NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kritični Amerikanci

      Živeći u Engleskoj u ovim burnim vremenima za našu otadžbinu, čovek oseća strašnu medijsku blokadu i ima utisak da su svi prihvatili zvaničnu liniju vladajuće partije. Tek poneki članak ili program na televiziji uzdrma ustaljeno zvanično stanovište, što ili prođe nezapaženo, ili pretrpi buru negodovanja kao poslednji članak Eve-Ann Prentice u nekad uglednom "Tajmsu", kojim je pokušala da razbije uvreženu predodžbu o demonskim Srbima.
       Ali da ima pokušaja i u paranoičnim SAD da neko nešto napiše lepo o Srbima, ili kritički o ovom sramnom poduhvatu, ne bih ni u najluđem snu sanjao. Navodim pismo izvesnog S.G. Blendhajma, verovatno profesora iz Holivuda, objavljenog u opskurnom listu zamašnog tiraža iz Južne Floride:
       "Bari Švejd u svom izveštaju za Asošijeted pres javlja da Albanci samo što nisu prešli granicu Kosova i ubacili se u Srbiju u cilju napada na srpsku policiju. On dalje objašnjava da su slični napadi na srpsku policiju i Srbe na Kosovu prinudili Slobodana Miloševića da protera stotine hiljada Albanaca sa Kosova, što je "izazvalo" bombardovanje. Istini za volju, stotine hiljada Albanaca jeste napustilo Kosovo, ali tek pošto su prve bombe pale, a ne pre. Do bombardovanja je došlo zato što Milošević nije hteo da preda svoju teritoriju pod prinudom sile na zahtev predsednika Klintona sada, kao što je to Hitler zahtevao od Jugoslavije pre 60 godina.
       Zašto ne reći istinu? Dvadeset milijardi dolara potrošiti na okupaciju Kosova je suluda suma koja bi bila dovoljna za isplatu 50 000 svakom od 400 000 prosvetnih radnika što bi pomoglo da se broj učenika u američkim školama spusti na 15 po učionici."
       Tipično za Amerikance koji gledaju samo svoje sitne interese. Kada su na isti način poslanici napali Blera, u vreme najveće krize zdravstva ove zime, kada je više od stotinu ljudi umrlo od gripa, da je proćerdao sredstva namenjena za zdravstvo na bombardovanje Kosova, on je pao u vatru braneći se rečima da nije mogao da mirno posmatra etničko čišćenje Kosova. Sada mirno posmatra sto puta veću klanicu u Čečeniji.
      
       Dobrivoje Vlajčić,
       arhitekt,
       SAD


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu