NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Otac na informativnom razgovoru

      Pošto je, marta ove godine, oduzeta oprema i zabranjen rad, požarevačkom Radiju Bum 93 sada je oduzeta i frekvencija. Na talasima 93.4 MHz, na kojima se ova stanica mogla čuti od 1992. godine, ubuduće će program emitovati Radio Požarevac, kome je Ministarstvo za telekomunikacije dopisom naložilo da u roku od osam dana pređe sa svoje dosadašnje frekvencije 106,2 MHz na 93.4.
       "Poznato je da Radio Požarevac nema adekvatnu papirologiju koju zahteva Ministarstvo tako da se radi o kvazilegalnim uredbama i dopisima", kaže Milorad Tadić vlasnik Radija Bum 93. "Mi smo do sada bili više puta zatvarani, verovatno smo trn u oku zato što smo jedina nezavisna stanica u rodnom gradu Slobodana Miloševića. Ipak smo uvek uspevali da se vratimo u etar i učinićemo to i ovoga puta."
       Početkom marta inspektori Saveznog ministarstva za telekomunikacije doneli su u prostorije radija dopis ministra Ivana Markovića, kojim se stanica obaveštava da ne ispunjava uslove za dodeljivanje frekvencije na korišćenje i da mora da obustavi rad. Napomenuto je, takođe, da dug za korišćenje frekvencije iznosi 30 000 dinara. Inspektori su odmah oduzeli vitalni deo emisione opreme, uz objašnjenje da će rešenje kojim se zabranjuje rad dostaviti naknadno.
       Usledila je potraga za predajnikom i linkom, koji su inspektori takođe nameravali da oduzmu, ali nisu znali lokaciju. Kako Tadića nisu zatekli kod kuće, na jednočasovni informativni razgovor u požarevački MUP, odveden je njegov otac. O toku akcije telefonom su obaveštavani pomoćnik ministra Aco Stevanović, kao i sam ministar Marković. Kako predajnik nije "lociran", inspektori su, mimo svakog propisa, zapečatili antenski sistem korišćen za emitovanje Radija Bum 93. Mesec dana kasnije oduzeta im je i frekvencija.
       Radio Bum 93 učestvovao je na Konkursu za dodelu frekvencija koji je Ministarstvo raspisalo 1998. godine. Kao i ostalim nezavisnim stanicama, tražena im je građevinska dozvola koju nisu uspeli da dobiju od opštine. Ministarstvo ih je obavestilo da je "procedura u toku" i redovno im slalo fakture za naknadu koju su plaćali, dok su stizale. Posle rata Ministarstvo se više nije "javljalo" ni na taj način, sve do sada, kada ih je zatvorilo.
       Radio Bum 93 postoji od 1992. godine i jedan je od osnivača Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM). Prva, i jedina, nezavisna stanica u Požarevcu u početku je naišla na otpor slušalaca koji su bili pod velikim uticajem državnih medija i potpuno nenaviknuti na program kakav im je bio ponuđen. Situacija se vremenom menjala, auditorijum se širio, što nije promaklo ni Ministarstvu.
       Problemi su počeli još 1996. godine. U vreme protesta signal je bio prigušen tako da je mali broj slušalaca mogao nesmetano da prati program. Usledile su sve veće smetnje i blokiranje telefonskih linija kako bi se onemogućio kontakt sa agencijama. Decembra 1996. radio je zabranjen, uz obrazloženje da nema dozvolu za rad i da ometa rad drugih stanica. Posle osam meseci zabrane, radio je ponovo počeo da emituje program avgusta 1997. godine.
       Tokom bombardovanja, zbog pritisaka i pretnji, redakcija je odlučila da prekine rad. Ponovo je počela da emituje program novembra prošle godine.
       "Sve što smo pokušavali jeste da govorimo istinu", kaže Tadić. "Plasiramo vesti onakve kakve jesu, ali režim to, izgleda, posmatra kao političku subverziju."
      
       IVANA JANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu