NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Indiskretna istorija

NAZIV: Ljubavi srpskih vladara i politiČara
AUTOR: RadoŠ LjuŠiĆ
IZDAVAČ: Zograf, NiŠ 2000, 237

      Petar V. Krestić
      
       Kada su u pitanju ljubavne veze naših kneževa i kraljeva, kao i drugih poznatih ličnosti iz Srbije i Crne Gore, ova materija, iako je u domaćoj istoriografskoj literaturi mnogo puta doticana, nije u potpunosti proučena, niti je iskazana celovita ocena uloge i uticaja ljubavi i ljubavnih veza na politiku i državne poslove. Stiče se utisak da su se istraživači ustezali da se pozabave ovom problematikom, pošto je u patrijarhalnoj srpskoj, a naročito crnogorskoj sredini, opterećenoj primesama orijentalnih navika i shvatanja iskazivanje emocija, pa čak i samo pisanje o njima, predstavljalo tabu-temu.
       Prateći savremena kretanja u istoriografiji, ignorišući postojeći kliše i time krčeći i utirući put mlađim naučnim naraštajima, prof. dr Radoš Ljušić, istoričar srednje generacije i dobar poznavalac izvorne građe i literature za nacionalnu istoriju XIX i XX veka, odvažio se da napiše knjigu "s one strane" istoriografije - monografiju o ljubavi, mržnji, žudnji, pohoti, preljubi, pa i izopačenosti. U ovoj knjizi glavni junaci - dinasti i ličnosti političkog i javnog života Srbije i Crne Gore - prikazani su kao ljudi od krvi i mesa, sa svim vrlinama i manama koje su ih odlikovale.
       Knjiga opisuje zbivanja na dvoru i oko njega predstavnika triju naših dinastija - Karađorđevića, Obrenovića i Petrovića Njegoša. U njoj su prikazane emotivne i erotske zgode Karađorđa i njegovih vojvoda, zatim, zahvaljujući pre svega ranijim autorovim iscrpnim istraživanjima, ljubavni - intimni život kneževa i kralja iz kuće Obrenovića, kao i događaji sa dvora na Cetinju. Na najviše prostora i najsveobuhvatnije opisane su avanture Obrenovića, vladara koji su, bez obzira na moć i uticaj koji su posedovali, imali zajedničku slabost - žene.
       Rodoskvrne veze srpskih vladara opisane u knjizi predstavljaju zanimljivu pojavu. U ljubavne avanture sa bliskim rođakama upuštala su se dvojica Obrenovića - knez Mihailo i kralj Milan, prvi sa Katarinom Konstantinović, čiji brak je osujećen kneževim ubistvom, dok je drugom Natalija postala supruga: ništa manje skaradna nije bila ni veza kneza Nikole sa strinom Darinkom.
       Ljubavi srpskih vladara i političara je štivo koje se čita naiskap, sa prijatnom neizvesnošću i načinom na koji se prate najbolja izdanja tzv. lepe književnosti, kada se sa nestrpljenjem očekuje sadržaj stranica koje slede.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu