NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Audio-karikatura TV Dnevnika

"Često nije potrebna nikakva montaža, već je dovoljno izvući ono što oni naglašavaju", kaže autor Jovan Palavestra

      Emisija Radio Indeksa "Ta divna stvorenja" jedna je od najslušanijih u Beogradu (gde se ovaj radio jedino i može čuti) - na četvrtom mestu slušanosti, prema poslednjim istraživanjima.
       Autor Jovan Palavestra želeo je da neke od najzanimljivijih priloga koji su emitovani u ovoj emisiji tokom četiri godine "spase od zaborava" i objedinio ih na audio-kaseti, koja se po ceni od 99,8 dinara može nabaviti u knjižari "Plato", u KST-u, na sedamnaestom spratu "Beograđanke", kod beogradskih kolportera, kao i u redakciji Radio Indeksa.
       Oni koji su slušali ove minijature (na programu Radio Indeksa svakog radnog dana u 16.30 i 21.30) znaju da je reč o audio-karikaturama TV Dnevnika 2 RTS-a. One koji to nisu činili iznenadiće prepoznatljivi glasovi voditelja i spikera TV Dnevnika u potpuno novoj ulozi. Palavestra je napravio izbor od 23 montaže, koje su satirični komentar političkog i društvenog pada oličenog u prilozima ove "informativne" emisije. "Često me pitaju zašto ne uzimam priloge iz drugih medija, ali to nije zato što mislim da su oni manje važni, već stoga što Dnevnik 2 najbolje odslikava dubinu agonije u kojoj se ova zemlja nalazi već deset godina. Dnevnik 2 služi kao bilten ove vlasti...", kaže Palavestra.
       Ideja je potekla 95. godine kada je Palavestra, tada mladi saradnik Indeksa, doneo snimljeni prilog o tome kako je Jovica Stanišić posredovao u oslobađanju vojnika Kfor-a koje je Vojska RS kao taoce vezala za dalekovode i bandere pored strateški važnih mesta. "Često nije potrebna nikakva montaža, već je dovoljno samo izvući ono što oni naglašavaju", dodaje autor.
       Glavni junak montaža često je sam Dnevnik. Palavestra se igra brojkama kojima se najčešće manipuliše - broj glasača izašlih na izbore, broj demonstranata na ulicama, nacionalni dohodak, prihod od pšenice...Neizbežne su i montaže govora političkih zvezda Dnevnika 2 - Slobodana Miloševića ("...udžbenik iz fašizma još nije dovršen...", "...gebelsovska represija nad medijima...") Dragana Tomića, zatim sekcije JUL-a... "Pokušao sam da pokažem kako se njihove reči mogu vratiti njima samima. Najdražu montažu, ipak, nisam stavio...". Na kaseti je i nekoliko najaktuelnijih priloga o periodu obnove i izgradnje, oličenom u "Mrkonjić gradu". Temu kasete ilustruje Koraksova karikatura na omotu.
       "Kasetu ćemo pokušati da distribuiramo i na lokalnim radio-stanicama, kako bi ljudi van Beograda imali priliku da čuju ono što se emituje na Radio Indeksu," dodaje.
       Izbor najuspelijih montaža može se naći i na Internet prezentaciji Radio Indeksa, na adresi http://www.indexradio.com.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu