NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Oružjem protivu odbornika

Espesovci, čak i kada "nisu ostrašćeni", ne žele da znaju za direktan teror koji se sprovodi ne bi li im se omogućio nesmetan boravak na vlasti. Zatvaraju oči, pa se čak i smeškaju na sve

      Privođenje Jana Svetlika, odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine, s ciljem da se spreči da prisustvuje prošlonedeljnoj sednici SO Zrenjanin i oduzimanja tom prilikom dva mandata odbornicima opozicije shvaćeno je kao jasna poruka. I dosad je bilo problematičnih (retroaktivnih) zakona koji su izabranim narodnim predstavnicima oduzimali ono što im je pripalo, i pre je bilo krađa pri brojanju ili utvrđivanju kvoruma, ali otimanja odbornika, e, toga nije bilo. Reč je, dakle, o demonstraciji sile. Pokaznoj vežbi "šta smo sve spremni kada je vlast u pitanju".
       U Zrenjaninu, doduše, opozicija ne želi da učini išta što bi umanjilo dramatičnost događaja, ali, ipak, navode i neke neposrednije razloge zbog kojih su se lokalne SPS-JUL vlasti odlučile na radikalne mere protiv Jana Svetlika.
       "Zamislite kako bi katastrofalno izgledalo za njih kada bi se sada, kada se uveliko govori o novim lokalnim izborima, dogodilo da izgube vlast. A Zrenjanin je najveći grad u Srbiji u kojem SPS ima vlast", kaže Vojin Bačvanski, šef Izvršnog odbora Socijaldemokratije u Zrenjaninu, partije iz koje su, inače, i dva isključena odbornika.
      
       Potkupljivanje
       Bez izbeglica, zrenjaninska opština ima 145 000 stanovnika, kaže Bačvanski. Više od Kruševca.
       Opoziciona koalicija je u Zrenjaninu već bila na vlasti, posle izbora 1996. i demonstracija koje su usledile. Međutim, vlast im je iskliznula kada je nekoliko odbornika opozicije prešlo u redove SPS-a i JUL-a, objašnjava kako se to dogodilo: "Pošteno rečeno, na tim izborima građani su više glasali protiv kandidata SPS i jula nego za neke konretne stranke. Tako se desilo da u Skupštinu opštine uđu i neki koje je bilo lako potkupiti funkcijama.
       Posle svih sleganja terena, Skupština opštine Zrenjanin imala je 67 odbornika. Socijalisti i drugovi imali su ukupno 33 odbornika. Preostala 34 ostala su izvan njihove kontrole. Jedan odbornik opozicije je u vojsci, što objektivno znači nema dovoljno odbornika koji bi smenili zrenjaninsku vlast.
       "Izgleda da nisu bili sigurni ni u sve svoje, pa su rešili da neke opozicione odbornike "nagovore" da ne dođu na sednicu", - kaže Dušan Jakovljev, predsednik LSV za Zrenjanin.
       Kako dalje pričaju Jakovljev i Bačvanski, prvo se saznalo da je ekipa, noć uoči sednice, pošla da "obradi " odbornika Slobodana Šalamuna, predstavnika grupe građana iz Ečke. Nije se, kažu, išlo dalje od sugestija tipa "zašto bi ti sutra išao na skupštinu, šta to tebi treba". Pošto "konsultacije" sa Šalamunom nisu urodile plodom, prešlo se i na neke druge odbornike, tako da je opozicija za odbornike Dragana Erdeljana iz LSV i Zorana Petrovića iz SPO-a, koji su takođe imali bliske susrete sa licima koja su za sebe tvrdila da su iz SDB-a, organizovala spavanje u Zrenjaninu noć uoči sednice.
       Jakovljev i Bačvanski objašnjavaju da se za pritiske uglavnom biraju odbornici kojima politika nije primarna preokupacija i koji bi mogli da popuste ako bi im se pripretilo nekim neprijatnostima iz svakodnevnog života.
       Tako se mislilo i za Jana Svetlika iz sela Aradac kod Zrenjanina. U ovo pretežno slovačko selo, prema svedočenju samog Svetlika, dva momka u "jugu" sa oznakom Zrenjanin došla su po njega dok je bio u štali, ne krijući nameru da ga spreče da dođe na sednicu SO Zrenjanin tog dana. Svetlik je pristao ali je objasnio da mora da odnese mleko u stanicu gde je imao nameru da podigne galamu i tako se spase kidnapovanja. Međutim, momci su posao s mlekom obavili umesto njega. Dalji tretman prema njemu, rekao je, bio je korektan.
       Dušan Jakovljev, šef zrenjaninskog odbora stranke u kojoj je i Svetlik, međutim, ogorčen je: "Jeste, korektni su. Prvo ti nabiju pištolj u rebra i ne daju da dođeš na sastanak, a posle su korektni. Daju i sok." Jakovljev smatra da bi Svetliku dali i da ruča, ali su mislili da će do ručka, s obzirom na razvoj situacije, opozicioni odbornici i sami već napustiti Skupštinu opštine, u čemu su se, međutim, prevarili jer su se odbornici zatvorili i prenoćili u njoj, i posle mnogo natezanja s obezbeđenjem (biće i krivičnih prijava) napustili zgradu.
      
       Nasilje
       Zanimljivo je da su se na sednici i odbornici SPS-a solidarisali sa odbornikom Svetlikom. Branislav Momirski, predsednik SPO za Zrenjanin, odbornik i narodni poslanik, kaže: "Odbornici SPS-a su osudili nasilje, i to je ušlo u zaključke, i gospodnin Francuski, predsednik SO, održao je dirljiv govor a, posle svega, izdali su onakvo saopštenje."
       Reč je o saopštenju SO Zrenjanin u kojem se, pored ostalog, kaže da su "predstavnici opozicionog bloka zatim pokušali da za nedolazak njihovog odbornika Jana Svetlika na ovu sednicu prebace odgovornost na odbornike pozicionog bloka". "Napominjemo da se odbornik Svetlik i ranije nije odazivao na sednice Skupštine opštine i da se juče u toku zasedanja Skupštine pojavio u popodnevnim časovima na istoj", kaže se u saopštenju.
       Pojavio se kad je sve bilo završeno. U zrenjaninskoj opoziciji ovo vide kao dodatnu svinjariju jer Svetlik, kažu, svega jednom nije bio na sednici SO, decembra prošle godine, i tada upravo zato jer mu je prećeno da će mu zapaliti kuću, pobiti unuke i raznim nevoljama koje čoveka mogu da zadese na decembarskoj klizavici.
       Drugi deo zrenjaninske priče je zavrzlama oko oduzimanja mandata odbornicima Dragiši Lacmanoviću i Viorelu Besu, obojici iz Socijaldemokratije. Inače, izabrani su kao odbornici SPS-a, a ova stranka ih je januara ove godine isključila iz svoga članstva. To znači da zrenjaninska skupština više nema 67 odbornika nego 65.
       Socijalisti su malo mirniji, a Dragiša Lacmanović kaže da je potpuno jasno zašto su mi oduzeli mandat - da bude manje opozicionih odbornika.
       "Oduzeli su mi mandat i neće mi ga vratiti."
      
       Sekretarica
       Za svoj poduhvat vlasti u Zrenjaninu su pribavili mišljenje iz Ministarstva za lokalnu samoupravu. Svetlana Šukić, sekretar SO Zrenjanin, pokazuje dokumente iz rečenog Ministarstva koja se mogu svesti na sledeće: na osnovu novog Zakona o lokalnoj samoupravi dovoljno je da predsednik Skupštine opštine na sednici samo konstatuje da je stiglo obaveštenje o isključenju predmetnog odbornika iz stranke, čime odborniku prestaje mandat.
       Ostavljajući po strani debatu o tome može li se odbornik izabran po ranijem zakonu isključiti na osnovu novog, zakona, odbornici opozicije su prosto tražili od predsednika opštine da se ukinu mandati i njihovim "prebezima" na stranu vlasti Nedeljku Koručevu (izabran kao kandidat koalicije "Vojvodina") i već pomenutom Milivoju Stankovu.
       Međutim, to se nije dogodilo.
       "Pogrešili su", kaže Svetlana Šukić, misleći na neku grešku u proceduri koju su počinili opozicionari, neupućeni u detalje novog Zakona o lokalnoj samoupravi. Na pitanje o kakvoj grešci je reč, Svetlana Šukić kaže: "Ne bih se izjašnjavala o tome jer bi im time dala putokaz šta treba da urade."
       Na molbu NIN-ovog reportera da objasni svoj stav, jer ona je ipak sekretar Skupštine opštine, a ne advokat SPS-a, gđa Šukić objašnjava da je ljudski ogorčena postupkom opozicije, dodajući na kraju da je, ipak, spremna da uputi opozicione odbornike u to šta im je činiti,pod uslovom da takvu pomoć zatraže..
       Reč je o tome da su u pamfletu koji su aktivisti LSV delili u subotu na uvredljiv način govori o stručnim kvalitetima Svetlane Šukić, pa otuda njena ogorčenost. Postupak LSV je, uistinu, tim čudniji budući da su od svih u opštini naveli samo Svetlanu Šukić, koja bez sumnje nije ni među prvih trideset na rang-listi krivaca za nedaće opozicije u Zrenjaninu.
       Inače, distributere pomenutog letka, njih 22 na broju, među njima i Dušana Jakovljeva, policija je pohapsila i posle kraćeg zadržavanja pustila. Akcija je, kaže Jakovljev, bila uredno prijavljena i odvija se uobičajeno svake subote.
       Zaključak je da odnosi između vlasti i opozicije u Zrenjaninu nisu dobri, bez obzira na rasprostranjeno uverenje da su "u manjim mestima napetosti manje jer se ljudi znaju".
       Bačvanski i Jakovljev navode sopstvene primere - Jakovljev je, kaže, sa mesta pomoćnika direktora premešten da bude mlađi referent, a Bačvanski je, još gore, proveo 50 dana u zatvoru zbog navodnih malverzacija.
       Opozicija najavljuje da se neće vraćati u skupštinu dok se ne ispune njeni zahtevi koji se uglavnom tiču istrage i bezbednosti odbornika, a takođe najavljuje i masovna dešavanja i "paralelne skupštine".
       Utisak je da espeesovci, čak i kada "nisu ostrašćeni", u skladu sa sopstvenim kodom za funkcionisanje, prosto zatvaraju oči i ne znaju ili ne žele da znaju za direktan teror koji se sprovodi ne bi li im se omogućio nesmetan boravak na vlasti. Zatvaraju oči, pa se čak i smeškaju na sve.
       Sa svoje strane, opozicija, u već pomenutom letku LSV, citira Brehta: "Ko se smeje, još nije čuo strašnu vest."
       Pretnje su jedno, otmice su drugo, a šta može biti treće? Branislav Momirski iz SPO-a očajan je što aktivisti de-bea ili "de-bea" tlače skromne ljude poput Svetlika i Šalamuna i ne okušaju sreću na njemu, Momirskom.
       Rokenrol grupa "Oružjem protivu otmičara" je, inače, iz Zrenjanina.
      
       SRBOLjUB BOGDANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu