NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Antikapitalizam

      Iako je kapitalizam u punom procvatu, to zvuči starinski kao i reč antikapitalizam. Pa ipak, ovog 1. maja desile su se, usred Londona, antikapitalističke demonstracije.
       Planirane su mirne demonstracije. Malo-pomalo, izgubili su živce i pubovi i demonstranti. I počela je anarhija, rušenje, farbanje i na kraju hapšenje.
       Oskrnavljeni su simboli kapitalizma - spomenik braniocu kapitala Vinstonu Čerčilu i metafori savremenog kapitalizma "Mekdonaldsu". "Mekdonalds" je u Beogradu nadživeo i naš desetogodišnji antikapitalizam i antiimperijalizam.
       Toni Bler, vrhovi predstavnik Partije rada (Laburističke partije) na Dan rada, izjavio je da antikapitalistički demonstrati nisu dostojni ni prezira.
       Istovremeno, nadbiskup hrvatski u Zagrebu Josif Bozanić povodom istog praznika na Kaptolu je kritikovao kapitalistička preterivanja, opominjući da nije hrišćanski da čovek služi tržištu, već tržište čoveku.
       Reč kapitalizam pojavila se u osvitu Francuske revolucije u čuvenoj enciklopediji, za koju kažu da je bila već revolucija u glavama. Pod njom su enciklopedisti podveli "klasu bogatih", protiv koji će se i dići masa nezadovoljnika.
       Sama reč kapital je stara i potiče od latinske reči caput, capitis glava. Kod nas se i danas upotrebljava iz tog značenja izveden sinonim za kapital - glavnica.
       Latinska reč capitus nalazi se u mnogim danas internacionalnim rečima, kao što su kapetan, kapitulirati, kapital, šef, dekapitacija (pogubljenje), a da ne govorimo o rečima izvedenim iz značenja koje je tema današnje kolumne - kapitalizacija, kapitalist, neokapitalizam i antikapitalizam.
       Hauard Skot je rekao da je "kriminalac osoba sa instinktima grabljive zveri koji nema dovoljno para da osnuje korporaciju". Dakle, kapitalisti bi bili kriminalci sa više sreće.
       Da kapitalizam ne želi da trpi suviše uspešne kapitaliste, dokaz je sudbina koju je doživeo Bil Gejts, tvorac Majkrosoft korporacije, što se suviše obogatio i zaželeo da se zaštiti monopolom.
       U doba kada je Poljska pod komunizmom žudela za kapitalizmom, Varšavom je kružio vic: "Kakva je razlika između kapitalizma i komunizma?" Odgovor: "Kapitalizam je eksploatacija čoveka po čoveku, a komunizam obrnuto."


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu