosovo, pozvao me je mobilnim telefonom iz Račka.
      
       PITANjE ZA VILIJAMA VOKERA
       Ali vi se uopšte ne sećate da ste zvali Vašington?
      
       GENERAL VESLI KLARK,
       VRHOVNI KOMANDANT SAVEZNIČKIH SNAGA

       Primio sam poziv od Bila Vokera. Rekao je: ima masakra. Tu stojim. Mogu da vidim tela.
      
       VILIJAM VOKER
       (Nema odgovor na pitanje)
      
       LITL
       Vokerovo tumačenje dalo je Americi zeleno svetlo da uđe u rat na Kosovu. OVK je uspela da u to uvuče svog moćnog saveznika.
       ...
       Ali Olbrajtova je znala da elektrišući efekat Račka neće trajati dugo. Morala je da pridobije svoje evropske saveznike. Insistirala je na tome da više nema diplomatije bez uverljive pretnje silom. Evropljani su se složili. Napraviće još samo jedan, poslednji diplomatski napor.
       Parališuća raskoš zamka Rambuje kraj Pariza pretvorila se u najluksuzniji salun poslednje šanse u diplomatskoj istoriji. Hoće li sjaj Rambujea zavesti i navesti stare neprijatelje na pomirenje?
      
       MEDLIN OLBRAJT
       Ako Srbi ne pristanu, a Albanci pristanu, to bi bio vrlo jasan razlog za primenu sile.
      
       DžEJMI RUBIN,
       POMOĆNIK DRŽAVNOG SEKRETARA SAD

       Očigledno, javno smo morali staviti do znanja kako nastojimo da dođemo do sporazuma, ali privatno smo znali da su šanse da Srbi pristanu na sporazum prilično male.
      
       LITL
       Sve je potrajalo tri nedelje, ali glavni američki diplomata stigao je tek na kraju. Srbi su rekli ne. Albanci su, na kraju, rekli da. Bila je to jasna nedvosmislenost kojoj su Amerikanci težili. Predvođen Sjedinjenim Državama, NATO je sada mogao da uputi Miloševiću uverljivu pretnju silom, s pouzdanom verom da će i sama pretnja biti dovoljna. Grešili su. Na Kosovu, srpske snage zauzele su položaje, međunarodni posmatrači spremili su se da odu.
      
       PREDSEDNIK KLINTON (iz njegovog govora)
       Obraćam se svim svojim američkim prijateljima, naša misija je jasna: da demonstriramo ozbiljnost NATO-ovih namera tako da srpsko rukovodstvo shvati imperativ promene kursa...
      
      
       GENERAL KLAUS NOJMAN,
       PREDSEDAVAJUĆI VOJNOG KOMITETA NATO

       Savetu sam rekao u jednoj prilici da to ne možemo zaustaviti samo primenom vazdušnih snaga. To je nemoguće. Niko u političkoj areni nije imao iluziju da to možemo, ali čim je pala konstatacija, bili smo tu gde jesmo.
      
       PITANjE ZA SENDIJA BERGERA,
       SAVETNIKA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST SAD

       P.: Dakle, znali ste da same vazduhoplovne snage ne bi mogle obavezno da spreče masovna ubistva i masovne izgone za koje je, po opštem saznanju, on bio spreman?
       O.: Pa, nisam sasvim siguran da bi sprečile, znali smo da je to to, da ga vojni odgovor ne bi obavezno zaustavio, a ako ga ne bi zaustavio, mi smo morali biti spremni da ga uništimo.
      
       LITL
       U Vašingtonu su počela uzajamna optuživanja. Kako i zašto rat, pokrenut tako srčano i s tolikim samopouzdanjem, sada izgleda kao da je izvan kontrole? Na dan 30.marta, šest dana posle početka rata, na sastanku Klintonovog komiteta izbila je kriza. Vašington je usmerio paljbu na Medlin Olbrajt.
      
       IVO DAALDER,
       NACIONALNI SAVET ZA BEZBEDNOST SAD 1995-1996.

       Postojalo je osećanje da je ona, u stvari, povela državnu upravu tim putem i da je promašila. Medlinin rat, kako su ga nazvali, odjednom više nije izgledao dobro.
      
       PITANjE ZA DžEJMIJA RUBINA
       P.: Mnogi su govorili da je to Medlinin rat i da se u celini kreće pogrešno. Da li je bila pod pritiskom?
       O.: Apsolutno (smeh). To je veoma, veoma teško vreme. Bilo je mnogo ljudi koji su potražili žrtvenog jarca kad stvari nisu brzo krenule na dobro. Vašington je postao mesto nestrpljivosti gde se potežu noževi ako se uspeh ne postigne trenutno.
      
       IVO DAALDER
       Uvek se mislilo da će, u najgorem slučaju, bombardovanje potrajati oko 12 dana i da će onda doći kraj, da će onaj popustiti. Nikada nisu razmatrali da bi, u stvari, pre nego do popuštanja ili čak tvrdoglavog ušančavanja, moglo doći do eskalacije bombardovanja... do eskalacije tako masovnih proporcija.
      
       GENERAL-POTPUKOVNIK MAJK ŠORT
       Meni je rečeno, da još jednom citiram, "Majk, imaćeš da bombarduješ samo dve ili tri noći, to je sve što alijansa može da podnese, i to je sve što Vašington može da podnese."
      
       LITL
       Bombardovanje Beograda značilo je prelazak na fazu tri vazdušne kampanje. Dramatična eskalacija. Da li se konsenzus u NATO-u mogao održati? Pitanje je stručno zaobiđeno. Od Saveta Severnoatlantskog pakta nikad nije zatraženo da da svoje odobrenje. Odluku su doneli generalni sekretar i njegov najviši vojni savetnik.
       ...
       Totalni rat je stigao Beograd 3. aprila - jedanaestog dana rata. Pogođena je zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova, glavni ratni štab kosovskih etničkih čistača. Za šefa vazdušnog rata, pravi rat je time najzad počeo. Ali početak će se pokazati kao pogrešan.
       ...
       Teškoća je došla od Francuza. Pariz je tvrdio da nije konsultovan. Predsednik Širak je bio besan što o napadu saznaje tek naknadno. On i njegov ministar unutrašnjih poslova zahtevali su da ubuduće moraju biti konsultovani.
      
       IBER VEDRIN,
       FRANCUSKI MINISTAR INOSTRANIH POSLOVA

       Hteli smo političku kontrolu kad smo prešli na novu fazu, to jest kad su se promenili ciljevi.
      
       GENERAL VESLI KLARK
       Razne zemlje, u regionu, počele su da nas pitaju... govorile su, otresite se, molim vas, te srpske televizije, ona je Miloševićevo moćno propagandno oruđe, on preko nje drži komandu i kontrolu. A to je legitimni vojni cilj, vi treba da ga onemogućite. Tako smo razmotrili izvestan broj različitih tehničkih pristupa koji su mogli biti primenjeni da bi se ona onemogućila. Najzad smo zaključili da je bombardovanje najbolji način.
      
       ALESIO VINSI,
       Si-En-En, BEOGRAD

       Iz izvora u Briselu i Vašingtonu takođe smo čuli da ima mnogo ljudi koji nisu baš srećni zbog načina na koji RTS priča svoj deo priče. To je, takođe, bilo vreme kad je NATO počeo da pravi prve greške pogađajući civilne zone, a RTS je očigledno u prvom redu prikazivala to... 99,9 odsto svojih naslova koncentrisali su na greške ili na takozvane greške NATO-a... a mi smo, naravno, koristili te slike, jer su one bile jedine do kojih smo mogli doći.
      
       ALESIO VINSI
       Čovek se može samo pitati zašto su ti tehničari i svi ti ljudi držani tamo, pogotovo noću u to vreme, pogotovo kad znate da je to kasno, da je rat, kad je RTS znala da će biti cilj.
      
       BORKA BANKOVIĆ
       Oni su žrtvovani. Ne znam zašto. Odgovor morate potražiti negde drugde.
       P.: Gde?
       O.: Pa, pre svega kod ljudi iz RTS-a, a onda i od vlade na svim nivoima. Ja ne znam.
      
       GENERAL-POTPUKOVNIK
       MAJK ŠORT

       Da smo dozvolili tom kasapinu, ubici i diktatoru da porazi najmoćniji savez na Zemlji zato što nismo imali stomak za koletaralne štete i zato što nismo imali stomak za nenamerno lišavanje života građanskih lica, onda bismo mi prestali da postojimo kao savez.
      
       IBER VEDRIN
       Sve zemlje u Atlantskom savezu nastupale su kao deo NATO-a s punim učešćem u raspravama o izboru ciljeva, ali Sjedinjene Države vodile su i posebnu američku operaciju. Razvile su nacionalne snage, s nacionalnim mehanizmom donošenja odluka i komandom iz Sjedinjenih Država, a evropski saveznici nisu znali o tim drugim akcijama.
      
       LITL
       Tokom četiri dana Kastenfeld je imao niz tajnih sastanaka s Miloševićem. Preneo mu je poruku koja je značila kraj snova srpskog lidera da će Rusija intervenisati. Ruska vlada je bila pred pristankom na mirovni plan NATO-a i ruske snage bezbednosti su to prihvatile.
      
       PROF. KARL KAJZER
       Bila je to, da tako kažemo, poruka koju je on morao uzeti mnogo ozbiljnije od svake druge s ruske strane, jer oni su bili ti koji su oko njega izgradili aparat moći. Služba bezbednosti u Moskvi je rekla "Okončaj rat." Ili "Evo nekih uslova koji nam izgledaju prihvatljivi, a više od toga vam ne možemo pomoći, zato istupite sada."
      
       LITL
       Ali za olakšanje je bilo prerano. Ruska vojna strana očekivala je sopstveni sektor na Kosovu, nezavisan od NATO-a. Sad su se osećali dvostruko prevarenim.
      
       GENERAL LEONID IVAŠEV,
       RUSKI MINISTAR ODBRANE

       Osećao sam se kao da sam ja poražena strana. Takvo je bilo moje osećanje, kao da sam lično poražen. Osećao sam da zlo trijumfuje nad dobrim.
      
       LITL
       Odlučili su da pokušaju ono što su ranije poricali. Ruske trupe stacionirane u Bosni pokrenule su se prema Kosovu.
       ...
       Postojao je način da se Rusi zaustave. U makedonskim kukuruzištima, Klark je ostavio pet stotina britanskih i francuskih parapripadnika u stanju neposredne pripravnosti da lansiraju vazdušni napad. Ali Klarku je njegov potčinjeni rekao kako taj plan nosi opasnost da zapali treći svetski rat.
      
       GENERAL-POTPUKOVNIK
       SER MAJKL DžEKSON,
       KOMANDANT SNAGA NA KOSOVU

       Našli smo se pred mogućnošću - dozvolite da ne kažem ništa jače od toga - mogućnošću sukoba s ruskim kontingentom, što mi se verovatno učinilo kao ne baš pravi put da se započnu odnosi s Rusima koji je trebalo da postanu deo pod mojom komandom.
      
       LITL
       Srbi koji su ostali sada žive u getima. U Goraždevcu, blizu Peći, šest stotina Italijana stoje između njih i osvete koju im spremaju njihovi stari susedi. Rat je počeo kao moralno krstašenje da bi se učinio kraj takvoj netrpeljivosti. Ali na kraju, nije se radilo o moralu. Nije se radilo čak ni o Kosovu. Radilo se o tome da se NATO spase raspada.
      
       S engleskog: Đ. DIMITRIJEVIĆ
      
      

       Godina "Targeta"


       Godina "Targeta" počela je, kako logika nameće, pre godinu dana pozivom mog druga i komšije Zorana Popovića, tadašnjeg zamenika direktora Direkcije za građevinsko zemljište grada Beograda. Poziv je usledio dan ili dva pošto smo jedan drugog gledali kako, kao idioti, lepimo selotejpe unakrst na prozorima koji gledaju prema Ministarstvu odbrane. Kao da će da nam pomognu.
       "Ajde da dođeš da pomogneš Miroslavu i meni, on mi je doneo neki znak, delili smo ga onako, da probamo, juče na koncertu, ljudi su oduševljeni, ona meta, ako si je video, imam ovde marketing koji ionako sad ništa ne radi, pa je l' ako da napravimo neki tim, ti dođi sa Jelisavetomŕ" - gomilao je rečenice moj oduševljeni prijatelj. Ništa nisam razumeo, ali nije bilo ni bitno, samo da mi brže prođe vreme. Bez obzira na to koliko rat izgledao zanimljiv sa strane, iznutra je bilo dosadno. Da gledam televiziju i saopštenja gde je "zločinačko-agresorsko-fašistička-alijansa" strmeknula svoje tomahavke... tja, bolje je bilo nešto pametnije raditi.
       Sutradan smo se Jelisaveta i ja pojavili kod Zorana na poslu, upoznali Miroslava Radića, autora "Targeta" i sve ostalo se zna: počeli smo "industrijsku" distribuciju tri koncentrična kruga ispod kojih je pisalo "Meta" na engleskom. Jednoga dana, ako me ne bude mrzelo, sastaviću malo detaljniju istoriju idiotizama i balkanskih gluposti koje su se plele oko ovog jednostavnog simbola apsurda, apsurda koji dobiješ kada metu "metneš" na neke ljude koji nisu baš najkrivlji na svetu što se Sloba i Holbruk nisu dogovorili kojim redom ono beše ide: da l' prvo NATO na Kosovo pa bombardovanje, ili obrnuto. Elem, gluposti, ukratko: meta je bila satanistički simbol, po predanju nekog crkvenog službenika sa Bežanijske kose; meta je bila smišljena u Pentagonu, po predanju jednog televizijskog službenika sa Senjaka; meta je bila Slobina ujdurma, po mišljenju jednog novinarskog službenika iz Nezavisnog glasila; meta je bila idealna da se turi na ministre koji "brane" mostove dok ne prođe ekipa iz TV Dnevnika, po slobodnom tumačenju jednog propagandiste sa Dedinjaŕ I da ne ređam dalje, sve se to sabilo u tri gorepomenuta kruga, koja su, ako ništa drugo, dobro poslužila da utvrdimo koliko je narod, objektivno gledano, bio pametniji od sopstvene političke, intelektualne i duhovne elite, na kojoj god ideološkoj strani da se ona nalazila. A kažu da bi taj odnos trebalo da bude bitno drugačiji...
       Od "Target" projekta prošlo je godinu dana, mada mi ne izgleda da je tako. Balašević, Čolić i koncerti na Trgu Republike, mrak od grafitnih bombi, satelitsko-projektilski snimci kraja u kojem živim na Si-En-Enu... Kao da je bilo pre dvesta godina, a ne samo pre tu jednu. Teško se presabiram, a i baš me briga, po pitanju toga za šta je tu ko ratovao, ko je bio vera a ko nevera, ko je kriv a ko je prav. "Target" je bio projekt sa kojim se rat nije mogao ni dobiti ni izgubiti, koji je izgledao glupo ili pametno, zavisno od toga ko ga je na sebe stavljao, koji predstavlja lepu referencu u biografijama svih nas koji smo ga pravili i moralnu fleku u biografijama svih onih koji su ga zloupotrebili. I grubo se varaju svi koji misle da je mete trebalo skinuti sa naših revera kad se rat završio. Mi smo, bre, još mete, samo što nam se spisak agresora povećao. I na spisku agresora prednjače oni domaći. Sad da ne pojašnjavam na koga mislim, nismo deca, a nije ni tekst objavljen u "Borbi".
       Elem, "Target" je bio i nema ga više, ko ga šiša, na kraju krajeva. Nestao i gotovo. Mene više brine što su u istom periodu nestali i mnogi ljudi.
       Slavko Ćuruvija, na primer, moj novinarski učitelj. Nema nikakve veze sa "Targetom", a postao je meta. I to ne onih gore na nebu, nego ovih dole na zemlji. A u rat je ušao čista obraza i uspravne kičme.
       Veselin Bošković, na primer. On ima veze sa "Targetom" - prvih nekoliko dana naša mala ekipa radila je u njegovim poslovnim prostorijama, pa smo posle otišli da mu ne smetamo, pošto je on bio fin čovek, a mi bučni i neuredni. Meta, još jedna.
       Pavle Bulatović, takođe. Prozore njegove kancelarije smo Zoran i ja gledali dok smo lepili selotejpe sa početka ovog teksta. Čime se tekst počeo vrteti ukrug. Isti onakav krug kakav možete naći u znaku "Target". Kao i u svemu ostalom, ako ćemo pravo.
       Godina "Targeta" je za nama. Ne ponovila se, ako je uopšte i prestala.


      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu