NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Opštenarodna odbrana

Nišlije su ovoga puta odbranili svoje novine, smatraju i da su očuvali dobre odnose sa vojskom, ali ih brine neizvesnost

      Posle tužbe Vojske Jugoslavije po Zakonu o informisanju, niški dnevni list "Narodne novine" kažnjen je po drugi put (prva kazna od 200 hiljada dinara plaćena po tužbi niške Duvanske industrije) i to sa 400 hiljada dinara. Povod je bilo objavljivanje saopštenja Okružnog odbora SPO u kojem se predsednik Branislav Jovanović pitao o razlozima učestalog deljenja vojnih poziva i da li je reč o novoj mobilizaciji.
       Međutim, ovoga puta redakcija i njen osnivač Info-Niš odlučili su da kaznu ne plate u celini. Platili su 100 hiljada dinara na ime glavnog i odgovornog urednika, dok je preostali deo uplaćen kao pomoć teškim ranjenicima i invalidima poslednjeg rata. No, ubrzo, usledilo je rešenje o prinudnoj naplati popisivanjem imovine. "Došli su, ali su 'poljubili' vrata", kaže nam prvi čovek novina Miroslav Županjevac.
      
       Otpor
       Nišlije su instinktivno reagovale na tužbu. Prvo su se u velikom broju okupili ispred sudnice gradskog sudije za prekršaje Dragiše Todorovića, a zatim su svakog dana ispred prostorija ovog niškog dnevnika branili "Narodne novine" od "neželjenih" gostiju. Formiran je i Krizni štab za odbranu slobode medija, sastavljen od predstavnika nezavisnih sindikata, demokratskih opozicionih stranaka, studentskog pokreta "Otpor", intelektualaca.
       "Za sve vreme odbrane novina veliki broj Nišlija je dolazio i davao novac kao pomoć. Ti ljudi su odvajali od svoje sirotinje", govori Županjevac. Kako kaže, brine ga neizvesnost u kojoj nas režim drži. "Za vreme bombardovanja smo znali - kada se čuju sirene sledi napad, ali njihov napad se ne najavljuje." Ipak, veliko ohrabrenje je bio miting više od 15 hiljada Nišlija koji su rešili da brane slobodu medija i lokalnu samoupravu, jer "posle toga tenzije su splasle".
       Županjevac se u ovoj situaciji rado prisetio misli velikog demokrate Ljube Davidovića: Slobodna štampa ima ulogu javnog kontrolora vlasti. "E, tamo gde nema slobodne štampe, nema ni morala ni slobode. Zato je Zakon o informisanju zakon protiv slobode mišljenja."
       Među onima koji su stalno bdeli nad "Narodnim novinama" jesu i studenti Dragana Antić, Saša Spasić i Milan Jovanović, članovi "Otpora". Kako kažu, i ranije su predlagali "preventivne mere". "Svaki dan smo animirali ispred 'Narodnih novina' od 300 do 500 ljudi. Na dan mitinga smo imali performans u kome smo nosili simbolične štitove da bismo se 'zaštitili' od napada na medije. Policija je pokušala da spreči skup, ali nije uspela. Šetali smo se gradom, blokirali saobraćaj, pravili 'zatvorske' krugove."
       Nekoliko noći uzastopce su dežurali, a održani su i rok koncerti niških grupa (Jabadabadu, Proces, Varošani) ispred redakcije novina. I pored opadanja napetosti, "otporaši" su za "stanje pripravnosti". "Osećamo obavezu da branimo slobodu medija, a u Nišu je bio pokušaj probnog udarca. Mi smo dali model celoj Srbiji kako se brani ta sloboda, ali i kako da se odbije plaćanje kazne."
      
       Patriotizam
       U situaciji koja je nova po načinu na koji vlast pokušava da "disciplinuje" lokalne samouprave, za Nebojšu Rančića, portparola Skupštine grada, "prvi put se pojedini visoki oficiri eksponiraju - namerno ne kažem Vojska Jugoslavije".
       Rančić naglašava da su na taj izazov odgovorili kao i na NATO agresiju - patriotski. "Kao i u vreme rata, naši niški mediji su bili i oči i uši ne samo Nišlija nego i jednog dela Srbije. Mi i u šali volimo da kažemo da je Niš drugi grad po veličini, a prvi po demokratiji - za to su zaslužni naši slobodni mediji."
       U samom postupku koji je vođen protiv "Narodnih novina" pred organom za prekršaje, prema izjavama svih branilaca (petnaest advokata je besplatno branilo list) i pravnih eksperata koji su upoznati sa tokom suđenja, bilo je niz propusta koji su učinjeni tendenciozno i sa namerom da ove novine budu po svaku cenu osuđene. "Nije izveden nijedan dokaz, a odbrana nije imala završnu reč", kaže Rančić.
       Osim što gradska vlast u Nišu snažno podržava slobodne medije, "bitno je to što Nišlije odzivom i podrškom na mitinzima pokazuju visoku svest". Odnosi između gradske vlasti i Vojske Jugoslavije nikad nisu bili narušeni ("bar ne od naše strane"). Za rad i funkcionisanje za vreme bombardovanja, Nišlije i gradska vlast dobili su povelju Komande Treće armije za patriotizam.
       Zato Rančić i kaže: "Kao patriote, ne smemo da dozvolimo da jedna velika građanska i narodna vrednost bude narušena, a to su - slobodni mediji."
      
       VLADIMIR MARTINOVIĆ
      
      

       Tendencioznost


       Komanda Treće armije VJ ocenila je da je niški dnevnik "Narodne novine" tendenciozno ispolitizovao epilog suđenja posle tužbe VJ po Zakonu o informisanju.
       "U vezi sa ovim slučajem koji je veštački istrgnut iz pravne i prebačen u političku sferu, kako bi se nastavila agresivna medijska kampanja sa ciljem degradacije odbrambenih snaga SRJ i pothranjivanja nametnute predstave o navodnoj ugroženosti nekih opoziciono orijentisanih medija, podsećamo da je mobilizacija rezervnog sastava deo planskih i redovnih aktivnosti VJ", navodi se u saopštenju Informativne službe Treće armije.


      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu