NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Beg na vreme

      Zgradu bivšeg Centralnog komiteta, današnjeg izbombardovanog, ali trobojnim lampionima ovenčanog Poslovnog centra "Ušće" s krnja 23 sprata, tomahavci su pogodili dva puta, 21. i 29. aprila prošle godine. Srećom, niko nije stradao. Jer, za razliku od tragedije u RTS-u, svi su pravovremeno evakuisani. Uključujući i veći deo opreme koju je tamo imalo nekoliko televizijskih i radio stanica.
       Uz pomoć odgovornih ljudi u Pinku i Košavi, NIN je pokušao da rekonstruiše nesrećni događaj, počev od neizvesnih upozorenja do zapisnika o šteti. Međutim, oni nam nisu izašli u susret. Glavni i odgovorni urednik SOS kanala Dragiša Kovačević i njegov kolega iz Radija S Dejan Stančević - jesu.
       Prema Kovačevićevim rečima, svega dan pred prvo bombardovanje napustili su zgradu CK, dok je on sam kobne večeri u pola osam bio na spratu (rakete stigle u tri ujutru). Opet svega dan pre njih, kaže Kovačević, iselila se Košava, "pre toga su je gotovo svi napustili". Do poslednjeg trenutka radnici SOS-a bili su u svojim danas pokojnim prostorijama, čak i za vreme uzbune.
       Trake od tri sata, privremeno montirane u prostorijama preko puta Telekoma na Novom Beogradu (gde se od rata nalazi Radio S), nosili su na brzaka na emitovanje. "Posle nam je obezbeđenje skrenulo pažnju. Rekli su: svi su otišli, nema više ulaska u zgradu. Tog dana mi je i Pera Bošković iz Košave rekao da bežim. Ni od koga odozgo, nažalost, nisam čuo da treba da se sklonimo. Nisam imao kontakt s njima", objašnjava Kovačević. A od kada je rat počeo, svakodnevno je neko nešto iznosio iz zdanja na meti.
       S druge strane, republičke vlasti nisu zakasnile u zahtevu da im se dostavi zapisnik o šteti, koju je SOS kanal procenio na 220 000 nemačkih maraka. Računajući samo relativno lako procenjivu vrednost tehnike: jednu režiju, antenski stub i predajnik koji je, zajedno s predajnicima ostalih medijskih kuća, ostao na vrhu solitera. Ne računajući vrednu arhivu kaseta ("dan nam je falio da iznesemo sve što je moglo da se iznese"), među kojima i snimak čuvene utakmice "Crvena Zvezda" - "Mančester junajted" iz 1957. godine.
       Viša instanca pokazala je ažurnost u još nečemu. Kovačević smatra da sada može da izjavi kako su upravo oni dobili "specijalno zaduženje od države" da i na 21. kanalu, osim na 36, emituju i tako ometaju propagandni program "Ujedinjeni glas NATO-a". Što je predstavljalo još jedan, možda i glavni lokator. Ometanje je počelo 3. aprila.
       Radio S je na 21. spratu CK izgubio sve (oko 300 000 DEM), osim takozvane periferne opreme (CD plejera, dekova, slušalica, mikrofona). Dejan Stančević, glavni i odgovorni urednik, rekao nam je da su četiri dana pre prvih bombi započeli sklanjanje opreme. Tako kasno, jer nisu mogli ranije da uspostave linkovsku vezu s alternativnim prostorijama. "Niko nam nije rekao da će nas bombardovati, ali je simptomatično bilo to što su počeli da gađaju repetitore. Uostalom, moglo se očekivati. U svakom ratu, setimo se Republike Srpske, Kozare, Majevice... mediji prvi stradaju."
      
       ANA VUČKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu