NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kaseta koja nestaje

Mada je kupoprodaja tiražnog zagrebačkog "Večernjaka" trajala pune dve godine, predsednik Hrvatske Stjepan Mesić tek sada je javno obznanio da se radi o smicalici režiranoj u uskom krugu njegove bivše partije

      Novinari zagrebačkog "Večernjeg lista" baš nemaju sreće. U predhadezeovsko doba uglavnom su se trudili da njihove novine "ne budu dosadnije od 'Vjesnika". Baš kad su u tome uspeli, promenila se vlast u državi. Činilo se da partija pokojnog predsednika Franje Tuđmana nudi rešenje na duži rok, jer je "Večernjak" od 1991. godine u zaglavlju počeo da nosi titulu "nezavisni dnevnik". Glavno lice političkog bestselera koje je upravo izašlo iz predsedničkih dvora na Pantovčaku, dr Ivić Pašalić, tada još nikome nije bilo zanimljivo. Čak ni urednici sa izraženim smislom za preživljavanje nisu obratili dovoljno pažnje na perspektivnog kadrovika Hrvatske demokratske zajednice. Kada su to učinili, bilo je prekasno. Novine koje su uređivali postale su predmet izrugivanja, koje je "doktor sa dva imena" uspešno kupovao i prodavao po svim značajnijim kioscima, od Hercegovine do Devičanskih ostrva.
      
       Pitanje autentičnosti
       Kupoprodaja "Večernjeg lista" trajala je pune dve godine, ali je današnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić tek sada javno izrekao da se radi o farsi režiranoj u uskom krugu njegove nekadašnje partije. U javnost je odmah pušten stenogram razgovora između Franje Tuđmana i Ivića Pašalića koji je u to doba bio predsednikov savetnik za unutrašnju politiku. Već površno čitanje teksta koji su, kao po komandi, objavile sve hrvatske novine, otvara niz pitanja.
       Kako je moguće da ljudi na najvišim mestima u državi o sudbini "Večernjeg lista" razgovaraju kao o švercu jeftinog alkohola u doba prohibicije? Ako je o najtiražnijim dnevnim novinama u Hrvatskoj moguće razgovarati rečnikom uličnih dilera deviza, znači li to da bi u javnost uskoro mogao da izađe i prljav veš ostalih hrvatskih medija? Da li i druge tiražne novine u Hrvatskoj svoj opstanak mogu da zahvale hadezeovskim tajkunima, bankarima i ministrima kojima nova vlast premijera Ivice Račana i predsednika Stjepana Mesića danas puni zatvore? Stjepan Mesić tvrdi da je u kabinetu našao čak 830 traka čije je snimanje nadzirao lično pokojni Tuđman. Njih 829 i dalje je tamo, ali ove o prodaji "Večernjaka" nema, pa nema. Mesić kaže da nije ni važna, jer zna da je razgovor između dr Franje Tuđmana i dr Ivića Pašalića autentičan. Predsednik parlamenta Zlatko Tomčić smatra da to nije dovoljno, a premijer Ivica Račan strahuje od novog skandala koji bi mogao da uzdrma njegovu vladu. Hadezeovci tvrde da je čitava stvar izmišljena jer Mesić ne čita klasične krimiće Agate Kristi, nego lošu političku beletristiku. Ivić Pašalić uglavnom ćuti, kao i bivši premijer Zlatko Mateša i bivši ministar finansija Borislav Škegro.
       U "Večernjem listu" se dotle hvale da su se udomili u austrijskoj "Stiriji", izdavaču bečkog "Di presea" i "Klajne cajtunga". Od novih vlasnika koji su za "Večernjak" platili 26 miliona maraka očekuju samo jedno - redovne plate i honorare kao i do sada. Hrvatski tajkuni Pavo Zubak i Ivica Nuić, vlasnici firmi koje su za potrebe HDZ-a fiktivno kupile većinski paket deonica "Večernjeg lista", kao i fantomsko preduzeće sa Devičanskih ostrva koje im je bilo dodatno pokriće, polako padaju u zaborav. Baš kao što je nekad uticajni Tuđmanov savetnik dr Ivić Pašalić napomenuo pokojnom predsedniku: "Moramo zametnuti sve tragove i pustiti maglu nad cijeli proces privatizacije 'Večernjaka'."
      
       Bez iluzija
       Niko, međutim, nije očekivao da će iz te magle spektakularno izroniti novi predsednik Stjepan Mesić i u posebnom intervjuu na Hrvatskoj televiziji obznaniti da je čitava stvar sada u rukama policije. Dan kasnije Mesić je famozni stenogram o prodaji "Večernjeg lista" koju su dogovorili Franjo Tuđman i njegov savetnik Ivić Pašalić predao komisiji nacionalnog parlamenta koja je istraživala ovaj slučaj. Kad su iz stenograma shvatili šta zapravo istražuju, članovi komisije na brzinu su se rukovali i smesta raspustili svoje "istražno povjerenstvo".
       Na brisanom prostoru ostali su nekad veoma moćni političari hadezeove nomenklature. Savetnik pokojnog Franje Tuđmana Ivić Pašalić, ministar finansija Borislav Škegro, osječki bankar Antun Novalić, čija je banka takođe umešana u pranje novca i aferu "Večernjak", direktor i poneki urednik lista, bivši činovnici penzionog fonda koji je formalno imao većinski paket deonica ovih novina i još poneka "sitna riba" iz ovog velikog žurnalističko-kriminalnog skandala. Iz Ministarstva unutarnjih poslova u Zagrebu već je potvrđeno da policija istražuje okolnosti pod kojima je u slučaj pranja novca preko "Večernjeg lista" umešan bivši potpredsednik vlade, ministar Borislav Škegro, a ima najava da će Ivić Pašalić uskoro ostati bez zastupničkog imuniteta u Saboru, koji uživa kao potpredsednik novog sastava nacionalnog parlamenta. Pitanje koje i dalje nije dobilo odgovor glasi - gde je traka? Ili, kako ga prevode kuloari predsjedničkih dvora u kojima sada vlada Stjepan Mesić, koja je od tajnih policija sada zadužena za njeno čuvanje. Novi predsednik Hrvatske do sada se njome veoma uspešno poslužio, a pitanje "Večernjeg lista" pravi je delikates u latentnom sukobu nadležnosti koji Mesić vodi sa premijerom Ivicom Račanom i predsednikom Sabora Zlatkom Tomčićem. Mada je "Večernjak" prvi put prodat još u januaru 1998. godine, i to za 20 miliona maraka, očekuje se da Račanova vlada poništi ovu transakciju. Šef države tvrdi da firma kojoj je prodat najtiražniji list u zemlji uopšte ne postoji, jer je "Karitas fond" sa Devičanskih ostrva samo drugo ime za "kasicu-prasicu" koja je pojela novac i iluzije domaćih birača.
      
       ZORICA STANIVUKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu