NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Prizivanje zla

Kako Tatjana Lenard i Spomenka Jović iz RTS šire prkos, uprkos stranim agenturama

      To što imam protiv žena s godinama popušta, tako da govorim hladne glave i objektivno. Dozvolite, pre nego što pređem na žene, nekoliko napomena o jednom muškarcu. Šef radikala dr Vojislav Šešelj, koji se druži s JUL-om usled patriotizma, svog i JUL-ovog, ustao je protiv hapšenja stranih plaćenika - zbog deviznog priliva! Agentura NATO-a, s NATO-vladikom Artemijem i svim opozicionim strankama na čelu, prima pare od Medlin Olbrajt i unosi ih u zemlju, poverio je Šešelj Spomenki Jović na RTS-u, a mi ih nadziremo, u pogledu priliva, zašto da ih hapsimo!?
       Zato je, taj domaćin i patriota, na Đinđićevo pitanje može li sebe da zamisli kao političara u Švedskoj, s pravom odgovorio: "Švedska bi se radovala!" Drugim rečima, ako zatraže, Šešelja možemo izručiti Švedskoj...
       Jednom je dr Šešelj našoj malenkosti rekao da je naša malenkost politički primitivac zato što ne razume da u politici nema prijateljstva!
       Ovaj detalj je moj lični izraz dobrih namera prema JUL-u, besplatno upozorenje Bojiću i drugovima...
       Vraćam se ženama. Dve "amazonke" (omiljeni izraz novinskih stilista) iz Radio televizije Srbije, Tatjana Lenard (JUL) i Spomenka Jović (RTS), obeležile su tekući politički mesec. Dok je Spomenka ćaskala sa Šešeljom, Šainovićem i Bojićem, Tatjana, šef delegacije, boravila je u Kini. Čim se vratila, doktor Bojić je izrazio zadovoljstvo kvalitetom kineskih farmaceutskih proizvoda, u čemu je učestvovala i republička ministarka zdravlja dr Leposava Milićević.
       Počeću s JUL-om i Tatjanom Lenard jer su uticajniji. JUL, uprkos usponu, ima izvesnih problema, rekao bih psiholoških. Vrhovni sud Srbije upravo je povisio kaznu Nenadu Đorđeviću, bivšem potpredsedniku JUL-a, na četiri godine zatvora, zato što je, kao direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, zloupotrebio službeni položaj u iznosu od pet miliona dolara. Đorđević se branio: "Poslovao sam domaćinski i sprovodio program najprogresivnije partije čiji sam bio osnivač". Slučaj bi, dakle, mogao da unese zabunu u redove JUL-skog podmlatka i njegovih vaspitača, kako u Komitetu univerzitetske levice, tako i u Aktivu prosvetnih radnika JUL-a; mogli bi, na primer, da se zapitaju: kad je takav čovek tako prošao, šta će biti s nama? Takođe zbunjuje i činjenica da su milioni dolara, po Đorđeviću, uključeni u sprovođenje programa naše najprogresivnije partije.
       Dok je čekao da ga stigne pravedna kazna, osnivač JUL-a Đorđević, kažu, kupio je u Crnoj Gori nekoliko hotela i jedno ostrvo. Da mu se nađe kad, prevaspitan, iziđe iz zatvora...
       Na patriotskom planu popustio je i dužnosnik JUL-a Dojčilo Maslovarić, bliski prijatelj Porodice (omiljeni izraz opozicije koje nema) i dojučerašnji ambasador u Vatikanu, koji se lično Papi pohvalio da je tvrdi ateista. Zamislite, umesto da se vrati obnovi i izgradnji, Dojčilo neće kući! Zato je isključen iz Glavnog odbora, da teret isključenja nosi po Italiji!
       S druge strane, Tatjana Lenard se vratila iz Kine. Predsednica Komiteta za međunarodnu saradnju Direkcije, na čelu delegacije Jugoslovenske levice, u Pekingu je bila u sedištu Komunističke partije Kine, gde joj je Cai Vu rekao da pozdravlja predlog JUL-a za održavanje međunarodnog foruma slobodoljubivih zemalja i inicijativu pet kontinenata! Džao Ćidženg je dodao da Kina nije dozvolila da se na njenoj teritoriji otvore ekspoziture medija koje finansiraju strane vlade...
       Tatjana Lenard potiče iz ugledne levičarske porodice. Do 1978. bila je skupštinski izveštač TV Beograd, zatim se preselila u Jugoslovenski kulturno-informativni centar u Njujorku, na četiri godine. Jakov Blažević je stavio na hrvatsku kadrovsku listu (još je postojala prethodna Jugoslavija) i s te liste je otišla u Sjedinjene Države, s diplomatskim statusom. Vratila se u spoljnopolitičku rubriku i u Savez komunista, a kada je osnovan JUL, zahvaljujući znanju stranih jezika, preko Gradskog odbora dogurala je do Direkcije. Prethodna Jugoslavija se u međuvremenu raspala, ali Tatjanu je održao patriotizam, sve bi dala za Srbiju.
       Zato je, u pravednom gnevu, prkosno doviknula Vesliju Klarku pred kamerama RTS: "Gađajte, izrodi, mi smo u Takovskoj 10!"
       Sela je u auto s Ricom (Jovan Ristić) i odjurila iz Dnevnika, da širi prkos.
       Moj konsultant, psihijatar, kaže da je prizivanje zla polusvesna radnja; zlo se priziva s nadom da se stvarno i dogodi, kako bi se (politički) (zlo)upotrebilo.
       To je kao kad bi zapalio sedište svoje partije da naplatiš osiguranje!
       Ovo je samo komentar, u skladu sa Zakonom o informisanju, nije činjenica i ne podleže prekršajnom postupku.
       Tatjana Lenard je karijeru gradila uporno, strpljivo i u širinu. Priređivala je ribu, u kolibi na Dunavu, Draži Markoviću i ostalim visokim funkcionerima. "Naše dete", govorili su visoki funkcioneri, s obzirom da je Tatjanin otac bio visoki činovnik carine, sa uticajem koji Kertes nikada neće dostići.
       Riba je bila ukusna, uklapala se u umetnički ambijent ateljea i radova njenog tadašnjeg supruga, slikara Radislava Trkulje. Trkulji je, posle razvoda, pripalo mesto direktora Muzeja savremene umetnosti.
       O Spomenki Jović, u skladu sa odnosom snaga, kratko. Spomenka je u početku, kada je došla u TV Beograd iz radija Studija B, imala zdravu ambiciju da čita prognozu vremena, međutim, nije prošla, to prestižno mesto već je pokrivao erotizujući naglasak Milene Gavrilović. A kad je Milena promukla, Spomenka je prevazišla taj resor. Odmah se učlanila u SPS, što nije ni krila. Otud i neopravdane čaršijske priče o njenim visokim ljubavnim avanturama. Ona otadžbinu ne brani telom, nego rečima. Da bi odbranila Kosovo koje nije izgubljeno, nadahnuto je, sa Šešeljom, Šainovićem i Bojićem, sasecala produženu ruku NATO agresora, tj. udruženu opoziciju. Generalni direktor RTS Dragoljub Milanović drži da pored Spomenke Jović opozicija nema šanse.
       Kaže Milanović: "Kad se pojavi na ekranu, njoj se veruje!"
       Da li joj zaista verujete?


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu