NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

"Ua žuti"

("Hajder iz našeg sokaka", NIN br. 2571, "U sokaku sa Miloševićem", NIN br. 2572)

      U svom odgovoru na komentar NIN-a, g. Dragan Veselinov pokušava da rasizam i jeftin populizam prikrije krajnje lakonskim stavovima da, eto, niko nema ništa protiv Kineza, već samo protiv "nezakonitih privilegija" kineskih emigranata.
       Rasističke ideologije uvek traže dežurnog krivca za nevolje u društvu u nekoj etničkoj zajednici koja ugrožava ostatak stanovništva. U konkretnom slučaju to su Kinezi koji, kako Veselinov kaže, "uvoze robu bez carina", "ne uplaćuju doprinose za socijalno i penzijsko osiguranje". Oni su pri tome tako bedni da mogu da rade i za manje od 65 maraka, i na taj način otimaju hleb i posao našem narodu.
       Samo, nažalost, g. Veselinov se nije pri tome zaustavio na reakciji koju je objavio u NIN-u već je na opozicionom mitingu 14.4. opet potencirao svoju omiljenu tezu o Kinezima. Što je još gore, masa je reagovala sa prilično glasnim "Ua žuti"!
       Veselinov pri tome svesno previđa ono što je novinarka Smajlović lepo uočila - poređenje sa Hajderom, pošto argumenti kao "oni će da rade za male pare i naši neće moći da se zaposle" upravo predstavljaju jednu od osnovnih teza njegove političke kampanje. U tome Hajder nije usamljen, jer u razvijenim zemljama političke stranke sličnog profila kao Hajderova koriste iste fraze - imamo mnogo nezaposlenih, a stranci su bednici koji će da rade za male pare umesto naših momaka.
       Logika Dragana Veselinova može se primeniti i na Rome, koji su recimo "lenji", "neće da rade", "prosjače", takođe "neće da plaćaju doprinose za socijalno osiguranje", ali zato "uredno traže dečje dodatke", "idu u bolnice i škole".
       Veselinovljev rasizam je još žalosniji, kao i sama reakcija na mitingu, ako se uzme u obzir da su baš ti Kinezi direktno osuđivali "humanitarni" rat od samog početka, a da i ne govorimo da su jedine žrtve pored naših državljana bili upravo nesrećni Kinezi iz ambasade u Beogradu.
       Koliko je ta vrsta populizma bedna, govori i prosta činjenica da osim tajnog plana koji spominje Veselinov ne daje nijedan konkretan podatak, nijedan dokument, nijednu činjenicu. Sve je priča, rekla-kazala. Međutim, dovoljno je bila bombastična da zaintrigira masu i da inicira rasističke povike na mitingu.
       I na kraju, u celoj igri nije, nažalost, samo Veselinov. Tužno je da je i izvanredni miting opozicije urmljan tim jeftinim Veselinovljevim trikovima, i potpuno besmislenom parolom "Ua žuti". Tužno je i što opozicioni mediji ne samo prećutkuju (što bi se i dalo razumeti) nego su i pre nekoliko nedelja dali veliki prostor Veselinovu da tu tezu plasira, i tužno je što osim NIN-a niko ne demaskira te gluposti. Slične teze SPS-a bile bi žestoko napadnute. A o Veselinovu posle mitinga samo muk, kao i o paroli "Ua žuti".
       Borba protiv ove vlasti ne znači da svako ko je protiv nje treba da bude amnestiran za svoje gluposti. Posebno ne za rasističke izmišljotine i huškanje mase. Veselinov je na mitingu prešao crtu do koje se to moglo ignorisati.
       Bogdan Petrović,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu